Μέτρα, οδηγίες, θεσμοί, μεταρρυθμίσεις… Οι λέξεις αυτές κυριαρχούν τελευταία πολύ έντονα – περισσότερο απ’ όσο συνήθως – στον τομέα της υγείας. Η κάθε μία από αυτές τις λέξεις συνοδεύει και πολιτικές που στοχεύουν να εξυγιάνουν την υγεία μας, παρά το οξύμωρο του σχήματος.
Τα χρόνια της κρίσης χάσαμε περίπου 3,5 χρόνια από το προσδόκιμο της επιβίωσής μας. Δηλαδή, καθώς μειώθηκε το εισόδημά μας, κατευθυνθήκαμε στο δημόσιο τομέα για να βρούμε λύση για τα προβλήματα υγείας μας και αντ΄ αυτού, βρήκαμε «πόρτα».
Θες γιατί οι γιατροί δεν είναι αρκετοί, θες γιατί οι υποδομές δεν επαρκούν για να καλυφθεί η ζήτηση, το αποτέλεσμα καταλήγει στην «πόρτα».
Και η «πόρτα» μεταφράζεται σε ατέλειωτες ώρες αναμονής στα επείγοντα, για τον άμεσο έλεγχο της κατάστασης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με ατέλειωτες ουρές αναμονής ημερών για το επόμενο ραντεβού, «βάφτισμα» επείγοντος περιστατικού σε μια κατάσταση χρόνια που δεν κατάφερε να ελεγχθεί, και η λίστα μεγαλώνει.
Και τώρα ήρθε ο προσωπικός γιατρός. Σε όποια χώρα εφαρμόστηκε, στόχο είχε το λεγόμενο «gatekeeping». Είναι ο γιατρός που «φυλάει τις πόρτες» του νοσοκομειακού συστήματος υγείας. Όπως το ΕΣΥ, δηλαδή.
Φταίει που η νοσοκομειακή περίθαλψη είναι ακριβή, άρα πρέπει να απευθυνόμαστε σε αυτήν μόνο όταν χρειαζόμαστε νοσοκομειακές υπηρεσίες υγείας. Για ό,τι άλλο, πρέπει να κινούμαστε εξωνοσοκομειακά.
Και εξωνοσοκομειακά σημαίνει στο ιατρείο, στο εργαστήριο, στο διαγνωστικό, όλες υπηρεσίες που χρειάζονται τον … οβολό μας, καθώς ο ΕΟΠΥΥ προβλέπει συμμετοχή. Και αυτή τη συμμετοχή δεν είχε ο κόσμος που έτρεχε στα νοσοκομεία για να βρει τη λύση στο θέμα του, οπότε χειροτέρεψε η υγεία του.
Θα μου πεις, ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι μια λύση. Μια δωρεάν παροχή που δεν είχαμε μέχρι τώρα.
Όμως δεν είχαμε και αυτό το επιπλέον βήμα.
Προσωπικοί γιατροί στην περιφέρεια δεν υπάρχουν, γιατί συνολικά δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί εκεί.
Στα αστικά κέντρα όπου υπάρχουν γιατροί, υπάρχουν αντίστοιχα και οι λοιπές δομές υγείας.
Αν λοιπόν ο προσωπικός γιατρός δεν αποδειχθεί μια γενναία χρηματοδότηση για τον έλεγχο του κόστους της περίθαλψης – μέσα από τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, που θα φέρει θεραπευτικά πρωτόκολλα και λεπτομερή έλεγχο της κάθε θεραπείας – τότε θα έχουμε φορτωθεί άλλη μία «πόρτα», που θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση, ένα βήμα πίσω στην υγεία μας που θα συνεχίσει να επιβαρύνεται, ευθέως ανάλογα προς το χρόνο της καθυστέρησης.
Latest News
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς