Τον φόβο πως το τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες θα φέρει τσουνάμι λουκέτων στις επιχειρήσεις της βιοτεχνικής αρτοποιίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος, ο οποίος έκανε λόγο για νέες ανατιμήσεις στο ψωμί, τις οποίες χαρακτήρισε αναπόφευκτες.
Σε κίνδυνο 2.160 φούρνοι
Από την αρχή του 2022 έχει χαθεί περί το μισό δισ. ευρώ από τον τζίρο των φούρνων και ήδη 204 αρτοποιεία έχουν κλείσει οριστικά, ενώ αυτή την περίοδο περίπου το 15% των αρτοποιών (σ.σ. 2.160 επί συνόλου 14.400 φούρνων που δραστηριοποιούνται στη χώρα) συσσωρεύουν ζημιές ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μούσιος σε συνέντευξη Τύπου πριν λίγες ώρες.
«Είναι πάρα πολλοί που σκέφτονται είτε να αναστείλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους είτε να βάλουν οριστικά λουκέτο», τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως τα περισσότερα χρέη των αρτοποιών είναι προς το δημόσιο.
Διαβάστε ακόμα: Η εκτίναξη του κόστους για τους αρτοποιούς έκανε το ψωμί… «χρυσό»
Αβάσταχτες οι αυξήσεις στην ενέργεια
Ο λόγος πίσω από το φαινόμενο των λουκέτων στα αρτοποιεία «πρώτη φορά στα χρονικά για οικονομικούς λόγους» είναι, σύμφωνα με πρόεδρο της Ομοσπονδίας, το λειτουργικό κόστος που έχει διπλασιαστεί, με βασικότερο συντελεστή το κόστος ενέργειας.
Όπως είπε ο λογαριασμός του ηλεκτρικός ρεύματος για ένα μέσο αρτοποιείο τον φετινό Οκτώβριο θα είναι 5.914 ευρώ όταν τον Σεπτέμβριο ήταν 3.562 ευρώ και το καλοκαίρι του 2021 για τις ίδιες Kwh ήταν 1.980 ευρώ.
Την ίδια ώρα σχεδόν διπλάσιο είναι το κόστος του πετρελαίου. Από 1.438 ευρώ που πλήρωνε ένα αρτοποιείο τον Σεπτέμβριο του 2021 για 1.000 λίτρα πετρέλαιο, τον Οκτώβριο εφέτος η τιμή έχει αγγίξει τα 2.024 ευρώ, ενώ το κόστος για το φυσικό αέριο από 870 ευρώ το καλοκαίρι του 2021 έφθασε τα 2.600 ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Επίσης το πέλλετ από 335 ευρώ ο τόνος τον Σεπτέμβριο του 2021 έφτασε σήμερα στα 870 ευρώ.
Διαβάστε ακόμα: Eurostat: Εκτοξεύτηκε η τιμή του ψωμιού – Πόσο αυξήθηκε στην Ελλάδα
Βολές κατά Σκρέκα και προμηθευτών ενέργειας
Πολλοί προμηθευτές δεν πιστώνουν την επιδότηση σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ενώ το ύψος της κρατικής επιδότησης είναι διαφορετικό από αυτό που έχει δεσμευτεί ο υπουργός, όπως ειπώθηκε.
Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο υπογράμμισε ο πρόεδρος των αρτοποιών η επιδότηση είναι στα 23 λεπτά ανά KWh όταν η χρέωση είναι από 54 – 59,60 λεπτά. Δηλαδή η χρέωση θα είναι 35 -36 λεπτά ανά KWh ενώ η διαβεβαίωση του υπουργού ήταν ότι δεν θα υπερβεί τα 18 λεπτά.
«Ήμασταν καλύτερα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής» τόνισε ο ίδιος.
Διπλάσιες τιμές στο ψωμί
«Για να καλυφθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται και οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, η τιμή του ψωμιού θα έπρεπε να διπλασιαστεί» ανέφερε ο κ. Μούσιος.
«Μπορεί όμως να διπλασιαστεί η τιμή του ψωμιού; Ποιος θα αγοράσει;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.
Κάποιες μικρές αυξήσεις είναι αναπόφευκτες, όπως είπε, αλλά συμπλήρωσε ότι ο φούρνος της γειτονιάς δεν είναι σούπερ-μάρκετ που μπορεί να αλλάζει τις τιμές σε καθημερινή βάση.
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν υπάρξει δύο κύματα ανατιμήσεων τον Νοέμβριο του 2021 και τον Μάρτιο του 2022 συνολικού ύψους 15%-16%, με το ψωμί από 2,60 – 2,70 ευρώ το κιλό να έχει φτάσει 3 – 3,10 ευρώ. Μάλιστα ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις που καταγράφονται από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat δεν είναι ψευδείς, καθώς συμπεριλαμβάνουν και τις αυξήσεις στα προϊόντα των αρτοβιομηχανιών που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.
Άμεση παρέμβαση της πολιτείας
Για να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους λειτουργίας οι αρτοποιοί ζητούν να υπάρξει άμεση παρέμβαση της πολιτείας σε τρία σημεία:
– Αύξηση της κρατικής επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια.
– Μείωση ΕΦΚ στο πετρέλαιο
– Μείωση ΦΠΑ στο ψωμί στο 6% από 13%.
Στα 2 δισ. ο τζίρος των αρτοποιείων
Από την αρχή του 2022 ο τζίρος των 14.400 βιοτεχνικών αρτοποιείων ανά την Ελλάδα, που απασχολούν 80.000 άμεσα εργαζόμενους και 70.000 έμμεσα εργαζόμενους, έχει υποχωρήσει κατά 20%, ποσοστό που στο σύνολο του έτους μεταφράζεται με απώλειες 500 εκατ. ευρώ.
Αυτή τη στιγμή ο συνολικός τζίρος των φούρνων αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.
Επιπλέον όπως σημειώθηκε, οι επενδύσεις στη βιοτεχνική αρτοποιεία υπερβαίνουν την τελευταία 20ετία τα 3,5 δισ. ευρώ καθώς μια εγκατάσταση κοστίζει 50.000 – 250.000 ευρώ και έχουν γίνει με ίδια κεφάλαια.
Latest News
Παραιτήθηκε ο Π. Καπετανάκος από την Noval Property - Νέος CEO o Μιχαήλ Παναγής
Η νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Noval Property - Τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας
ΑΧΙΑ: Τι περιμένει η αγορά να «ακούσει» από την Εθνική Τράπεζα
Η Εθνική Τράπεζα διαπραγματεύεται με 0,72x σε όρους P/TE με βάση τις εκτιμήσεις του 2025, με 13,6% RoTE. Η ΑΧΙΑ επαναλαμβάνει τη σύσταση buy
Σύμπραξη Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – ΕΒΕΑ
Στόχος η προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού
Και με τη... βούλα η πώληση του 90,1% της Alpha Bank Romania στην UniCredit - Τι ακολουθεί
Alpha Bank και UniCredit συνεργάζονται ήδη για να εξυπηρετήσουν ελληνικές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με 13 αγορές της Ευρώπης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διοργανώνει το ATHEX Small Cap Roadshow 2024
Ποιες εταιρείες θα συμμετάσχουν στο roadshow
Δωρεά 180 ηλεκτροκίνητων κλινών στο νοσοκομείο Κορίνθου από τη Motor Oil
Η εν λόγω δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Βαρδινογιάννειου Ιδρύματος, του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων και του Δήμου Κορινθίων
Cosco – PCT: Yποτροφίες ύψους 2.500 ευρώ σε 4 πρωτοετείς φοιτήτριες στο Πέραμα
Η απονομή των υποτροφιών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου σε εορταστική εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η PCT/COSCO
Μασούτης: Το ΓΕΜΗ λειτουργεί προς όφελος των επιχειρήσεων και των επενδυτών
H KEEE σε συνεργασία με τη Netrino Advisory προχώρησαν σε έρευνα για τον βαθμό ικανοποίησης τόσο των χρηστών όσο και των χειριστών του ΓΕΜΗ
Η Deloitte οικονομικός σύμβουλος για τη συμφωνία κατασκευής σχολείων στην Κεντρική Μακεδονία
Το έργο είναι συνολικής συμβατικής δαπάνης 110,2 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί εντός 24 μηνών
ΔΕΗ: Ακύρωση buy back ιδίων μετοχών από τη ΓΣ – Συστήνεται η PPC INSPECTRA
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε την ακύρωση 12,7 εκατ. μετοχών και τη σύσταση θυγατρικής