
Τις προτάσεις του για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνεχιστεί η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο, μετά τις εκτεταμένες ζημιές στους αγωγούς Nord Stream λόγω επιχείρησης δολιοφθοράς, παρουσίασε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μιλώντας στο συνέδριο Moscow Energy Week, στη ρωσική πρωτεύουσα, ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει τις προμήθειες φυσικού αερίου του Nord Stream προς τη Μαύρη Θάλασσα και να δημιουργήσει ακόμη και έναν σημαντικό κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία.
- Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Οι 27 αναζητούν συμβιβασμό για να αρθεί το αδιέξοδο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
«Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τις χαμένες ποσότητες από τους αγωγούς Nord Stream στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και έτσι να μετατρέψουμε αυτές σε κύριες διαδρομές του καυσίμου μας – του φυσικού αερίου – προς την Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτν.
«Αυτό, φυσικά, εάν οι εταίροι μας ενδιαφέρονται για αυτό. Και αν είναι οικονομικά βιώσιμο», πρόσθεσε.
«Η μπάλα στην ΕΕ»
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει να προμηθεύεται αέριο μέσω μιας γραμμής του Nord Stream 2 που παρέμεινε άθικτη, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως η «μπάλα» βρίσκεται πλέον στο «γήπεδο» της ΕΕ σχετικά με το αν θέλει να συμβεί αυτό.
Η Ρωσία, δήλωσε ο Πούτιν, θα μπορούσε να ανοίξει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου σε αυτή τη γραμμή, αν το θέλει η Ευρώπη, τονίζοντας παράλληλα ότι η επισκευή των αγωγών είναι εφικτή όμως Ευρώπη και Ρωσία πρέπει να αποφασίσουν για την τύχη τους.
Για τη δολιοφθορά που είχε ως αποτέλεσμα να καταστούν μη λειτουργικές τρεις από τις τέσσερις γραμμές των αγωγών Nord Stream 1 και 2 η Μόσχα κατηγόρησε τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι πρόκειται για την μόνη δύναμη που ευνοείται από την εξέλιξη αυτή καθώς η ΕΕ θα αναγκαστεί να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο με ακριβότερο LNG, προερχόμενο μεταξύ άλλων και από τις ΗΠΑ.


Latest News

Η ΕΕ εξετάζει τη δημιουργία νέων στρατιωτικών δορυφόρων για να μειώσει την εξάρτηση από τις ΗΠΑ
Το νέο δορυφορικό δίκτυο θα χρησιμοποιείται από την Ευρώπη για τον εντοπισμό απειλών και για τον συντονισμό της στρατιωτικής δράσης

Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΕ να φτάσει τις ΗΠΑ στις startups - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Η Ευρώπη επενδύει πολλά στο κομμάτι των startups, ειδικά στην ΑΙ, ώστε να κλείσει το κενό με τις ΗΠΑ - Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Ποιος είναι ο πλουσιότερος ηγέτης στον κόσμο - Οι περιουσίες Τραμπ, Πούτιν και Σι
Η περιουσία του πλουσιότερου ηγέτη του κόσμου επισκιάζει τον πλούτο Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ

DBS: Άντλησε 2 δισ δολάρια με έκδοση ομολόγων
Η ζήτηση για την έκδοση των ομολόγων απο τη μεγαλύτερη τράπεζα της ΝΑ Ασίας, συγκέντρωσε 3 δισ. δολάρια

Η βρετανική χαλυβουργία ζητά βοήθεια για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από την κυβέρνηση
Ο κλάδος της χαλυβουργίας δέχθηκε πλήγμα απο τους δασμούς και ζητά μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος

Σε ανοδική πορεία η Burger King στη Γαλλία
Η Burger King , που ανήκει στον όμιλο Bertrand, διαθέτει σήμερα 550 καταστήματα στη Γαλλία

Διατυπώνει ανησυχίες για την πολιτική δασμών ο Τζέιμι Ντίμον
Ο CEO της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον που είχε πει «ξεπεράστε το», μιλώντας για την πολιτική δασμών του Τραμπ, αλλάζει γνώμη

Το νέο στοίχημα της Shein - Ποια αγορά θεωρεί Ελ Ντοράντο
«Είμαστε έτοιμοι να πούμε σε μια φανταστική κεφαλαιαγορά», τονίζει ο Ντόναλντ Ταγκ - Η χασούρα, τα κέρδη και η IPO στο Λονδίνο

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ