
«H απώλεια της βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή είναι αλληλένδετες και αυξάνουν τον συστημικό κίνδυνο για την οικονομική ανάπτυξη, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την ανθρώπινη υγεία και την ευημερία», τόνισε μεταξύ των άλλων ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας που συμμετείχε χθες, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, σε συνάντηση υπουργών Οικονομικών, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με θέμα «Επενδύοντας στη φύση: Ευθυγράμμιση των χρηματοπιστωτικών ροών με τους στόχους για τη βιοποικιλότητα».
Στη συνάντηση, με στόχο την προετοιμασία της Συνόδου για τη Βιοποικιλότητα COP15, έλαβαν, επίσης, μέρος οι Επίτροποι Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κα. Jutta Urpilainen και Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Virginijus Sinkevicius.
Διαβάστε επίσης: Ποιος, που και πότε μίλησε πρώτος για την κλιματική αλλαγή;
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης συνθηκών, που θα επιτρέψουν να ενσωματωθεί η διάσταση της βιοποικιλότητας στις επενδύσεις – όπως συνέβη με την κλιματική διάσταση -, και να αναπτυχθούν περισσότερο επαρκείς χρηματοδοτικοί μηχανισμοί (π.χ. πράσινα ομόλογα, μεικτή χρηματοδότηση κ.ά.) που λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά των θετικών για τη φύση επενδύσεων.
Σημείωσε, επιπλέον, ότι «η Ελλάδα, προκειμένου να διαχειριστεί τα ζητήματα των αλληλένδετων κρίσεων της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας, περιλαμβάνει τις θετικές για τη φύση δεσμεύσεις της, μαζί με τις δεσμεύσεις για κλιματική ουδετερότητα, στις Εθνικές Στρατηγικές για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, την Κυκλική Οικονομία, τα Δάση και τη Βιοποικιλότητα, τα ζητήματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG). Επιπροσθέτως, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις του πυλώνα “Πράσινη Μετάβαση”, που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αντιμετωπίζουν ζητήματα που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα, ενώ σημαντικό κομμάτι της χρηματοδότησης του Σχεδίου για το κλίμα διατίθεται ουσιαστικά στη βιοποικιλότητα».


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων