Σε συνέχεια της «Ώρας του πρωθυπουργού» και όσων ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος επανέρχεται με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως επισημαίνει εισαγωγικώς, «την περασμένη εβδομάδα η χώρα μας κατάφερε για πρώτη φορά να καλύψει πλήρως τις συνολικές μας ανάγκες για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για 5 ώρες. Η επίδοση αυτή δεν συνέβη τυχαία. Είναι αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα τρία προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για πράσινη και φθηνή ενέργεια για όλους έως το 2030, να επιταχύνει την αδειοδότηση και λειτουργία περισσότερων φωτοβολταϊκών και αιολικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».
Διαβάστε επίσης: Έντoνη διαμάχη Μητσοτάκη – Τσίπρα για την ΔΕΗ
Και ο υπουργός Επικρατείας συνεχίζει: «Η προσπάθεια αυτή έχει ως συνέπεια σήμερα το εθνικό ενεργειακό μας μίγμα να παράγεται σε ημερήσια βάση σχεδόν κατα 50% από ΑΠΕ και η Ελλάδα να κατατάσσεται στην 7η θέση παγκοσμίως για αυτή μας την επίδοση. Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια αναδείχθηκαν, όμως, και δυο ενδιαφέρουσες παράμετροι που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες» προσθέτει και επεξηγεί:
«Ας δούμε τι έκαναν αυτοί που σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση για βίαιη απολιγνιτοποίηση και ενεργειακή ακρίβεια, όσο κυβερνούσαν από το 2015 έως το 2019, για να αναβαθμίσουν την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας και να πρασινίσουν το ενεργειακό μας μίγμα. Οι απαντήσεις δίνονται στους ακόλουθους πίνακες/διαγράμματα.
-Ενώ υπερθεματίζουν για την προστασία του περιβάλλοντος, πρόσθεσαν μετά βίας 1 GW ΑΠΕ από το 2015 έως το 2019, όταν τα τρία τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί 5 GW.
-Ενώ βροντοφωνάζουν υπέρ της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ και κατά της απολιγνιτοποίησης, οδήγησαν τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού:
* στην οικονομική απαξίωση με κορύφωση τη ζημιογόνα -κατά 1,7 δις ευρώ- χρήση του 2019,
*στην κατάρρευση της μετοχής της σταθερά κάτω από τα 2 ευρώ επί 4 χρόνια, άρα και στη συρρίκνωση της περιουσίας του δημοσίου ως μετόχου 51% μόλις στα 200 εκατ. ευρώ,
*στη μείωση της παραγωγής λιγνίτη κατά 50% από 20 TWH το 2015 σε 10 TWH το 2019».
Σήμερα, αντιθέτως, συμπληρώνει ο υπουργός Επικρατείας, «χάρη στις πολιτικές της κυβέρνησης, η ΔΕΗ βρίσκεται σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση και η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 3 πρώτων ευρωπαϊκών χωρών στην κατά κεφαλή στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ώστε να αντιμετωπίσουν τις υπέρογκες αυξήσεις που φέρνει στους λογαριασμούς ενέργειας ο ρωσικός πόλεμος. Για την ακρίβεια, η αξία της μετοχής της και η περιουσία του Δημοσίου -παρότι μειώθηκε ως μετοχικό μερίδιο από 51% σε 34%- έχουν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2019.
Έτσι, η ΔΕΗ καταφέρνει να αντιμετωπίζει την εξωγενή ενεργειακή κρίση χωρίς να απειλείται με κατάρρευση όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες ενέργειας. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η ΔΕΗ καταφέρνει έτσι να στηρίζει με τα συγκυριακά υπερέσοδα της και χάρη στον εθνικό μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων -που πλέον είναι και ευρωπαϊκός- νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τις εκπτώσεις που όλοι βλέπουμε κάθε μήνα στους λογαριασμούς μας.
Κλείνοντας, και μια υποσημείωση: η γερμανική κυβέρνηση δεν κρατικοποίησε την Εταιρία φυσικού αερίου όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε bailout δηλαδή κρατική διάσωση στην Εταιρία φυσικού αερίου με χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων εξαιτίας της αδυναμίας της να πληρώσει τα συμβόλαιά της».
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium