Δραματική αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από μυωπία, σε ολόκληρο τον κόσμο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Σιγκαπούρη, με σχεδόν 8 στους 10 νέους ενήλικες να είναι μύωπες, όμως αντίστοιχη τάση εμφανίζεται σε πολλές ακόμα χώρες παγκοσμίως.
Σύμφωνα με το BBC, στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 40% των ενηλίκων είναι μυωπικοί, από 25% το 1971. Τα ποσοστά έχουν εκτοξευθεί ομοίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά η κατάστασή τους ωχριά μπροστά σε εκείνη των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων στη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και την ηπειρωτική Κίνα, των οποίων τα ποσοστά επικράτησης κυμαίνονται μεταξύ 84% και 97%.
Ένα σημαντικό πρόβλημα
Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης μέχρι το 2050. Και το πρόβλημα φαίνεται να εξαπλώνεται με ταχύτερο ρυθμό από ποτέ.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται σημαντικό, δεδομένων των μέσων που υπάρχουν πλέον για τη διόρθωση της μυωπίας. Όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η μυωπία αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες εξασθένισης της όρασης, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι την τύφλωση.
Όσο για τα παιδιά, μπορεί να επηρεάσει την αποδοτικότητά τους στο σχολείο, αλλά και την απόλαυση της καθημερινής ζωής. Είναι ενδεικτικό ότι τα παιδιά αναπτύσσουν πλέον μυωπία σε ολοένα και μικρότερη ηλικία, κάτι που αυξάνει τους κινδύνους να αντιμετωπίσουν σοβαρότερα προβλήματα στο μέλλον όπως γλαύκωμα, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, καταρράκτη και μυωπική ωχρά κηλίδα.
Το «τίμημα του αλφαβητισμού»
Τι εξηγεί αυτή την παγκόσμια κρίση της όρασης;
Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο BBC, το οικογενειακό ιστορικό παίζει μόνο έναν μικρό ρόλο. Σημαντικότερο παράγοντα αποτελεί ο ολοένα και λιγότερος χρόνος που τα παιδιά περνούν σε εξωτερικές δραστηριότητες, ενώ, αντιθέτως, αυξάνεται ραγδαία η ώρα που περνούν εστιάζοντας σε κοντινά αντικείμενα, όπως τα βιβλία και οι οθόνες. Από μια άποψη, η μυωπία αποτελεί το «τίμημα» για τη ραγδαία εξάπλωση του αλφαβητισμού παγκοσμίως. Ο τεχνητός φωτισμός που κυριαρχεί στους εσωτερικούς χώρους αποτελεί έναν άλλο παράγοντα που ενισχύει τις πιθανότητες ανάπτυξης μυωπίας.
Η ανάπτυξη μυωπίας στα παιδιά συνδέεται επίσης και με το εισόδημα: Όσο μεγαλύτερο είναι το οικογενειακό εισόδημα, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα για ένα παιδί να αναπτύξει μυωπία. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πιο πλούσιες οικογένειες αποτρέπουν πιο έντονα τα παιδιά από το να βγαίνουν στην ύπαιθρο, ενώ αντίθετα τα ενθαρρύνουν να ασχολούνται περισσότερο με δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε κλειστούς χώρους, όπως μαθήματα γλωσσών και μουσικής.
Τα lockdowns
Το πρόσφατο παγκόσμιο κύμα των lockdowns λόγω του κορωνοϊού παρείχε επίσης ορισμένα αξιόλογα στοιχεία για τα αίτια της μυωπίας. Κλεισμένα σε εσωτερικούς χώρους, τα παιδιά περνούσαν ολοένα και περισσότερες ώρες μπροστά σε οθόνες, είτε για τηλεκπαίδευση είτε για ψυχαγωγία. Οι ειδικοί αναμένουν μεγάλη αύξηση της παιδικής μυωπίας, στη γενιά που πέρασε τα πρώτα της δύο χρόνια σε καθεστώς lockdown.
Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η Κίνα – όπου παρατηρούνται εξαιρετικά υψηλά ποσοστά παιδικής μυωπίας – προωθεί διάφορες ρυθμίσεις, όπως ασκήσεις για τα μάτια και μείωση του χρόνου που τα παιδιά περνούν παίζοντας βιντεοπαιχνίδια. Η Σιγκαπούρη, από την άλλη, προωθεί τη χρήση ειδικών φακών επαφής ή γυαλιών μυωπίας.
Βασικότερη «καλή πρακτική» όλων, ωστόσο, φαίνεται πως παραμένει η παραμονή των παιδιών σε εξωτερικούς χώρους όσο το δυνατόν περισσότερο. Έτσι, η Σιγκαπούρη διπλασίασε τον χρόνο παραμονής των μικρών παιδιών στην ύπαιθρο, ενώ οι εξετάσεις για τους μικρούς μαθητές καταργήθηκαν, ώστε να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για διάβασμα.
Latest News
Ανεβαίνει η θερμοκρασία – Πού θα βρέξει
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Θα κυμανθεί στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά από 02 έως 16 με 17 βαθμούς. Αναλυτικά ο καιρός για τη Δευτέρα
Τα βλέμματα στρέφονται (και) στον Καραμανλή – Τι θα κρίνει η στάση του Μακεδόνα και πότε
Από τα Ιωάννινα τη Δευτέρα, στην Πάτρα την Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός. Κρίσιμη παράμετρος η στάση του Κώστα Καραμανλή για το εσωκομματικό τοπίο
Πού θα χτυπήσει η Ουκρανία μετά το πράσινο φως από τον Τζο Μπάιντεν για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
Σε μια στροφή πολιτικής η κυβέρνηση Μπάιντεν δίνει για πρώτη φορά «πράσινο φως» στο Κίεβο να πλήττει τη ρωσική επικράτεια με αμερικανικά όπλα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους
Όλα τα σενάρια ανοιχτά στη Νέα Δημοκρατία
Ο Αντώνης Σαμαράς θα αποτελέσει και επίσημα ξένο σώμα από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, την ερχόμενη Τρίτη.
Μετρό: Άνοιξαν όλοι οι σταθμοί – Στη διάθεση του επιβατικού κοινού
Άνοιξαν οι σταθμοί Μετρό: Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής.
NYT: «Πράσινο φως» Μπάιντεν στους Ουκρανούς να χτυπήσουν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τη Ρωσία
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν αίρει την απαγόρευση στην Ουκρανία να πλήττει ρωσικό έδαφος με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, μετέδωσαν οι New York Times
Αντώνης Σαμαράς: Την Τρίτη το απόγευμα η επίσημη διαγραφή
Η διαδικασία της διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού.
ΣΥΡΙΖΑ: Κάνει μαθήματα δημοκρατίας με συνεργάτες Βορίδη, Άδωνι και Πλεύρη
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε ότι «μαθήματα δημοκρατίας και μετασχηματισμού του νοήματος του Πολυτεχνείου με άμεσους συνεργάτες τον Μ. Βορίδη, τον Α. Γεωργιάδη και τον Θ. Πλεύρη περιττεύουν».
«Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο» – 51 χρόνια από την εξέγερση ενάντια στη Χούντα
Το χρονικό της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου ενάντια στη Χούντα.
Σολτς: Τι αποκαλύπτει ο καγκελάριος για τη συνομιλία του με τον Πούτιν
«Η συνομιλία ήταν πολύ λεπτομερής» λέει ο Σολτς