Η έντονη αρνητική αντίδραση της αγοράς στα σχέδια της Βρετανίας για φορολογικές περικοπές και νέο μεγάλο πακέτο δανεισμού είναι πιθανό να αποτελέσει αυστηρή προειδοποίηση προς τη νέα ιταλική κυβέρνηση αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ να διατηρήσουν υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν τώρα ένα δίλημμα, διχασμένες μεταξύ της υποχρεώσης να θωρακίσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και της ανάγκης να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό ρεκόρ και να διατηρήσουν τα δημόσια οικονομικά βιώσιμα.

Η Ιταλία

Ειδικά η Ιταλία αποτελεί εδώ και καιρό πηγή ανησυχίας για τις άλλες χώρες της ΕΕ λόγω του μεγάλου δημόσιου χρέους της, που ανέρχεται περίπου στο 150% του ΑΕΠ, και της αργής οικονομικής ανάπτυξης – ένας συνδυασμός που ορισμένοι φοβούνται ότι θα μπορούσε μια μέρα να προκαλέσει κρίση χρέους που θα μπορούσε να απειλήσει την ευρωζώνη.

Οι ανησυχίες αυτές αυξήθηκαν μετά τη νίκη δεξιών κομμάτων στις ιταλικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, τα οποία στις εκστρατείες τους ζήτησαν μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα, υψηλότερες συντάξεις και κοινωνική πρόνοια και ενιαίο φόρο 15% για τους αυτοαπασχολούμενους, χωρίς να πουν πώς θα χρηματοδοτήσουν τα σχέδιά τους.

Η Βρετανία

Εν τω μεταξύ, το σχέδιο της Βρετανίας να μειώσει τους φόρους και να προχωρήσει σε μεγάλα πακέτα δανεισμού για να παγώσει την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας προκάλεσε αντιδράσεις στις αγορές, αναγκάζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει για να στηρίξει την πτώση των τιμών των βρετανικών ομολόγων.

«Δεν έχουμε να δώσουμε μαθήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε ίσως ένα μάθημα να πάρουμε, διότι αυτό που συνέβη έδειξε πόσο ασταθής είναι η κατάσταση και επομένως πόσο συνετοί πρέπει να είμαστε με το δημοσιονομικό και νομισματικό μας μείγμα», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, ο Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξη Τύπου χωρίς να κατονομάσει ευθέως την Ιταλία.

Ανησυχεί το ΔΝΤ

Άλλοι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο περιθώριο των συνεδριάσεων του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ήταν πιο ανοιχτοί.

«Το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου για το πόσο γρήγορα και επιθετικά οι αγορές μπορούν να στραφούν εναντίον σου, είναι πιθανό να κρατήσει την ιταλική πολιτική προσεκτική. Είμαι βέβαιος ότι η Ρώμη παρακολουθεί προσεκτικά τι συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

«Το παράδειγμα της χρηματοπιστωτικής αναταραχής στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώνει τις πιθανότητες εσωτερικής χρηματοπιστωτικής αναταραχής στην ΕΕ», δήλωσε ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ιταλία: Μάχες δισεκατομμυριούχων καθώς επιταχύνονται οι συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών
Διεθνή |

Μάχες δισεκατομμυριούχων στην Ιταλία καθώς επιταχύνονται οι συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών

Δύο από τις ισχυρότερες οικογένειες δισεκατομμυριούχων στην Ιταλία αναδεικνύονται ως βασικοί ισχυροί παίκτες στη μεγαλύτερη αναμόρφωση του τραπεζικού κλάδου της χώρας εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.