Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Kroger ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σχεδιάζει να εξαγοράσει την Albertsons σε μια συμφωνία σχεδόν ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα μπορούσε να αλλάξει τον κλάδο της λιανικής αγοράς στις ΗΠΑ και να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο εκατομμύρια νοικοκυριά και πελάτες αγοράζουν τα είδη παντοπωλείου τους.

Διαβάστε επίσης –  Σούπερ μάρκετ – προμηθευτές: «Τρώνε» από τα κέρδη για να κρατήσουν τους καταναλωτές – Τι φοβούνται για το 2023

Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να κλείσει το 2024, θα συνενώσει δύο από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη χώρα και θα δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς εργοδότες. Οι δύο εταιρείες έχουν συνολικά 710.000 εργαζομένους, σχεδόν 5.000 καταστήματα και πωλήσεις άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως, δε, εκτιμούν οι δύο εταιρείες, αθροιστικά στην πελατεία τους προσμετρούν περίπου 85 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Διαβάστε επίσης – Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να μην έχουμε αυξήσεις

Μάχη κολοσσών στο λιανεμπόριο

Η συγχώνευση των δύο αλυσίδων θα δώσει στις εταιρείες μεγαλύτερη κλίμακα για να σταθούν πιο αποτελεσματικά απέναντι στον εντεινόμενο  ανταγωνισμό από κολοσσούς όπως η Amazon, η Walmart και άλλα κορυφαία ονόματα της αγοράς. Τα παραδοσιακά σούπερ μάρκετ έχουν πιεστεί από αυτές τις εταιρείες και άλλες discount αλυσίδες, όπως η Dollar General (DG) και η Aldi, η Costco και τα online παντοπωλεία.

Εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις στην ιστορία του λιανικού εμπορίου των ΗΠΑ – επισκιάζοντας την εξαγορά της Whole Foods από την Amazon το 2017 για 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Η νέα εταιρεία θα μπορούσε να καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής στις ΗΠΑ από την άποψη τζίρου. Το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς του στον κλάδο σούπερ μάρκετ αξίας 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα ανερχόταν σε 13,5%, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, καθιστώντας την τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ πίσω από τη Walmart με μερίδιο 15,5%.

Η κίνηση της συγχώνευσης έρχεται επίσης καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν υψηλότερα κόστη και ο πληθωρισμός των τροφίμων φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ. Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ συνέχισαν να ανεβαίνουν στα ύψη τον περασμένο μήνα. Ο δείκτης τροφίμων στο σπίτι, ένας δείκτης για τις τιμές των παντοπωλείων, αυξήθηκε 0,7% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή