Το Ιράν διαψεύδει για μια ακόμη φορά τις κατηγορίες ότι έχει προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία «για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία», όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Επίσημη διάψευση
Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν «υπογράμμισε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έχει και δεν πρόκειται να προμηθεύσει όπλα για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
«Θεωρούμε ότι ο εξοπλισμός όποιας από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα παρατείνει τον πόλεμο», είπε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πορτογάλο ομόλογό του Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο.
«Δεν έχουμε θεωρήσει και δεν θεωρούμε ότι ο πόλεμος είναι η σωστή επιλογή ούτε στην Ουκρανία, ούτε στο Αφγανιστάν, τη Συρία και την Υεμένη», τόνισε ο ίδιος.
Συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Το Κίεβο και πολλοί από τους δυτικούς του συμμάχους έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) ιρανικής κατασκευής για τις επιθέσεις του στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες.
Το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.
Η αμυντική συνεργασία με τη Ρωσία
Σε ξεχωριστή τηλεφωνική του επικοινωνία με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ την Παρασκευή ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την επίσημη στάση ουδετερότητας ως προς τον πόλεμο που τηρεί η χώρα του.
«Έχουμε αμυντική συνεργασία με τη Ρωσία, αλλά η πολιτική μας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν είναι η αποστολή όπλων στις αντιμαχόμενες πλευρές, να σταματήσει ο πόλεμος και ο εκτοπισμός ανθρώπων», είπε.
Η θέση Ζελένσκι
Την Δευτέρα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι ιρανικά drones χρησιμοποιήθηκαν στις ρωσικές επιθέσεις εναντίων ενεργειακών υποδομών σε πολλές ουκρανικές πόλεις.
Τον περασμένο μήνα το Κίεβο αποφάσισε να περιορίσει σημαντικά τις διπλωματικές σχέσεις του με την Τεχεράνη για τις καταγγελλόμενες παραδόσεις όπλων στη Ρωσία.
Το Ιράν είπε ότι η απόφαση «βασίστηκε σε ανυπόστατες πληροφορίες που παρείχε η προπαγάνδα ξένων ΜΜΕ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Ο «χορός» των υποψήφιων καγκελάριων και τα στραβοπατήματα του Όλαφ Σολτς
Εσωκομματική φαγωμάρα και δημοσκοπική καθίζηση για τον καγκελάριο Σολτς και τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία
Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ
Μάχη χαρακωμάτων στο έδαφος και για το τραπέζι ενδεχόμενων συνομιλιών για την Ουκρανία - Πόσο πραγματική είναι η πυρηνική απειλή του Βλαντίμιρ Πούτιν
Ποια είναι η εκλεκτή του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης
Αφού εγκατέλειψε τα καθήκοντά της στη Φλόριντα το 2019, η κυρία Μπόντι, 59 ετών, πρώην εισαγγελέας, εντάχθηκε στην ομάδα συνηγόρων του Ντόναλντ Τραμπ
Ισχυροί άνεμοι και βροχές την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
Ο καιρός το Σαββατοκύριακο θα μας αναγκάσει να βρούμε τα μπουφάν μας – Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση της ΕΜΥ
Οι «φουρτούνες» του Μητσοτάκη, ο καημός της Moody’s, το «τυράκι» στα νησιά, η αεικίνητη Σδούκου, υψηλές πτήσεις Τιτάνα, φως στο τούνελ για τις ΑΕΕΑΠ
«Φουρτουνιασμένος» ο Μητσοτάκης
Ουκρανία: Κατάρρευση του μετώπου από την επίθεση της Ρωσίας – Τι αναφέρει το BBC
Πώς χαρακτηρίζουν εμπειρογνώμονες την εισβολή της Ουκρανίας στη συνοριακή με τη Ρωσία περιοχή Κουρσκ
Πιστόριους: Δεν θα είμαι υποψήφιος καγκελάριος του SPD
Με βίντεο στα social media ο δημοφιλής υπ. Άμυνας Πιστόριους ανακοινώνει ότι δεν θα θέσει υποφιότητα για την καγκελαρία. Ανοίγει ο δρόμος για τον Σολτς παρά τις ενστάσεις;
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.