
Έντονη υπήρξε η κριτική της Δύσης προς την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής στον κόσμο, καθώς οι δυτικές χώρες θεωρούν ότι αποτελεί το κύριο εμπόδιο στο να προχωρήσουν και να καταλήξουν οι συμφωνίες αναδιάρθρωσης χρέους για τον αυξανόμενο αριθμό χωρών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.
Η θέση της Γέλεν
Πρόσφατα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εξηγώντας πως ο υψηλός πληθωρισμός, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, οι συναλλαγματικές πιέσεις και οι εκροές κεφαλαίων αυξάνουν το βάρος του χρέους σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και ότι απαιτείται επειγόντως περισσότερη πρόοδος.
Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια Τράπεζα – Δραματική αύξηση του δημόσιου χρέους των φτωχών χωρών στα 860 δισ. δολάρια το 2020
Η Γέλεν συζήτησε αυτά τα θέματα κατά τη διάρκεια δείπνου με τους υπουργούς Οικονομικών της Αφρικής. Η G7 επίσης συναντήθηκε με τους Αφρικανούς υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι ανησυχούν ότι η εστίαση στον πόλεμο στην Ουκρανία απορροφά πόρους και προσοχή από τις επείγουσες ανησυχίες τους.
«Όλοι συμφωνούν ότι η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και αυτό θα αντιμετώπιζε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αφρική», δήλωσε η Γέλεν στους δημοσιογράφους στις ετήσιες συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι απαιτείται επίσης μια πιο αποτελεσματική διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους και η Κίνα έχει μεγάλο ρόλο να διαδραματίσει.
«Πραγματικά, το εμπόδιο για την επίτευξη μεγαλύτερης προόδου είναι μια σημαντική χώρα-πιστωτής, δηλαδή η Κίνα», δήλωσε. «Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το τι μπορούμε να κάνουμε για να φέρουμε την Κίνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να προωθήσουμε μια πιο αποτελεσματική λύση».
Η απουσία της Κίνας
Καθώς η Κίνα αποτελεί το κομμάτι που λείπει από το παζλ μιας σειράς συνομιλιών για το χρέος που βρίσκονται σε εξέλιξη στις αναπτυσσόμενες αγορές, η Ομάδα των 20 εγκαινίασε το 2020 ένα κοινό πλαίσιο για να φέρει πιστωτές όπως η Κίνα και η Ινδία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με το ΔΝΤ, τη Λέσχη του Παρισιού και τους ιδιώτες πιστωτές.
Η Ζάμπια, το Τσαντ και η Αιθιοπία έχουν υποβάλει αίτηση για αναδιάρθρωση στο πλαίσιο αυτού του νέου μηχανισμού που δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί. Η Σρι Λάνκα πρόκειται να ξεκινήσει συνομιλίες με διμερείς πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, μετά από συμφωνία με το ΔΝΤ σε επίπεδο προσωπικού ύψους 2,9 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο παρόμοιας πλατφόρμας. Τα κράτη-πιστωτές της Λέσχης του Παρισιού απευθύνθηκαν τον περασμένο μήνα στην Κίνα και την Ινδία επιδιώκοντας να συντονιστούν στενά στις συνομιλίες για το χρέος της Σρι Λάνκα, αλλά ακόμη περιμένουν απάντηση.
Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου πρέπει να πληρώσουν 35 δισ. δολάριαγια την εξυπηρέτηση του χρέους σε επίσημους και ιδιωτικούς πιστωτές το 2022, με περισσότερο από το 40% του συνόλου να οφείλεται στην Κίνα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Ανησυχία για την απουσία της Κίνας
Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο, η οποία προεδρεύει της συντονιστικής επιτροπής του ΔΝΤ, δήλωσε στο Reuters ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τη μη πλήρη συμμετοχή της Κίνας στις προσπάθειες ελάφρυνσης του χρέους, σημειώνοντας ότι η Κίνα δεν έστειλε αξιωματούχους για να συμμετάσχουν αυτοπροσώπως στις συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτή την εβδομάδα.
«Η Κίνα είναι ένας απαραίτητος εταίρος. Είναι απαραίτητο να την έχουμε στην αίθουσα και στις συζητήσεις όταν πρόκειται για την ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε ο Καλβίνο, προσθέτοντας ότι πολλές υπερχρεωμένες χώρες πλήττονται επίσης σκληρά από τον πληθωρισμό και τα κλιματικά σοκ.


Latest News

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Το μοιραίο λάθος που στοίχισε το «κεφάλι» του CEO στην αλυσίδα fast fashion Primark
Η αλυσίδα fast fashion Primark έχει πάνω από 450 καταστήματα σε 17 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η χώρα μας σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων (20 χαμηλότερο η Ελλάδα)

Αίτηση πτώχευση κατέθεσε η θρυλική αλυσίδα Hooters - Η λύση που αναζητά
Στην αίτησή της Hooters για πτώχευση ανέφερονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις στο ίδιο εύρος
![Δασμοί Τραμπ: Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν το χειρότερο τρίμηνο από το 2022 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «βυθίζουν» τις αμερικάνικες μετοχές [γράφημα]
Καθώς οι τράπεζες της Wall Street και οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι δασμοί του Τραμπ προς τους εμπορικούς εταίρους θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη

Κοιτάει μπροστά αλλά δεν ξεχνά το παρελθόν - Η ανατροπή της Gap και το μυστικό για έσοδα
«Μόνο εάν οι μάρκες είναι επίκαιρες, μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις», υπογράμμισεο CEO της Gap - Η παρουσία της στην ελληνική αγορά μέχρι το 2028

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες

Γιατί η «συμφωνία του αιώνα» για την UBS αρχίζει να...τρίζει
Η ενσωμάτωση της Credit Suisse από την τράπεζα UBS δείχνει να πηγαίνει καλά - Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να αποτελούν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν συστηματικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουάσιγκτον χρωστά τις εισφορές της για το 2024 και το 2025 στο διεθνή οργανισμό