Μια ευκαιρία για θεαματική αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Τουρκίας προσφέρει η πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μετατροπή της γειτονικής χώρας σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Επιδιώκοντας να διατηρήσει την επιρροή της Ρωσίας στη γηραιά ήπειρο όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό, κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο ηγετών στον Καζακστάν ο Πούτιν δήλωσε ότι η Τουρκία προσφέρει την πιο αξιόπιστη διαδρομή για την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόταση για τις τιμές

Μάλιστα υποστήριξε ότι η πλατφόρμα που προκρίνει η Μόσχα θα επέτρεπε τον καθορισμό των τιμών χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Θα πρόκειται για «μια πλατφόρμα όχι μόνο για τις προμήθειες, αλλά και για τον καθορισμό της τιμής, διότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στον Τούρκο ομόλογό του.

«Σήμερα, οι τιμές αυτές είναι στα ύψη», είπε. «Θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε κανονικό επίπεδο αγοράς, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις».

Εναλλακτική στον Nord Stream

Ο Ερντογάν δεν απάντησε στις προτάσεις Πούτιν, τουλάχιστον κατά το τηλεοπτικό μέρος της συνάντησής τους. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αναφέρθηκε σχετικά μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, τονίζοντας ότι οι δύο άνδρες διέταξαν μια γρήγορη και λεπτομερή εξέταση της ιδέας.

Η Ρωσία προμήθευε περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά είχε μειώσει απότομα τις ροές ακόμη και πριν από τις εκρήξεις, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε τεχνικά προβλήματα που, όπως είπε, ήταν αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απέρριψαν αυτή την εξήγηση, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως γεωπολιτικό όπλο.

Οι εκρήξεις, τις οποίες Ρωσία και ΕΕ αποδίδουν σε σαμποτάζ για το οποίο η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ, είχαν ως αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας τρεις από τις συνολικά τέσσερις γραμμές των αγωγών Nord Stream 1 και 2.

Κομβικής σημασίας η Άγκυρα για τη Μόσχα

Όπως σχολιάζει το Reuters, οι σχέσεις με την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, είναι ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία, καθώς πλήττεται από σαρωτικές δυτικές οικονομικές κυρώσεις στις οποίες η Άγκυρα απέφυγε να συμμετάσχει. Ωστόσο, η Τουρκία έχει απορρίψει την κίνηση της Ρωσίας να προσαρτήσει τέσσερις ουκρανικές περιοχές ως «σοβαρή παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.

Ο Ερντογάν προσπάθησε να μεσολαβήσει μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, καταφέρνοντας τον Ιούλιο να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που η Ρωσία είχε αποκλείσει.

Τώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοδοξεί να μεσολαβήσει για την έναρξη κάποιας μορφής ειρηνευτικών συνομιλιών, με τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Δύσης. Πάντως ο Πεσκόφ, μιλώντας στο RIA, είπε ότι το θέμα πιθανής διευθέτησης για τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία δεν συζητήθηκε από τους ηγέτες.

Πάντως ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνομιλήσει με τον Πούτιν μετά την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών στη Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τζιτζικώστας : Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του 2023, δεν έπρεπε να συμβεί
Διεθνή |

Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας

Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»