Σε ένα ακόμη μεγάλο βήμα προχωρά η ΔΕΗ προκειμένου να φτάσει τον στόχο των 5 GW (γιγαβάτ) Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που έχει θέσει για την επόμενη πενταετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τα τέλη του έτους θα έχει ξεκινήσει η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 MW (μεγαβάτ) στις εκτάσεις των ορυχείων Αμυνταίου.

Πρόκειται για ένα από τα έργα που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου μονάδων ΑΠΕ της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, συνολικής ισχύος 2 GW. Για αυτά έχει δημιουργηθεί η εταιρεία «ΜΕΤΩΝ» – το κοινό σχήμα ΔΕΗ (49%) και RWE ( 51%) – η οποία προκήρυξε και το έργο στο Αμύνταιο.

Παράλληλα, ο πράσινος «βραχίονας» της επιχείρησης, η ΔΕΗΑΝ έχει υπό δημοπράτηση φωτοβολταϊκό ισχύος 550 MW, ένα έργο προϋπολογισμού 216 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός αφορά στην εξεύρεση αναδόχου για τη μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του σταθμού στο ορυχείο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και τα έργα σύνδεσής του με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Όπως εκτιμούν στελέχη της εταιρείας, ο ανάδοχος θα έχει αναδειχθεί έως τα τέλη του έτους. Όσο για τα υπόλοιπα έργα της «ΜΕΤΩΝ», σχεδιάζεται να αναπτυχθούν σε δύο φάσεις, αρχής γενομένης από το 2023.

Πράσινη μετάβαση

Οι συγκεκριμένες επενδύσεις είναι από τις πιο εμβληματικές που έχουν σχεδιαστεί στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία, ενώ παράλληλα αποτελούν για τη ΔΕΗ την κινητήριο δύναμη για την… πράσινη μετάβαση που έχει σχεδιάσει προς τις ΑΠΕ.

Των δύο διαγωνισμών για Αμύνταιο και Πτολεμαΐδα είχε προηγηθεί η προκήρυξη διαγωνισμού για άλλους τέσσερις σταθμούς ισχύος 94 MW στη Δυτική Μακεδονία στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, ενώ ανακοινώθηκε και η συμφωνία για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Volterra, συνολικής ισχύος 112 MW.

Διαβάστε ακόμα: «Αφήστε μας να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά», λένε οι ξενοδόχοι της Ρόδου

Τέσσερις νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί

Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο η ΔΕΗΑΝ στον τελευταίο διαγωνισμό υποβολής προσφορών για έργα ΑΠΕ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) εξασφάλισε «ταρίφες» περί τα 47,65 ευρώ/ΜWh (μεγαβατώρα) για τέσσερις νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 251 MW. Τότε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Κωνσταντίνος Μαύρος δήλωνε ότι «ο όμιλος ΔΕΗ οδηγεί την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα, υλοποιώντας με ταχύτατους ρυθμούς την ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η επίσπευση αυτής της μετάβασης είναι μονόδρομος και ο μόνος τρόπος για την υπέρβαση της υπάρχουσας κρίσης και τη διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας μας».

Διαβάστε ακόμα: «Πράσινο φως» για την πολεοδόμηση της ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά

Ο στόχος του επιχειρηματικού πλάνου

Το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει στόχο η εγκατεστημένη ισχύς να φτάσει το 1,5 GW ως το 2023 και τα 5 GW σε βάθος πενταετίας. Αυτήν την περίοδο βρίσκονται υπό κατασκευή μονάδες ΑΠΕ περί τα 500 MW, εκ των οποίων περίπου 290 MW θα τεθούν σε λειτουργία έως το τέλος του έτους.

Η ΔΕΗ διαθέτει μια «δεξαμενή» έργων ΑΠΕ μεγάλης ωριμότητας, καθώς ήδη τα 4 GW βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης, έργα ισχύος 2,2 GW έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης και περίπου 1,8 GW περιβαλλοντικούς όρους. Τα 2/3 των έργων αφορούν φωτοβολταικά πάρκα, λόγω της ταχύτερης ολοκλήρωσής τους και το υπόλοιπο 1/3 αιολικούς σταθμούς. Παράλληλα, η επιχείρηση ωριμάζει και μεγάλα έργα αποθήκευσης ενέργειας, βρίσκεται σε συζητήσεις με ξένους επενδυτές για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ενώ διερευνά και την επέκτασή της στα Βαλκάνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα