Οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας του ευρώ, σημείωναν άνοδο την Τρίτη μετά την άρνηση, σύμφωνα με το Reuters, Γερμανού αξιωματούχου, ότι η κυβέρνηση της χώρας του σχεδιάζει να στηρίξει την έκδοση κοινού χρέους στην ΕΕ. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του Bloomberg ότι η Γερμανία θα στήριζε την έκδοση κοινού χρέους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, εκτινάσσοντας την απόδοση των γερμανικών ομολόγων και οδηγώντας αντίθετα σε μείωση των αποδόσεων στην περιφέρεια.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου σημείωσε άνοδο 8 μονάδων βάσης στο 4,79%, κινούμενη κοντά στο υψηλό 9 ετών του 4,927% στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ άνοδο στο 4,94% σημείωσε και η ελληνική 10ετία. Το δημοσίευμα του Reuters «βοήθησε στη σταθεροποίηση των γερμανικών Bunds στο 2,313%, ενώ τα BTP (ιταλικά ομόλογα) βρίσκονται υπό πίεση, ή τουλάχιστον αναστρέφουν ορισμένα από τα κέρδη που είχαν προχθες μετά το δημοσίευμα του Bloomberg» σχολίασαν αναλυτές της Commerzbank.
Διαβάστε ακόμα: Καταιγίδα πάνω από την παγκόσμια οικονομία – Οι 8 μεγάλοι κίνδυνοι
Το σχόλιο της Citigroup
Σύμφωνα με σχόλια της Citigroup, η Γερμανία βρίσκεται ποιο κοντά να αποδεχτεί μία λύση στα πρότυπα των δανείων ( και όχι επιχορηγήσεων) του πανδημικού προγράμματος SURE, ενώ υπάρχουν ακόμη και αρκετοί πόροι που μπορούν να αντλήσουν οι χώρες από το πρόγραμμα NGEU. Με αυτό τον τρόπο ο δανεισμός από την Ιταλία ή την Ελλάδα, δηλαδή από χώρες χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας θα μπορούσε να καταστεί φθηνότερος.
Η στάση της Γερμανίας στο κοινό χρέος της ΕΕ έχει σημασία για τους επενδυτές καθώς είναι σημαντικό να υπάρξει κοινή απάντηση του μπλοκ στην ενεργειακή κρίση, κάτι που θα σηματοδοτούσε και το επόμενο ορόσημο μακροπρόθεσμα της πορείας προς ένα κοινό χρέος, λένε αναλυτές της αγοράς.
Διαβάστε ακόμα: Στενεύουν τα περιθώρια για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων
«Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι»
«Το τζίνι βγήκε έξω από το μπουκάλι και μάλλον θα υπάρξει κάποια μορφή κοινής χρηματοδότησης», ανέφεραν αναλυτές της Danske Bank. Μία μετατόπιση από την Γερμανία θα αποτελούσε ένα ισχυρό μήνυμα για την συνοχή της Ευρώπης, ενώ θα μείωνε το κόστος δανεισμού των ευάλωτων χωρών που έχουν σήμερα λιγότερα περιθώρια για να ανταποκριθούν στο ενεργειακό σοκ. Παράλληλα, θα αύξανε την δεξαμενή των ασφαλών περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης, στηρίζοντας και το ευρώ.
Στο μέτωπο των εκδόσεων, η ΕΕ ξεκίνησε την επανέκδοση ομολόγου λήξης 2029 και την διάθεση νέου 20ετούς ομολόγου με στόχο την άντληση 11 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης, ενώ η Γερμανία προχώρησε στην πώληση νέου κοινοπρακτικού 30ετούς ομολόγου.