Στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες συνέχισης της ανάκαμψης της Wall Street, η οποία πλέον βρίσκεται και πάλι υπό πίεση, καθώς η αύξηση των προβλέψεων από τις τράπεζες ενέτειναν τις ανησυχίες για το πόσο προετοιμάζεται ο κλάδος για ύφεση στην αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,82% στις 29.793 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,43% στις 3.617 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 1,78% στις 10.458 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος

Στο επίκεντρο της αγοράς είναι τα αποτελέσματα του τραπεζικού κλάδου, με τις JPMorgan Chase και Wells Fargo να σημειώνουν άνοδο, αφού τα έσοδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Η Morgan Stanley ανακοίνωσε μείωση κερδών, με τις μετοχές της να καταγράφουν πτώση άνω του 2%, ενώ και η Citigroup ανέφερε επίσης μείωση 25% στα κέρδη τρίτου τριμήνου.

Οι προοπτικές για τη φετινή περίοδο κερδών δεν είναι καλές. Τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 αυξήθηκαν κατά ένα πενιχρό 2,4% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών που συλλέγονται από την FactSet, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από το τρίτο τρίμηνο του 2020, την καρδιά της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμα: Σημαντική συρρίκνωση στα κέρδη τριμήνου για την Morgan Stanley

Όταν ξεκίνησε το τρίτο τρίμηνο, η αύξηση των κερδών αναμενόταν να είναι 10%, αλλά η αύξηση του κόστους και των επιτοκίων έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα των εταιρειών. Μέχρι την έναρξη αυτής της περιόδου ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων, 65 εταιρείες της S&P έχουν εκδώσει αρνητικές προβλέψεις, σε σύγκριση με μόλις 41 που δίνουν θετικές προοπτικές, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται μία ημέρα μετά την επική επιστροφή της αγοράς. Ο Dow έκλεισε τη συνεδρίαση της Πέμπτης με άνοδο 827 μονάδων, αφού είχε υποχωρήσει πάνω από 500 μονάδες στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,6% για να σπάσει ένα σερί απωλειών έξι ημερών και ο Nasdaq Composite σημείωσε άλμα 2,2%.

Διαβάστε ακόμα: Βουτιά 25% στα κέρδη τριμήνου της Citigroup

Οι κινήσεις ακολούθησαν τη δημοσίευση του δείκτη τιμών καταναλωτή, μιας βασικής μέτρησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η οποία ήταν υψηλότερη του αναμενόμενου για τον μήνα Σεπτέμβριο. Αρχικά, αυτό επιβάρυνε τις αγορές, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονταν για τη συνέχιση του επιθετικού σχεδίου αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Αργότερα, ωστόσο, κάμφθηκαν αυτές οι ανησυχίες.

Ο επίμονος πληθωρισμός

Παρόλα αυτά, ο επίμονος πληθωρισμός παραμένει ένα πρόβλημα για τη Fed και για τις ανησυχίες των επενδυτών γύρω από την πολιτική σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας. “Με τον βασικό δείκτη τιμών καταναλωτή να εξακολουθεί να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και την αγορά εργασίας να είναι ισχυρή, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια στροφή της πολιτικής της Fed, η οποία θα ήταν μία από τις προϋποθέσεις για ένα διαρκές ράλι στην αγορά μετοχών”, έγραψε ο επικεφαλής επενδύσεων της UBS, Mark Haefele.

“Επιπλέον, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η Fed αυξάνει περαιτέρω τα επιτόκια, αυξάνεται και ο κίνδυνος το σωρευτικό αποτέλεσμα της σύσφιξης της πολιτικής να ωθήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, υπονομεύοντας τις προοπτικές για τα εταιρικά κέρδη”.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, αμετάβλητες παρέμειναν τον Σεπτέμβριο οι λιανικές πωλήσεις, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 0,2%. Ο υψηλός πληθωρισμός και οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων έδειξαν ότι περιόρισαν τη ζήτηση για αγαθά.

Από την άλλη όμως, μεγαλύτερη του αναμενομένου ήταν η άνοδος για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 59,8 μονάδες, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Michigan.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street