Project Syndicate
Η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις σε πολλές χώρες σχετικά με το αν θα πρέπει να φορολογηθούν τα έκτακτα κέρδη που αποκομίζουν τώρα οι ενεργειακές εταιρείες. Ενώ αυτή η ερώτηση αφορά όλες τις εταιρείες που παράγουν άνθρακα, φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, επί του παρόντος η εστίαση είναι στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Φυσικά, οι απροσδόκητοι φόροι αντιμετωπίζουν θεμελιώδεις αντιρρήσεις σχετικά με τη φορολογική συμμετρία και την εμπιστοσύνη στους εφαρμοστέους φορολογικούς κανόνες. Ωστόσο, δεδομένης της έκτασης των πρόσφατων αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, οι πολιτικοί θέλουν ωστόσο να αποσβέσουν τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών, όπως επίσης θέλουν να προστατεύσουν άλλες εταιρείες από αδικαιολόγητες απώλειες που συνδέονται με την κρίση.
Διαβάστε επίσης: Η κατάσταση των επιχειρήσεων
Αυτό είναι κατανοητό. Αλλά εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιμείνουν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα σημαντικά προβλήματα εφαρμογής που θα συναντήσουν στην πορεία. Αν δεν γίνει σωστή διαχείριση, οποιοσδήποτε φόρος απροσδόκητων κερδών που επιβάλλεται θα μπορούσε να επιδεινώσει τις σημερινές ελλείψεις ενέργειας.
Πρόσθετοι φόροι κερδών μπορούν να εισαχθούν στον τομέα της ενέργειας με διάφορους τρόπους, αλλά ένα θεμελιώδες ερώτημα είναι πώς να οριστούν τα κέρδη που πρόκειται να φορολογηθούν. Μια επιλογή είναι να χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα προσέγγιση για τη φορολογία των κερδών, όπου το πρώτο καθήκον είναι να καθοριστεί ποιος εμπίπτει στο καθεστώς.
Με την πρώτη ματιά αυτό φαίνεται ξεκάθαρο. Αλλά, για παράδειγμα, οι ενεργειακές εταιρείες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ή εμπορεύονται πετρέλαιο και φυσικό αέριο συχνά ασκούν επίσης και άλλες δραστηριότητες. Δεν είναι εύκολο να γίνει διάκριση μεταξύ δραστηριοτήτων που δικαιολογούν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή και εκείνων που δεν το κάνουν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει επιβολή εισφοράς στα πλεονάζοντα κέρδη που προέρχονται από εταιρείες ενέργειας εκτός του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, τα κέρδη από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ τείνουν να είναι πολύ περιορισμένα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η προτεραιότητα πρέπει να είναι στα κέρδη στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεδομένων όλων των προβλημάτων με την άμεση εισφορά στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, η καλύτερη επιλογή είναι να καταφύγουμε στα υπάρχοντα φορολογικά μέσα, όπως οι φόροι εισοδήματος, ή τουλάχιστον να τα χρησιμοποιήσουμε ως συμπλήρωμα. Ταυτόχρονα, οι ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να ξεχνούν ότι, ενώ η άμεση πρόκληση είναι η αναδιανομή εσόδων και δαπανών, η πραγματική λύση στην κρίση είναι η εξ ολοκλήρου επέκταση του ενεργειακού εφοδιασμού.
Ο Fuest Clemens είναι πρόεδρος του Ifo Institute και καθηγητής Οικονομικών στο University of Munich.
Ο Ockenfels Axel είναι καθηγητής Οικονομικών στο University of Cologne
Latest News
Η συστηματική καταπίεση των γυναικών στην αφγανική κοινωνία δικαιολογεί προσφυγική προστασία
Μία απόφαση-ορόσημο από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο καπιταλισμός των... «συντρόφων» και οι κίνδυνοι μιας οικονομίας Τραμπ-Μάσκ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προσφέρει ένα όραμα φιλικού καπιταλισμού που έχει δελεάσει πολλούς ηγέτες της βιομηχανίας και των οικονομικών
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης – Γ’ Μέρος
Οι ημερομηνίες διαβίβασης των δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για τις υπόχρεες οντότητες
Απόλυτη καταστροφή ο Οκτώβριος στο ελληνικό Χρηματιστήριο - Τι συνέβη
Κατεγράφησαν οι χειρότερες μηνιαίες απώλειες του έτους για Γενικό και Τραπεζικό Δείκτη. Υποτιμημένες οι περισσότερες μετοχές σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Ψηφιακό ευρώ: ποια τα οφέλη του για εσάς
Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα τραπεζογραμμάτια, παρέχοντας – δωρεάν – μία και μοναδική επιλογή για τις ψηφιακές πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ
Σενάριο σοκ για την οικονομία - Το χτύπημα του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι διαχειριστές οικονομικών κινδύνων μπορεί να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Για μια επιχειρούσα κοινωνία
Το βιβλίο των Αθ. Παπανδρόπουλου και Κώστα Χριστίδη φέρνει στο προσκήνιο τον δημιουργικό δυναμισμό ως δημόσια φιλοσοφία
Πράσινη μετάβαση με ψηφιακές τεχνολογίες
Η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε αυτές τις νέες συνθήκες απαιτεί στρατηγικές καινοτομίας και εκσυγχρονισμού
Κληρονομιές: Ορισμένα νομικά θέματα και όχι μόνο
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κληρονομιές
Ενεργός γήρανση, απασχόληση και ανεργία
Το επίπεδο της απασχόλησης αποτελεί έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για να εκφράσει την ικανότητα μιας οικονομίας να δημιουργεί απασχόληση και να διαθέτει μια δυναμική αγορά εργασίας