![Υγρά καύσιμα: Αυξήσεις – σοκ από 10% έως 27% σε αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης στην Ευρώπη [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/kafs-768x512-1.jpg)
«Καίει» το κόστος των υγρών καυσίμων σε ολόκληρη την Ευρώπη –και στην Ελλάδα- καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ράλι του δολαρίου και η στάση του ΟΠΕΚ+ να κλείσει κι άλλο τις κάνουλες έχουν οδηγήσει σε χωρίς προηγούμενο συνολικές αυξήσεις στις τιμές σε αμόλυβδη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Ειδικά σε σύγκριση με πέρσι τέτοια εποχή, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφονται στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, με την αμόλυβδη να ακολουθεί.
Είναι ενδεικτικό πως λόγω των ιδιόμορφων συνθηκών στην αγορά, για πρώτη φορά οι τιμές του καυσίμου αυτού έχουν ξεπεράσει στη χώρα μας ακόμη και αυτές της αμόλυβδης 95 οκτανίων.
Διαβάστε ακόμα: 7 λόγοι πίσω από την εκτόξευση της τιμής του ντίζελ
Όμως, το φαινόμενο αυτό με το ντίζελ να είναι πιο ακριβό από τη βενζίνη παρατηρείται πλέον και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Με βάση τα τελευταία συνολικά πανευρωπαϊκά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις 10 Οκτωβρίου, η μέση τιμή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη στο πετρέλαιο κίνησης είχε αυξηθεί κατά σχεδόν 27% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (25 Οκτωβρίου 2021) σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος. Η αντίστοιχη αύξηση για την αμόλυβδη 95 οκτανίων ανέρχεται σε περίπου 10%. Στην Ελλάδα όμως οι αυξήσεις αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού στο πετρέλαιο κίνησης φτάνουν το 36% σε ετήσια βάση και στην αμόλυβδη ξεπερνούν το 14%. Ο «χάρτης» τιμών του ΟΤ για το που διαμορφώνονται οι τιμές, είναι χαρακτηριστικός της κατάστασης που επικρατεί.
Ράλι για το πετρέλαιο θέρμανσης
Άλμα παρουσιάζουν επίσης οι πανευρωπαϊκές μέσες τιμές και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Εκεί, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι διακυμάνσεις είναι συνεχείς, όπως συμβαίνει γενικότερα και με το πετρέλαιο κίνησης, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθεί.
Διαβάστε ακόμα: ΟΠΕΚ: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για τη ζήτηση – Σήμα για νέες μειώσεις στην παραγωγή
Όμως τελικά σημασία έχει τι πληρώνει ο καταναλωτής για να ζεσταθεί, εάν χρησιμοποιεί το καύσιμο αυτό. Έτσι, την ώρα που στην Ελλάδα οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ανοίξουν στα επίπεδα των 1,44 με 1,49 ευρώ το λίτρο σύμφωνα με παράγοντες της εγχώριας αγοράς, οι μέσες πανευρωπαϊκές τιμές διαμορφώνονταν στα 1,57 ευρώ το λίτρο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην Ελλάδα πέρσι τέτοια εποχή οι τιμές ήταν στα 1,17 περίπου ευρώ, ενώ στην ΕΕ ήταν πολύ χαμηλότερα, στα 0,97 ευρώ το λίτρο. Πρόκειται για αύξηση 24% στη χώρα μας και 63% περίπου στην ΕΕ. Μένει τώρα να φανεί εάν η «μαγική εικόνα» αυτή στην Ευρώπη θα είναι συγκυριακή, με τις τιμές Platts της Μεσογείου για το ντίζελ να ακολουθούν συνεχώς πορεία ασανσέρ.
Ράλι στις τιμές Platts
Ενδεικτικά, η τιμή Platts για το ντίζελ ήταν πέρυσι την 1η Σεπτεμβρίου στα 625,7 δολάρια ανά τόνο και την 1η Ιουνίου του 2022 υπερδιπλασιάστηκε στα 1.324,7 δολάρια ανά τόνο. Στις 6 Οκτωβρίου σημείωσε μικρή μείωση στα 1.161, 7 δολάρια.
Σημειώνεται επίσης ότι μετά τα τεράστια προβλήματα με τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, πολλές βιομηχανίες στην ΕΕ έχουν εγκαταλείψει το καύσιμο αυτό και στρέφονται προς το πετρέλαιο για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ανεβάζοντας τη ζήτηση.
Ταυτόχρονα, η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία με αποκορύφωμα τις τελευταίες κυρώσεις στις 5 Οκτωβρίου στις εξαγωγές του πετρελαίου, έχουν σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της προσφοράς από μία χώρα η οποία είναι η δεύτερη στον κόσμο στις εξαγωγές μαύρου χρυσού.
Διαβάστε ακόμα: «Η απόφαση του ΟΠΕΚ θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία»
Πλήγμα από τον ΟΠΕΚ+
Στις αρχές του Οκτωβρίου επίσης ο OΠΕΚ+ αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση της παγκόσμιας ημερήσιας παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια, ή κατά 10% περίπου, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Η μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη της τιμής του μαύρου χρυσού που υποχώρησε στα 90 δολάρια το βαρέλι από τα 120 που είχε ανέλθει πριν τρεις μήνες.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που χρησιμοποίησε τα στοιχεία της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου τον Σεπτέμβριο, η μείωση κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σημαίνει ότι τουλάχιστον οκτώ πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα χρειαστεί να μειώσουν την παραγωγή τους και πως στην πραγματικότητα η μείωση θα είναι της τάξης των 880.000 βαρελιών ημερησίως σε αυτή τη φάση.


Latest News

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - Σε στάση αναμονής οι επενδυτές
Κλειστές οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης.

Βουτιά 500 μονάδων για τον Dow, παρέμειναν οι αυξομειώσεις και η αβεβαιότητα
Αστάθεια χαρακτήρισε τις συναλλατές του S&P 500 την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας στη Wall Street

Από το «σοκ Νίξον» στο «σοκ Τραμπ» - Οι 100 ημέρες που άλλαξαν 100 χρόνια για το δολάριο
Ήρθε το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου, ή απλώς είναι... πολύ σκληρό για να πεθάνει;

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, υποχώρησαν στο τέλος οι πιέσεις
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα μετά και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης αυξάνονται

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Βουτιά για τον Dow Jones - Προσπαθούν θετικά οι S&P 500 και Nasdaq
Στο επίκεντρο σήμερα είναι η UnitedHealth Group, η οποία χάνει πάνω από 17%

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Υπό πίεση οι ευρωαγορές - Στηρίζει τον DAX η Siemens Energy
Οι αγορές αναμένουν την επικείμενη ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι