
Έρευνα για τα συμβόλαια προμήθειας εμβολίων Covid-19 στην ΕΕ ανακοίνωσε ότι ανοίγει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, έρευνα που όπως φαίνεται επαναφέρει το προσκήνιο τα γραπτά μηνύματα που είχε ανταλλάξει η πρόεδρος της Κομισιόν με τον επικεφαλής της Pfizer.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ανεξάρτητος θεσμός που διερευνά και διώκει οικονομικά εγκλήματα και υποθέσεις διαφιοράς, δεν διευκρίνισε ποιο είναι το αντικείμενο της έρευνας.
Ωστόσο δύο άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες έχουν εγείρει θέμα για τις άμεσες διαπραγματεύσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Αλβέρτο Μπουρλά.
Διαβάστε επίσης – Τσιόδρας: Απίθανη ταυτόχρονη νόσηση από κορωνοϊό και γρίπη
Η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιανουάριο όταν η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε στους New York Times ότι αντάλλασσε SMS με τον Αλβέρτο Μπουρλά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση συμβολαίου αγοράς του εμβολίου κατά της Covid-19.
Σε περίπτωση που παρέδιδε όλα τα εμβόλια η Pfizer θα είχε έσοδα 35 δισ. δολαρίων από τη συμφωνία, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε για την τιμή του εμβολίου.
Το αίτημα της ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας
Ακολούθησε επίπληξη από την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλο Ο’Ρ’αιλι, η οποία ζήτησε από την Κομισιόν να βρει και να παραδώσει τα γραπτά μηνύματα της προέδρου της.
Χωρίς να παραδεχτεί την ύπαρξη των SMS, η Επιτροπή απάντησε ότι η έρευνα για τα μηνύματα «δεν έφερε αποτέλεσμα», καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση καταχώρισης «βραχύβιων, εφήμερων εγγράφων».
Η απάντηση προκάλεσε νέα παρέμβαση της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας, η οποία κατηγόρησε την Κομισιόν για κακοδιαχείριση.
Οι χειρισμοί της Επιτροπής «αφήνουν την ατυχή εντύπωση ότι ένας θεσμός της ΕΕ δεν είναι πρόθυμος να εξυπηρετήσει θέματα σημαντικού δημοσίου ενδιαφέροντος» ανέφερε η Ο’Ράιλι.
Η επόμενη εξέλιξη ήρθε τον περασμένο μήνα, όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ ανέφερε σε έκθεσή του ότι η Επιτροπή αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις της Φον ντερ Λάιεν με τη Pfizer.
H πρόεδρος της Κομισιόν, διαπίστωνε η έκθεση, απέκλινε από την πεπατημένη προηγούμενων διαπραγματεύσεων για εμβόλια, καθώς ανέλαβε προσωπικά να καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία, αντί να βασιστεί σε ομάδες διαπραγματευτών. Και, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί σε προηγούμενες συμφωνίες, η Επιτροπή αρνήθηκε να παραδώσει στο συνέδριο έγγραφα για τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση.
Σχολιάζοντας την τελευταία ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η βελγίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Καθλίν βαν Μπρεμτ δήλωσε πως «πολλές πλευρές» του συμβολαίου με τη Pfizerr πρέπει να ερευνηθούν, συμπεριλαμβανομένων «των γραπτών μηνυμάτων με την πρόεδρι της Επιτροπής και του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν έγγραφα για την προκαταρκτική διαπραγμάτευση».
Πηγή In.gr


Latest News

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς

Βουτιά στις πωλήσεις της LVMH - Προ των πυλών μεγάλη ύφεση στην αγορά πολυτελείας
Η LVMH ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου,

Ηχηρό όχι Χάρβαρντ σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ
Το Χάρβαρντ δεν θα «διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία του ή τα συνταγματικά του δικαιώματα»

Τι ανησυχεί την Γέλεν
Αμφισβητείται «η ασφάλεια του θεμελίου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή των αμερικανικών ομολόγων», λέει η Γέλεν

Τρόμος στη Βρετανία για «πλημμυρίδα» κινεζικών προϊόντων μετά τους δασμούς Τραμπ
Οι εταιρείες στη Βρετανία σημαίνουν συναγερμό για τα φθηνότερα αγαθά που «ανακατευθύνονται» από τις ΗΠΑ προς άλλες αγορές

Η ΕΕ δίνει κινητά μίας χρήσης στο προσωπικό που ταξιδεύει στις ΗΠΑ
Η ΕΕ, φοβούμενη πιθανή κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, άλλαξε τις ταξιδιωτικές οδηγίες για τους αξιωματούχους της, αναφέρουν οι FT

Σε δίκη ο δημιουργός της Meta - Γιατί εξαγόρασε Instagram και WhatsApp
Οι αμερικανικές αρχές επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας επιδιώκουν να ακυρώσουν τις συμφωνίες απόκτησης των Instagram και WhatsApp απο τη Meta

Σε αναστολή τα αντίμετρα της ΕΕ στους δασμούς Τραμπ - Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Τα αντίμετρα της ΕΕ που μπαίνουν σε αναστολή καλύπτουν αμερικανικές εξαγωγές αξίας 21 δισ. ευρώ