
Την εκτίμηση ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το φετεινό χειμώνα με τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί σε σχέση με την ενεργειακή επάρκεια θα καλυφθεί, εξέφρασε ο Β’ αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, και πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης, Δημήτρης Φούρλαρης μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Ενεργειακή Επάρκεια σε Ηλεκτρισμό & Φυσικό Αέριο -Ασφάλεια τροφοδοσίας καταναλωτών» που διοργάνωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.
Ακόμη και στη διακοπή τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα κάλυψης της ζήτησης (τόσο για φυσικό αέριο όσο και για ηλεκτροπαραγωγή), στην περίπτωση αυτή ωστόσο προκύπτει ερωτηματικό ως προς την δυνατότητα πλήρους κάλυψης της ζήτησης από την Βουλγαρία. Η γειτονική χώρα, όπως είναι γνωστό, μετά την διακοπή της τροφοδοσίας από τη Ρωσία εξαρτάται από τις εξαγωγές φυσικού αερίου που γίνονται μέσω Ελλάδος.
Πού θα κυμανθεί η ζήτηση
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, η αιχμή της ζήτησης τον φετινό χειμώνα αναμένεται σε συνθήκες ισχυρού ψύχους να κυμανθεί μεταξύ 8600 και 9200 μεγαβάτ (τον προηγούμενο χειμώνα έφτασε στα 8600 μεγαβάτ).
Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια της χώρας είναι η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, η εξασφάλιση εναλλακτικού καυσίμου (Diesel) για τις πέντε συνολικλα μονάδες φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με πετρέλαιο καθώς και η εξασφάλιση αποθήκευσης φυσικού αερίου. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν χαμηλότερη συμμετοχή κατά τις βραδινές ώρες οπότε παρουσιάζεται η αιχμή της ζήτησης το χειμώνα (λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας) ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και το επίπεδο στο οποίο θα διαμορφωθούν τα υδατικά αποθέματα τους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών εργοστασίων.
Φόβοι
Όπως εξήγησε ο κ. Φούρλαρης, οι φόβοι που διατυπώνονται για ενδεχόμενο έλλειψης αν δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες λιγνίτη και νερών και ταυτόχρονα έχουμε αυξημένες εξαγωγές, δεν δικαιολογούνται καθώς υπό τις περιστάσεις αυτές οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά θα είναι αυξημένες, άρα δεν θα υπάρχει δυνατότητα εξαγωγών.
Ο ίδιος τόνισε ότι τα σχέδια αντίδρασης των διαχειριστών σε περίπτωση έλλειψης ενέργειας και σε ακραίες καιρικές συνθήκες προβλέπουν προγραμματισμένες περικοπές κάτι που όμως όπως είπε «αποτελεί ακραίο σενάριο και ελπίζουμε ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ εκεί».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

ΗΠΑ: Το ενεργειακό μέλλον του Καναδά στο συνέδριο CERA Week
Οι δασμoί Τραμπ και η εξίσωση που πρέπει να λύσει ο Καναδάς

Η Gazprom ξαναφέρνει κοντά ΗΠΑ, Ρωσία - Κυοφορείται (;) συνεργασία στην ενέργεια
Ρώσοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν με ενδιαφέρον την συνεργασία των ΗΠΑ με την Gazprom

«Πελάτες μου...!» - Το μήνυμα Τραμπ στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου
Οι τσάροι της ενέργειας κατέστησαν σαφές ότι θέλουν να κάνουν όσο το δυνατόν πιο εύκολη τη γεώτρηση σε ομοσπονδιακή γη και ύδατα

Από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη - Στο... Χιούστον το ενεργειακό στοίχημα της Αθήνας
Ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακός και εμπορικός κόμβος, όπως αναδείχθηκε στην Κρήτη και στο CERAWeek

Πυρηνική ενέργεια: Amazon, Google και Meta υποστηρίζουν τον τριπλασιασμό της έως το 2050
Οι τεχνολογικοί γίγαντες ακολουθούν τις τράπεζες ζητώντας νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

LNG: Πως ο υγρός «χρυσός» αναβάθμισε τις ΗΠΑ [γράφημα]
Για τις ΗΠΑ η εξόρυξη LNG είναι το ιερό δισκοπότηρο - Που ποντάρει ο Τραμπ

Οι 6 πυλώνες της πολιτικής Παπασταύρου για την ενέργεια και το περιβάλλον
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου στη διάρκεια παραλαβής των αρμοδιοτήτων του τόνισε τη σημασία της ενέργειας στα εθνικά ζητήματα

Νέα πετρελαϊκή στην Ελλάδα; - Ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα στο «Μπλοκ 2»
Οι υδρογονάνθρακες στο «Μπλοκ 2» των Energean – HELLENiQ ENERGY συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον πετρελαϊκών

Σχέδια της Chevron για data centers που θα τροφοδοτεί η ίδια με ενέργεια
Η Chevron προωθεί τα σχέδιά της για να εκμεταλλευθεί την μεγάλη ζήτηση ενέργειας για data centers, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελέχους της

Enaon EDA: Ποιος είναι ο αριθμός άμεσης επέμβασης - Πώς λειτουργεί
Ο Αριθμός Άμεσης Επέμβασης της Enaon EDA λειτουργεί χωρίς χρέωση για τον καλούντα, όλες τις ημερολογιακές ημέρες του έτους σε 24ωρη βάση