
Έτοιμες να αυξήσουν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων για πρώτη φορά από το 2012 είναι οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες, καθώς το κόστος χρήματος στην Ευρωζώνη έχει εισέλθει από το καλοκαίρι σε ανοδική τροχιά.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συστημικός όμιλος αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, να ανακοινώσει την αναπροσαρμογή των αποδόσεων που προσφέρει στους πελάτες του.
Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Γιατί δεν φοβούνται ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων
Το ύψος τους θα διαμορφωθεί στις 10 -20 μονάδες βάσης, δίνοντας ξανά νόημα σε ένα προϊόν που μετά τον ουσιαστικό μηδενισμό των επιτοκίων (0,01% – 0,03%), έχει χάσει τη δημοφιλία του στις τάξεις των αποταμιευτών.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι από το υψηλό των 44 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2019, τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς προθεσμίας καταγράφουν καθαρές εκροές της τάξης των 20 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για μία κίνηση που θα συμπαρασύρει τον ανταγωνισμό. Μετά δε την αναμενόμενη νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ αυτό το μήνα από την ΕΚΤ, θα ακολουθήσουν, κατά πάσα πιθανότητα εντός του Νοεμβρίου, και άλλες αναπροσαρμογές.
Αντιστροφή τάσης
Αυτό θα οδηγήσει σε αντιστροφή των τάσεων στην εγχώρια αγορά καταθέσεων μετά από τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η υποχώρηση των υπολοίπων στις προθεσμιακές καταθέσεις από δ΄ τρίμηνο του 2019 έως σήμερα, αποδίδεται στη συρρίκνωση των επιτοκίων ελάχιστες μονάδες πάνω από το 0%.
Έτσι, οι καταθέτες στράφηκαν σε επενδυτικά προγράμματα, κυρίως αμοιβαία κεφάλαια, για τη διεκδίκηση μίας μεγαλύτερης απόδοσης.
Όλα αυτά βέβαια μέχρι και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Έκτοτε η μέση μηνιαία υποχώρηση των υπολοίπων της κατηγορίας έχει περιοριστεί από τα 900 εκατ. ευρώ το 2021 σε μόλις 250 εκατ. ευρώ τους τελευταίους 5 μήνες.
Κι αυτό διότι η μεταβλητότητα στις αγορές οδήγησε τους επενδυτές στην έξοδο από προγράμματα υψηλού ρίσκου και στην επιστροφή στην ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων.
Όπως επισημαίνει γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου, «προτεραιότητα σε αυτή τη φάση για τους πελάτες μας, είναι η προστασία του κεφαλαίου τους».
Κατά τον ίδιο, μέχρι το τέλος του έτους, μετά και τις επικείμενες αυξήσεις στα προθεσμιακά επιτόκια, «θα δούμε μεταφορά αποταμιεύσεων που είναι σήμερα παρκαρισμένες σε άτοκους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, σε προϊόντα προκαθορισμένης διάρκειας, για την εξασφάλιση μίας μικρής έστω απόδοσης».
Πρόκειται για μία εξέλιξη πάντως που δεν συμφέρει τις τράπεζες, καθώς θα αυξηθούν τα έξοδα για τόκους, σε μία περίοδο που υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα στο σύστημα.
Προστασία κεφαλαίου
Για το λόγο αυτό, οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις προσανατολίζονται στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου τους στα επενδυτικά προγράμματα ελεγχόμενου ή μηδενικού ρίσκου.
Με αυτά παρέχουν στον αποταμιευτή ασφάλεια ως προς το αρχικό του κεφάλαιο και του δίνουν τη δυνατότητα να διεκδικήσει ένα υψηλότερο επιτόκιο ανάλογα με την πορεία ενός συνδεδεμένου με το προϊόν χρηματοοικονομικού δείκτη.
Έτσι, χωρίς κίνδυνο ο καταθέτης προσδοκά σε μία υψηλότερη των προθεσμιακών καταθέσεων απόδοση, ενώ οι τράπεζες προστατεύουν την οργανική τους κερδοφορία, μην καταβάλλοντας τόκους και κερδίζοντας προμήθειες από τη διάθεση αυτών των προγραμμάτων.
Εξάλλου, κάποιοι όμιλοι διαθέτουν στην αγορά προϊόντα μεγάλης διάρκειας, έως και 10 έτη, με 100% προστασία στο αρχικό κεφάλαιο και εξασφαλισμένο επιτόκιο που μπορεί να φτάνει έως και το 2%.


Latest News

Μάρκος Βερέμης (Big Pi Ventures): Nα αλλάξουμε τον τρόπο που δανείζουν οι τράπεζες
«Υπάρχει σοβαρό χρηματοδοτικό κενό. Πρέπει να είμαστε πρωτότυποι για να το κλείσουμε», είπε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Μάρκος Βερέμης, εταίρος της Big Pi Ventures

Τι έδειξε το ταμείο των σούπερ μάρκετ το πρώτο δίμηνο - Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές
Τα τελευταία στοιχεία της Circana καταγράφουν αύξηση του τζίρου των σούπερ μάρκετ κατά 7,5% και άνοδο των τιμών κατα 1,9%

Πώς θα λειτουργήσουν μαγαζιά και σούπερ μάρκετ τη Μεγάλη Εβδομάδα
Πού αναμένεται να κινηθεί ο πασχαλινός τζίρος

Μελέτη ΙΟΒΕ: Ισχυρά τα οφέλη της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός για το ΑΕΠ, την απασχόληση και τις εξαγωγές
Από τη μελέτη του ΙΟΒΕ αναδεικνύεται η συνεισφορά της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στα δημόσια έσοδα, που προσεγγίζει ετησίως τα 200 εκατ. ευρώ

Οι Έλληνες μαθητές πιο πρόθυμοι να ανακαλύψουν τα οφέλη της AI
Η έρευνα του Ιδρύματος Vodafone παρουσιάστηκε στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας

Η Edison υπέγραψε τη συμφωνία για την πώληση του 50% της συμμετοχής της στην ELPEDISON BV
Η τρέχουσα αξία της συναλλαγής, που εξακολουθεί να υπόκειται σε προσαρμογές, αντιστοιχεί περίπου σε 200 εκατ. ευρώ

Χρήστος Μεγάλου: Στρατηγικές συνεργασίες στο επίκεντρο της ανάπτυξης
Τη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς για μια βιώσιμη, ανταγωνιστική και ανθρωποκεντρική οικονομία, παρουσίασε ο Χρήστος Μεγάλου στο Delphi Economic Forum X

Τα 2+1 «όπλα» των εξαγωγέων για να αποφύγουν τους δασμούς – Tρέχουν για το παράθυρο των 90 ημερών
Με δυο ισχυρά επιχειρήματα και ένα κρυφό άσσος οι ελληνικές εξαγωγές επιχειρούν να αποφύγουν τους δασμούς – Οι κινήσεις στο προσκήνιο και στο… παρασκήνιο

ΟΤ Delphi Economic Forum X - Αλέξανδρος Διακόπουλος (ΕΑΒ): «Βίαιο το ξύπνημα της Ευρώπης για την αμυντική βιομηχανία»
Στο ΟΤ Delphi Economic Forum X μίλησε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ

Τι ψάχνει ο Ταμβακάκης στην Megas Yeeros του Λούστα – Το παρασκήνιο του deal
Γιατί το EOS του Ταμβακάκη επενδύει στην Megas Yeeros – Πώς έγινε η προσέγγιση των δύο πλευρών - Τι λέει ο Νίκος Λούστας στον ΟΤ