Νέες πιέσεις δέχονται σήμερα τα ομόλογα στην παγκόσμια αγορά, μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τη Federal Reserve, οι τιμές αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 8,2% , κοντά σε νέο υψηλό 40 ετών.

Διαβάστε επίσης – Στο 8,2% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Κοντά σε ρεκόρ 40 ετών

Αναλυτές εκτιμούν ότι, η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει την επιθετική πολιτική της Fed, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος δανεισμού, και βυθίζοντας πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη σε ύφεση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η απόδοση του 2ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε κατά 19 μονάδες βάσης στο 4,48%  και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης , σπάζοντας εκ νέου το επίπεδο του 4%.

Διαβάστε επίσης – Θα είναι τα ομόλογα η θρυαλλίδα της επόμενης κρίσης;

Στην Ευρώπη

Στην ευρωζώνη, αν και στην αρχή της ημέρας καταγράφηκε αποκλιμάκωση των αποδόσεων, τα αμερικανικά στοιχεία συμπαρέσυραν και τους ευρωπαϊκούς τίτλους. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, που αποτελεί το σημείο αναφοράς για την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, διαμορφώνεται πάνω από το 2,3%, σε σύγκριση με 2,2%  που ήταν ακριβώς πριν από την ανακοίνωση του πληθωρισμού.

Πιέσεις δέχεται και το ιταλικό ομόλογο 10ετούς διάρκειας, οι αποδόσεις του οποίου ξεπερνούν το 4,850%, από 4,6% που ήταν νωρίτερα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 4,9% από 4,8% που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Το ευρώ σημείωσε πτώση 0,7% στα 0,9636 δολάρια, έχοντας σημειώσει ημερήσια άνοδο 0,47% πριν από την έκθεση για τον πληθωρισμό.

Με το βλέμμα στη Fed

Οι αγορές πλέον αναζητούν τα δεδομένα εκείνα, προκειμένου να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve, με αρκετούς επενδυτές να μην κρύβουν πλέον τον φόβο τους ότι τα επιτόκια αυξάνονται πολύ γρήγορα και η κεντρική τράπεζα βυθίζει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση.

Όπως προκύπτει μάλιστα, και από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν κρύβει πλέον την έντονη ανησυχία τη για τη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve «αιφνιδιάστηκαν» από τον τον ρυθμό του πληθωρισμού, εκτιμώντας ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμα.

Διαβάστε επίσης – Federal Reserve: Στο 4,50-4,75% βλέπει τα αμερικανικά επιτόκια ο Τσαρλς Έβανς

Τα γεράκια

Ως εκ τούτου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο από τους αναλυτές ότι η Fed στην επόμενη συνεδρίασή της στις 1 και 2 Νοεμβρίου θα αποφασίσουν μια νέα αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.

«Ο ρυθμός του πληθωρισμού παραμένει πεισματικά υψηλός, σε πείσμα των προσπαθειών της Fed να περιορίσει την οικονομία με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Οι αυξανόμενες τιμές, σε συνδυασμό με την ισχυρότερη από την αναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, εγγυώνται ότι η Fed θα εφαρμόσει την τέταρτη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% κατά την επόμενη συνάντηση των αξιωματούχων τον Νοέμβριο», δήλωσε ο Richard Flynn, διευθύνων σύμβουλος της Charles Schwab UK.

Μάλιστα, η «αγορά στοιχημάτων» για τα αμερικανικά επιτόκια δείχνει συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές