Αλλάζει με ταχείς ρυθμούς ο χάρτης των στεγαστικών δανείων για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια, καθώς η άνοδος του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ακόμη, καθιστώντας αναγκαίες τις παρεμβάσεις από τις τράπεζες στα προγράμματά τους.

Οι αλλαγές που προωθούν τα πιστωτικά ιδρύματα κινούνται προς δύο κατευθύνσεις. Από τη μία πλευρά, αυξάνουν τα σταθερά επιτόκια, διατηρώντας ωστόσο σε ελκυστικά επίπεδα τις διάρκειες των 3 και 5 ετών.

Και από την άλλη, περιορίζουν τα περιθώρια κέρδους τους στα κυμαινόμενα επιτόκια, ώστε η τελική ετησιοποιημένη επιβάρυνση, όπως αυτή προκύπτει από το άθροισμά τους με τους διατραπεζικούς δείκτες euribor, να παραμείνει σε λογικά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης – Στεγαστικά δάνεια: Ξεκίνησε ο κύκλος αύξησης των σταθερών επιτοκίων

Η νέα στρατηγική

Η στρατηγική που εφαρμόζεται μόνο τυχαία δεν είναι. Είναι συνάρτηση των εκτιμήσεων για την πορεία της πληθωριστικής κρίσης τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Στοχεύει δε στην διατήρηση της ζήτησης για χρηματοδότηση ακινήτων σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα, στο τρέχον περιβάλλον αβεβαιότητας.

Όπως σημειώνει τραπεζική πηγή, «θέλουμε να υπάρχει μία ελκυστική επιλογή για όσους ενδιαφέρονται σήμερα για νέο στεγαστικό δάνειο».

Διαβάστε επίσης: Στεγαστικά δάνεια – Καίει το άλμα των επιτοκίων στην Ευρωζώνη [Παραδείγματα]

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει, «η λύση που θα προωθήσουμε το επόμενο διάστημα προβλέπει το κλείδωμα των δόσεων σε χαμηλά επίπεδα για τα πρώτα τρία ή πέντε χρόνια του δανείου».

Πρόκειται για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μετά το πέρας του οποίου εκτιμάται ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα έχουν επανέλθει σε χαμηλά επίπεδα.

«Αφού λοιπόν περάσει η καταιγίδα, χωρίς ο δανειολήπτης να ανησυχεί για το ύψος της μηνιαίας του δόσης, στη συνέχεια το επιτόκιό του θα μετατραπεί σε κυμαινόμενο, ίσο με κάποιον από τους διατραπεζικούς δείκτες euribor, πλέον ενός κλειδωμένου εξ αρχής μικρού spread» υποστηρίζει η ίδια πηγή.

Οι πρώτες κινήσεις

Μέχρι στιγμής δύο συστημικοί όμιλοι έχουν προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των επιτοκίων τους. Την αρχή έκανε η Eurobank στις αρχές του μήνα, ενώ η Alpha Bank θα ενεργοποιήσει το νέο της δελτίο αύριο Παρασκευή.

Η στρατηγική που ακολούθησαν είναι η ίδια. Η Eurobank αύξησε τα σταθερά επιτόκια για διάστημα 10 έως 30 ετών κατά 50 μονάδες βάσης, περιόρισε όμως την επιβάρυνση στο 3ετές, το οποίο διαμορφώθηκε στο 3,10%.

Ταυτόχρονα, μείωσε τα spreads στα προγράμματα κυμαινόμενων δόσεων, αλλά και σε όσα συνδυάζουν σταθερό για μία περίοδο επιτόκιο και στη συνέχεια μεταβαλλόμενο, έως και κατά 60 μονάδες βάσης.

Έτσι το περιθώριο κέρδους μπορεί να ξεκινά ακόμη και από το 1,35% από 2,75% μόλις τον περασμένο Ιούλιο.

Στον αντίποδα, η Alpha Bank από τις 14/10 αυξάνει τα σταθερά της επιτόκια διάρκειας 10 έως 20 ετών κατά 40 – 60 μονάδες βάσης και καταργεί τα προϊόντα σταθερών δόσεων για 25 και 30 έτη.

Την ίδια στιγμή όμως, το σταθερό επιτόκιο 5 ετών θα κρατηθεί σε ελκυστικά επίπεδα, ξεκινώντας από το 3,6%, ενώ μειώνονται τα spreads στα κυμαινόμενα επιτόκια κατά 20 μονάδες βάσης.

Σε ανάλογες κινήσεις θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα, κατά πάσα πιθανότητα εντός του μήνα, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

Αυξήσεις στα παλαιά δάνεια

Την ίδια στιγμή για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, βλέπουν τις μηνιαίες καταβολές τους να αυξάνονται όσοι αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία.

Κι αυτό διότι μετά τις δύο τελευταίες αποφάσεις της Ευρωτράπεζας για τη νομισματική της πολιτική, τα euribor έχουν περάσει σε θετικό έδαφος. Για παράδειγμα ο δείκτης των 3 μηνών βρισκόταν χθες στο 1,34%, υψηλότερα από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ (1,25%).

Και έπεται συνέχεια, μιας και η Φρανκφούρτη θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της αυτόν τον μήνα, που κατά ορισμένους αναλυτές θα μπορούσε να φτάσει τις 75 μονάδες βάσης, όπως και το Σεπτέμβριο.

Δηλαδή η βάση υπολογισμού του ετησιοποιημένου κόστους στα υφιστάμενα δάνεια μπορεί να διαμορφωθεί τον Νοέμβριο ακόμη και στο 2%.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορούν τον Αύγουστο αποτυπώνουν την επίδραση μόνο της πρώτης αύξησης του επιτοκίου της ΕΚΤ στο 0,50%. Ωστόσο είναι ενδεικτικά των τάσεων που θα επικρατήσουν.

Σύμφωνα με αυτά, στα στεγαστικά δάνεια με διάρκεια άνω των 5 ετών, το μεσοσταθμικό επιτόκιο από το 1,99% τον Ιούνιο ανέβηκε στο 2,15% τον επόμενο μήνα, για να αναρριχηθεί στο 2,30% τον Αύγουστο.

Εφόσον επαληθευθούν οι προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, μέχρι το τέλος του έτους δεν αποκλείεται να προσεγγίσει ακόμη και το 4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις