
Σε συνομιλίες για την ενεργοποίηση γιγάντιων πλωτών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φέρεται να βρίσκονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς η Γηραιά Ήπειρος αγωνίζεται για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες αυτόν τον χειμώνα.
Τα λεγόμενα powerships που καίνε υγροποιημένο φυσικό αέριο, μαζούτ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο ή βιοντίζελ, θα μπορούσαν να αγκυροβολήσουν στα ευρωπαϊκά λιμάνια τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την τουρκική Karpowership, η οποία κατέχει ένα στόλο αυτών των πλοίων.
Karpowership: Συζητάμε με 4 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις
«Είμαστε σε συζητήσεις με τέσσερις από τις κορυφαίες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε σε συνέντευξή της στο Bloomberg η Zeynep Harezi, εμπορική διευθύντρια της Karpowership. «Εάν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία, τότε ελπίζουμε ότι θα παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια με πολύ χαμηλό κόστος, ενώ θα τηρούμε τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ».
Διαβάστε επίσης: Oι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από την ενεργειακή κρίση
Τα πλοία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν χρησιμοποιηθεί στην Αφρική και σε πολλές άλλες αναδυόμενες οικονομίες, ενώ η στροφή της Ευρώπης προς τις πλωτές μονάδες καύσης ορυκτών καυσίμων είναι άλλο ένα σημάδι της επείγουσας ανάγκης για αξιοποίηση πρόσθετων πηγών ενέργειας αυτόν τον χειμώνα.
Σύμφωνα με την Harezi, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που συμμετέχουν στις συζητήσεις δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για το καύσιμο λειτουργίας των πλοίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αντιδράσεις στη Γερμανία
Ωστόσο, η ανάπτυξη πλοίων ισχύος είναι δυνητικά αμφιλεγόμενη. Στη Γερμανία, η οποία αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας καθώς καταργεί σταδιακά την πυρηνική συνδρομή, το υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος συζητά με τη βελγική εταιρεία Exmar και την κυβέρνηση της Κάτω Σαξονίας για τη δυνατότητα να πάρουν τρεις πετρελαιοκίνητες φορτηγίδες, σύμφωνα με επιστολή του υπουργείου προς τους κοινοβουλευτικούς συντηρητικούς. Η περιβαλλοντική ομάδα BUND, ωστόσο, επέκρινε τη χρήση τέτοιων σκαφών με καύση ορυκτών καυσίμων, λέγοντας ότι θέμα θα πρέπει να θεωρείται λήξαν.
Η Karpowership έχει διαθέσιμα οκτώ πλοία που μπορούν να παράγουν έως και δύο γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετή για να τροφοδοτηθούν περίπου πέντε εκατομμύρια σπίτια. Το μεγαλύτερο πλοίο του έχει δυναμικότητα 500 μεγαβάτ.
Τα πλοία συνδέουν έναν ενσωματωμένο σταθμό παραγωγής ενέργειας με έναν τοπικό σταθμό στην ξηρά και χρειάζονται περίπου ένα χιλιόμετρο καλωδίων για να τεθούν σε λειτουργία. Η εταιρεία λέει ότι τα πλοία μπορούν να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια αξίας 20 – 25 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, περίπου το ήμισυ των σημερινών τιμών της αγοράς στη Γερμανία.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού