Σημάδια ανάκαμψης εμφανίζει σήμερα η Wall Street, μετά από πέντε ημέρες συνεχούς πτώσης, χωρίς όμως να μπορεί να περιορίσει τη νευρικότητα της αναμονής των στοιχείων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που αναμένονται αύριο, Πέμπτη.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,22% στις 29.303 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,18% στις 3.595 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,17% στις 10.443 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της PepsiCo ενισχύονται κατά 1,5% αφού ο γίγαντας ποτών και σνακ ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 1,97 δολάρια ανά μετοχή, ξεπερνώντας την πρόβλεψη της Refinitiv για 1,84 δολάρια ανά μετοχή.

Διαβάστε ακόμα: Συγκρατημένοι οι αγοραστές

Τα πρακτικά της Fed

Σε κάθε περίπτωση όμως οι επενδυτές αναμένουν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο που θα δημοσιευθούν σήμερα. Ενώ ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει αναγνωρίσει ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι επώδυνες, αλλά η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τον αγώνα της για τη μείωση του πληθωρισμού.

«Ο Πάουελ έχει επαναλάβει, σε αυτό που έχει γίνει το μάντρα του, ότι χωρίς σταθερότητα τιμών δεν μπορούμε να έχουμε ισχυρή οικονομία ή ισχυρή αγορά εργασίας», δήλωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής αναλυτής της LPL Financial. «Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική, δηλαδή οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο είδος του χρηματοπιστωτικού ατυχήματος που στεγνώνει τη ρευστότητα και επιφέρει μεγαλύτερη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία».

Διαβάστε ακόμα: «Γύρισαν» σε θετικό έδαφος

Στο μεταξύ, αυτό που αναζητά η αγορά είναι η χρονική στιγμή του πυθμένα της bear market, αναμένοντας επίσης και τις ανακοινώσεις των κερδών και τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην Carson Group, πιστεύει ότι ο πυθμένας της αγοράς είναι κοντά και πιθανότατα θα έρθει τον Οκτώβριο.

Η φήμη του Οκτωβρίου

Ο Οκτώβριος έχει τη φήμη της αστάθειας και των κραχ είπε, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που δείχνουν ότι οι αγορές θα βρουν τον πυθμένα τους. Η εμπιστοσύνη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ και ο δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχωρεί. «Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι πλησιάζουμε σε ένα αρκετά σημαντικό χαμηλό των αγορών», δήλωσε ο Detrick.

Ωστόσο, η Seema Shah, της Principal Global Investors, διαφωνεί. «Μπορεί να ετοιμαζόμαστε για ένα τεχνικό ράλι, αλλά δεν θα το αποκαλούσα πυθμένα της αγοράς», δήλωσε. Εισερχόμενοι στην περίοδο κερδών, οποιεσδήποτε εταιρείες που θα χάσουν ή θα ξεπεράσουν τις αδύναμες προσδοκίες θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις αγορές, πρόσθεσε.

Πλήγμα στο κλίμα

Παρόλο που μόνο το 4% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει κέρδη τρίτου τριμήνου, το κλίμα έχει ήδη δεχθεί πλήγμα, σύμφωνα με την Wells Fargo. «Οι ανακοινώσεις για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου έχουν δείξει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά», έγραψε ο Chris Harvey της WF. «Αναμένουμε ότι οι αντιδράσεις της αγοράς θα βελτιωθούν καθώς θα πληθαίνουν οι ανακοινώσεις, αλλά ο συνδυασμός με ένα γενικά πιο ζοφερό μακροοικονομικό περιβάλλον, θα συντηρήσουν το αρνητικό κλίμα».

Παρόλα αυτά, στηρίξεις παρέχουν οι τελευταίες δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών, Janet Yellen, η οποία δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «τα πάνε πολύ καλά» εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας. Αν και η αμερικανική οικονομία έχει επιβραδυνθεί μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη, τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας δείχνουν μια ανθεκτική οικονομία, δήλωσε η Yellen.

Αναγνώρισε επίσης ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και ότι η μείωσή του αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν, και τόνισε τη σημασία της διατήρησης μιας υγιούς αγοράς εργασίας κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street