Μεγάλη έλλειψη πλαισίων (panels) τα οποία απαιτούνται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες διαπιστώνουν οι μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ). Μάλιστα, σύμφωνα με το Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, σοβαρά προβλήματα διαθεσιμότητας παρατηρούνται στην αγορά και για αντιστροφείς (αλλιώς inverters), οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών καθώς μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο.

Επίσης, τα μέλη του ΤΕΕ Ηπείρου σε επιστολή τους προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), καταγγέλλουν τεράστια καθυστέρηση από τον ΔΕΔΔΗΕ στην αδειοδοτική διαδικασία και ειδικότερα στην πιστοποίηση των μετρητών για τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering). Ειδικότερα, για να επιτευχθεί η ταυτόχρονη μέτρηση της καταναλισκόμενης και παραγόμενης ενέργειας, προβλέπεται η εγκατάσταση ενός ακόμα μετρητή (μετρητής παραγωγής), εκτός από αυτόν που είναι ήδη εγκατεστημένος, το γνωστό «ρολόι» της ΔΕΗ. Όπως αναφέρουν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στελέχη εταιρειών που αναπτύσσουν έργα ΑΠΕ, ειδικά για την Αθήνα, το γραφείο που λειτουργεί για την πιστοποίηση του δεύτερου μετρητή, θέλει τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες για να δώσει το «πράσινο φως».

Διαβάστε ακόμα: Ο πιο… γρήγορος κερδίζει στα φωτοβολταϊκά

Οι επιστολές προς τον υπουργό Ενέργειας

Σε αντίστοιχη επιστολή του ΤΕΕ Πελοποννήσου, προς τον υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, επισημαίνεται για τον ΔΕΔΔΗΕ, ότι στην περιοχή τους, ο μέσος χρόνος αναμονής για την πιστοποίηση ενός μετρητή, ο οποίος επιλέγεται πάντα από τη λίστα των μοντέλων που αποδέχεται ο Διαχειριστής, ξεπερνά κατά περιπτώσεις τους τέσσερις μήνες. Ακόμη, όπως υπογραμμίζουν παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση και υλοποίηση εργασιών επαύξησης ισχύος σε κατοικίες, η οποία κρίνεται απαραίτητη ώστε να εγκατασταθούν τα νέα συστήματα θέρμανσης (π.χ. αντλίες θερμότητας), λόγω έλλειψης υλικών στον ΔΕΔΔΗΕ.

Στις επιστολές τους προς το ΥΠΕΝ, οι μηχανικοί του ΤΕΕ Ηπείρου και Πελοποννήσου, παραθέτουν όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιχειρούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά για αυτοπαραγωγή ενέργειας, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο υπέρογκο ενεργειακό κόστος. Αναφερόμενοι στις καθυστερήσεις στην παράδοση φωτοβολταϊκών πλαισίων αλλά και αντλιών θερμότητας, όπως και των απαραίτητων inverters, υποστηρίζουν ότι κυμαίνονται από τρεις έως και τέσσερις μήνες.

Και τα δύο συστήματα (φωτοβολταϊκά και αντλίες θερμότητας) έχουν επιλεγεί από την πλειονότητα των πολιτών που συμμετέχουν στο προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» προκειμένου να καταφέρουν να επιτύχουν την απαιτούμενη εξοικονόμηση ενέργειας και να εξασφαλίσουν επιδότηση. Γι’αυτό, τα μέλη του ΤΕΕ ζητούν από το ΥΠΕΝ παράταση έξι μηνών στην προθεσμία που λήγει στις 31 Οκτωβρίου για την περαίωση του προγράμματος. Ταυτόχρονα κάνουν έκκληση για ταχύτερη εκταμίευση των πόρων του προγράμματος στους δικαιούχους που έχουν περαιώσει τις διαδικασίες.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η ενεργειακή κρίση εκτινάσσει την «πράσινη απασχόληση»

Άνοδος στις τιμές του εξοπλισμού

Στις δυσκολίες προστίθεται, όπως αναφέρουν οι μηχανικοί, και η άνοδος των τιμών του εξοπλισμού, η οποία καθίσταται καθοριστική για την αδυναμία έγκαιρης ολοκλήρωσης των εγκεκριμένων εργασιών. «Το κόστος τους, αν και έχει μειωθεί, συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες, παραμένει πολύ πιο υψηλό σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Αν και το μεταφορικό κόστος έχει περιοριστεί στο μισό, η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου δεν επιτρέπει την αποκλιμάκωση των τιμών», σημειώνει παράγοντας της αγοράς φωτοβολταϊκών.

Πιο συγκεκριμένα το ΤΕΕ Ηπείρου στην επιστολή του προς τον υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα αναφέρει τα εξής:

  • Έχουν παραγγελθεί μηχανήματα αντλιών θερμότητας από τις αρχές του καλοκαιριού και ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει σαφής απάντηση για την ημερομηνία παράδοσής τους.
  • Υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην αγορά panels και κυρίως inverters για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων καθώς και τεράστια καθυστέρηση από τον ΔΕΔΔΗΕ στην πιστοποίηση των μετρητών net metering.
  • Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση εργασιών επαύξησης ισχύος σε κατοικίες που έχουν σύστημα θέρμανσης με αντλίες θερμότητας, λόγω έλλειψης υλικών από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσης τέτοιων εγκαταστάσεων θέρμανσης.

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που προετοιμάζεται ο Οδηγός Εφαρμογής για το επιδοτούμενο πρόγραμμα εγκατάστασης 250.000 φωτοβολταϊκών στη στέγη για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα