Από τις -500 μονάδες… στις +900 μονάδες. Μια τεράστια ανατροπή για τον Dow Jones σήμερα, και όχι μόνο, καθώς όλοι οι δείκτες της Wall Street ανέστρεψαν το αρνητικό αρνητικό κλίμα που δημιούργησε η ανακοίνωση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο, καταφέρνοντας μάλιστα ένα μίνι ράλι ανάκαμψης από τα χαμηλά της τελευταίας διετίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 2,83% στις 30.038 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,60% στις 3.669 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,23% στις 10.649 μονάδες.

«Πληθωριστικές» πιέσεις

Το πρώτο δίωρο της σημερινής συνεδρίασης, οι αμερικανικοί δείκτες οδηγήθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020, εξαιτίας των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια ο δείκτης αυξήθηκε 8,2%. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε 6,6% σε σχέση με πέρσι, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1982.

Διαβάστε επίσης – ΗΠΑ: Στο 8,2% ο πληθωρισμός – Κοντά σε ρεκόρ 40 ετών

Πάντως, εκτός το ράλι σήμερα, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αποτελεί επίμονο πρόβλημα, ακόμη και εν μέσω μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Στο μέλλον, η Fed θα πρέπει πιθανότατα να συνεχίσει να αποφασίζει για αυξήσεις και να διατηρεί τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα έως ότου υπάρξουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Κορύφωση;

Αυτό που σχολίασαν όμως οι αναλυτές είναι ότι η Wall Street μπορεί να στοιχηματίζει ότι οι αυξήσεις των τιμών θα κορυφωθούν σύντομα. «Ίσως να έχουμε αυτή την τελευταία ανάσα υψηλότερου πληθωρισμού και από εδώ και πέρα να αρχίσουμε να επιβραδύνουμε», δήλωσε η Liz Ann Sonders, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην Charles Schwab. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι διακυμάνσεις στις μετοχές είναι πιθανό να συνεχιστούν καθώς οι επενδυτές θα χωνεύουν περισσότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό και θα ξεκινήσει η περίοδος των κερδών.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι μετοχές της Delta έκλεισε κατά 4% υψηλότερα, αφού η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο. Η εταιρεία βλέπει τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται μεταξύ 1 και 1,25 δολαρίων, με τα έσοδα να ξεπερνούν αυτά του τέταρτου τριμήνου του 2019.

Πάντως, τα κέρδη των ενεργειακών και τραπεζικών μετοχών συνέβαλαν στην αντιστροφή του κλίματος. Οι μετοχές της Chevron κέρδισαν σχεδόν 5% καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν, ενώ οι τραπεζικές μετοχές Goldman Sachs και JPMorgan αυξήθηκαν κατά 4,2% και 5,7% αντίστοιχα. Η αντιστροφή των μεγάλων τεχνολογικών ονομάτων όπως η Apple και η Microsoft και η άνοδος των ημιαγωγών Nvidia και Qualcomm συνέβαλαν επίσης στην ανοδική κίνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street