Παρά το γεγονός ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι γεμάτες σχεδόν στο σύνολό τους, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά κινδυνεύουν να παγώσουν κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού ψύχους αυτόν τον χειμώνα, σχολίασε ο επικεφαλής της Gazprom.

Μιλώντας στο Russian Energy Week στη Μόσχα, ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ, υπογράμμισε  ότι μπορεί ο χειμώνας να είναι σχετικά ήπιος, αλλά ένα κύμα  ασυνήθιστα χαμηλών θερμοκρασιών, έστω και για πέντε ημέρες ή μία εβδομάδα, θα βυθίσει ολόκληρες πόλεις στο ψύχος.

Διαβάστε επίσης – ΕΕ: Σε αναζήτηση λύσης για το πλαφόν στο φυσικό αέριο οι υπουργοί Ενέργειας

Μάλιστα επικαλούμενος αναλύσεις (χωρίς να τις κατονομάσει) αναφέρει ότι κατά τις ημέρες της αιχμής της χειμερινής ζήτησης, η Ευρώπη θα μπορούσε να στερηθεί περίπου 800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, ή το ένα τρίτο της συνολικής κατανάλωσής της.

Η Ρωσία έχει περιορίσει σημαντικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην περιοχή εδώ και μήνες. Κι όπως υπογράμμισε ο Μίλερ, η Gazprom προμήθευε προηγουμένως την Ευρώπη 600 έως 1,7 δισ. κυβικά μέτρα την ημέρα κατά την περίοδο αιχμής της χειμερινής ζήτησης. Τόνισε δε, ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από τις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω των αλλαγών στις εισαγωγές καυσίμων της.

Διαβάστε επίσης – Economist: Ενώ η Ευρώπη βυθίζεται στην ύφεση, η Ρωσία βγαίνει από αυτήν

«Σίγουρα, η Ευρώπη θα επιβιώσει, αλλά τι θα συμβεί μέχρι να αρχίσει να ρέει και πάλι το φυσικό αέριο»  για να γεμίσει τις αποθήκες πριν από τον χειμώνα του 2023 και του 2024, επεσήμανε ο CEO της Gazprom, προσθέτοντας: «Είναι σαφές ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη έχει έρθει όχι για σύντομο χρονικό διάστημα».

Φουλάρουν οι αποθήκες

Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ξεπερνά πλέον το 90% από 28% που ήταν στο τέλος του χειμώνα.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις UGS ανέρχονται σε 91,35%, ποσοστό που είναι περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας αυτήν την ημερομηνία.

Η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Πολωνία έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο πληρότητας αποθήκευσης 100%, 100% και 98,08%, αντίστοιχα. Οι εγκαταστάσεις UGS στη Γαλλία είναι γεμάτες 97,45%, στη Δανία 98,04% γεμάτες, στη Γερμανία 93,03%, στην Ισπανία 90,92%, στην Ιταλία 91,94%, στην Ολλανδία 92,66%, στη Σουηδία 92,93%, στη Ρουμανία 87,9%, στη Σλοβακία 89,51%, στην Κροατία 93,01%.

Τα στοιχεία του AGSI+ δείχνουν ότι στο τέλος Φεβρουαρίου, το συνολικό ποσοστό πληρότητας των χώρων αποθήκευσης ήταν 28%, και μειώθηκε στο 26% στα τέλη Μαρτίου, πριν ανέλθει στο στο 33% στο τέλος Απριλίου, στο 47% στο τέλος Μαΐου και στο 60% στο τέλος Ιουνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια