Τα νέα «σκιώδη» ευρήματα της «τομογραφίας» του πληθωρισμού του περασμένου Σεπτεμβρίου δείχνουν, δυστυχώς, περαιτέρω επιδείνωση των «παθογενειών» του αντίστοιχου πληθωρισμού του προηγούμενου μήνα Αυγούστου, τα οποία όχι μόνο κρατούν ενεργό το πληθωριστικό υπόβαθρο, αλλά και ολοταχώς «χτίζουν» ένα αντίστοιχο εφιαλτικό της πρώτης πενταετίας του 1990. Δηλαδή, το νέο ρεκόρ πληθωρισμού που σημειώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο (12% ή 12,1%, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat) γυρίζει την ελληνική οικονομία τριάντα περίπου χρόνια πίσω, όταν ταλανιζόταν επί δεκαετίες από έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό το νέο ρεκόρ του πληθωρισμού (12,1%, έναντι 10% στην Ευρωζώνη) παραπέμπει σε μιαν αντίστοιχη αρνητική επίδοση του Αυγούστου του 1993 (13%) ή του Σεπτεμβρίου του 1994 (11,4%), η οποία όμως δεν οφειλόταν σε ενεργειακή ή άλλη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά μόνο στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική (φορολογική πολιτική, υψηλά ελλείμματα, συνεχείς αυξήσεις τιμολογίων δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών κλπ).
Είναι αλήθεια ότι σήμερα ο ελληνικός πληθωρισμός (15% – 13%, έναντι 2,7 – 3,3% στην Ευρωζώνη) δεν παρουσιάζει αυτές τις χαώδεις διαφορές (έως 18 μονάδες!!!) με τον αντίστοιχο πληθωρισμός την Ευρωζώνη ή ήταν τριπλάσιος και τετραπλάσιος από τον αντίστοιχο στην Ευρωζώνη, αλλά κατέχει την έκτη θέση στον πίνακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι όπως προκύπτει από τα ευρήματα της νέας «τομογραφίας» θα εξακολουθήσει και μάλιστα ολοταχώς να μας υπενθυμίζει τα προ τριακονταετίας «οικεία κακά», καθώς τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα. Διότι, όπως έχω πολλάκις αναφέρει πρόβλημα καυσίμων και μάλιστα έντονο έχει και η Ευρώπη, αλλά δεν εφαρμόζουν οικονομική πολιτική που θυμίζει τη γνωστή θυμόσοφη διαπίστωση «και ψωμί ολάκερο και τον σκύλο χορτάτο». Δηλαδή, επαναλαμβάνω ότι το πρόβλημα των καυσίμων είναι συγκυριακό και μάλιστα εντονότατο και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά στη χώρα μας, όπως έχει καταδείξει εμπειρία πενήντα ετών, ο πληθωρισμός είναι ανθεκτικός, διότι πάρα πολλοί τομείς της ελληνικής οικονομίας δουλεύουν με φαινομενικό, όχι πραγματικό, ανταγωνισμό, διότι το πρόβλημα του πληθωρισμού σχετίζεται με τη μη επαρκώς ανταγωνιστική λειτουργία σε πολλούς τομείς, διότι, κοντολογίς, ο ελληνικός πληθωρισμός είναι αντανάκλαση προβλημάτων της πραγματικής οικονομίας.
Διαβάστε ακόμα: Στο 10% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο – Στο 12,1% στην Ελλάδα
Η γενική αυτή διαπίστωση ότι η χώρα μας πλήττεται πολύ περισσότερο από τις άλλες χώρες, διότι κυριαρχούν αδυναμίες στην προσφορά και στον έλεγχο της αγοράς επιβεβαιώνεται, όπως προανέφερα, από τα στοιχεία που ώθησαν τον δείκτη τιμών καταναλωτή σε υψηλότερα επίπεδα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα κυριότερα από τα ευρήματα αυτά είναι τα ακόλουθα:
Πρώτον, δύο μόνο ομάδες αγαθών και υπηρεσιών «πυροδότησαν» τον πληθωρισμό, όπως και τον περασμένο Αύγουστο, κατά το μεγαλύτερο μέρος από την πρόσθετη επιβάρυνση κατά 0,80 ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για την ομάδα «Στέγαση», η οποία «προικοδότησε» τον πληθωρισμό με 0,48 της ποσοστιαίας μονάδας (οφείλεται σχεδόν εξολοκλήρου στην αύξηση του φυσικού αερίου!) από το συνολικό 0,80 της ποσοστιαίας μονάδας (σε σχέση με τον Αύγουστο) και την ομάδα «Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια», η οποία, παραδόξως, προικοδότησε κι αυτή με τη σειρά τον πληθωρισμό με 0,24 της ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή, μόνο δύο ομάδες «μπούκωσαν» τον πληθωρισμό με επιπλέον 0,72 της ποσοστιαίες μονάδας ή κατά 90%!!! Σημειώνεται ότι όλη αυτή πρόσθετη επιβάρυνση οφείλεται, όπως και τον περασμένο Αύγουστο σε αυξήσεις τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία -καφενεία και ξενοδοχεία – μοτέλ – πανδοχεία!
Διαβάστε ακόμα: Διψήφιος πληθωρισμός στη Γερμανία, ρεκόρ 70 ετών
Δεύτερον, δύο άλλες ομάδες, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποτελέσει «μπουρλότο», όχι μόνο δεν επιβάρυναν επιπρόσθετα τον πληθωρισμό, αλλά και τον «ανακούφισαν» κιόλας! Πρόκειται για τη «φλεγόμενη» και μη «καιόμενη» ομάδα «Μεταφορές», η οποία επιβαρύνεται σχεδόν άμεσα από το πρόβλημα των καυσίμων, μείωσε τον πληθωρισμό (σε σχέση με την αντίστοιχη επίδοση του Αυγούστου) κατά 0,29 της ποσοστιαίες μονάδας. Φυσικά, εξακολουθεί να είναι η δεύτερη σε επιβάρυνση του πληθωρισμού (κατά 2,22 ποσοστιαίες μονάδες τον περασμένο Αύγουστο, έναντι κατά 1,93 ποσοστιαίες μονάδες τον περασμένο Σεπτέμβριο). Η άλλη ομάδα είναι η «Διατροφή, η οποία κι εκείνη «στην αντάρα χαίρεται», αλλά, παραδόξως, είχε μηδενική πρόσθετη επιβάρυνση του πληθωρισμού τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πάντως, πέντε αγαθά της ομάδας αυτής εξακολουθούν να επιβαρύνουν τον πληθωρισμό κατά 2,70 ποσοστιαίες μονάδες από τη συνολική επιβάρυνση κατά 1,93 ποσοστιαίες μονάδες. Μόνο και μόνο η διαπίστωση πρέπει να σημάνει νέο συναγερμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης…
Latest News
Ρευστό τοπίο
Ποιο παράγοντες κάνουν ρευστό το πολιτικό τοπίο;