Μακριά από τα υψηλά ημέρας έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς παρά το γεγονός ότι δοκίμασε ακόμη και τις 825 μονάδες, η ανακοίνωση του αμερικανικού πληθωρισμού υποχρέωσε σε άτακτη υποχώρηση του γενικού δείκτη στις κοντινές στηρίξεις του. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,19% στις 816,02 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 47,5 εκατ. ευρώ.

Τα πολυαναμενόμενα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό ανακοινώθηκαν προκαλώντας νέες αναταράξεις στις αγορές, με το ΧΑ να μην αποτελεί εξαίρεση. Η ανακοίνωση μάλιστα συνοδεύτηκε και με ένα κύμα πωλήσεων, με τους επενδυτές να αναζητούν θέσεις που να έχουν αμυντικό χαρακτήρα, καθώς δεν υπάρχει ακόμη χώρος για τη Federal Reserve να μην έχει τόσο επιθετική στάση στη σύσφιξη της πολιτικής της. Μια εικόνα που δεν παρατηρήθηκε μόνο διεθνώς, αλλά εντός της Λ. Αθηνών.

Έτσι το ΧΑ έχασε τον ανοδικό της βηματισμό που θα βοηθούσε να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας από τις στηρίξεις των 815 μονάδων. Πλέον οι εκτιμήσεις για την πορεία των αγορών παγκοσμίως επιδεινώνονται εκ νέου, καθώς η πολιτική της Federal Reserve θα δημιουργήσει νέες μετατοπίσεις κεφαλαίων, αλλά και άνοδο του δολαρίου.

Οι προκλήσεις του 2023

Και όλα αυτά συμπίπτουν με την έλευση του τελευταίου διμήνου του έτους, όταν δηλαδή κλείνονται οι θέσεις και ανοίγουν νέες. Και το ΧΑ έχει ήδη αρχίσει να βλέπει τις προκλήσεις του 2023, καθώς οι ανησυχίες τόσο για τον σχηματισμό κυβέρνησης όσο και για τη δημοσιονομική πειθαρχία παραμένουν. Οι εκτιμήσεις για την επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2023 μπορεί να αναθεωρηθούν επί τα χείρω εάν υπάρξουν αμφιβολίες για την επόμενη κυβερνητική σταθερότητα.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η αγορά έχει δείξει καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με τις διεθνείς, για να μπορέσει να διαφύγει της ζώνης των 800 μονάδων με αποφασιστικότητα απαιτείται αύξηση των συναλλαγών. Δηλαδή από τα επίπεδα των 50 – 60 εκατ. ημερησίως, στα οποία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα, να ανέλθει στα επίπεδα των 80 – 90 εκατ. ευρώ, ώστε να δοθεί το μήνυμα της επιστροφής των κεφαλαίων στην ελληνική αγορά.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, Motor Oil και Ελλάκτωρ έκλεισαν με σημαντικές απώλειες 2,37% και 2,22% αντίστοιχα, ενώ σε αρνητικά έκλεισαν οι Titan, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, Jumbo, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, Quest, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική και Eurobank. Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ ενισχύθηκε κατά 3,27%, με τις Λάμδα, Aegean και ΟΛΠ να ακολουθούν με εξίσου σημαντικά κέρδη. Ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Alpha Bank, Σαράντης, Μυτιληναίος και Coca Cola.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών