
Κυκλοφόρησε προσφάτως το βιβλίο «Από τη Μαύρη Θάλασσα στις στέπες της Σιβηρίας. Οδοιπορικό του Ποντιακού Ελληνισμού» της Ξένης Μουχίμογλου.
Το βιβλίο ξεκινάει από την εμφάνιση του πανάρχαιου αυτού λαού στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας μέχρι την εκρίζωσή του και την επάνοδό του στην Ελλάδα, στην ποντιακή γλώσσα που είναι τα πιο γνήσια ελληνικά και διδάσκονται σήμερα στο ΑΠΘ, στους Μύριους του Ξενοφώντα που ανέκραξαν Θάλαττα! Θάλαττα! όταν αντίκρυσαν τη θάλασσα της Τραπεζούντας, στην ίδρυση του Αγίου Ορους με το άβατον και στις γυναίκες που έσπασαν το άβατο.
Στις σελίδες του βρίσκουμε την περιγραφή της Καππαδοκίας από το Γιώργο Σεφέρη και το ταξίδι των πρώτων Ποντίων όταν ανέκαμψαν στην Ελλάδα συνοδεία με το Νίκο Καζαντζάκη ο οποίος περιγράφει το ταξίδι.
Προχωρώντας σε βάθος χρόνου βρίσκουμε Ποντίους στην αυλή των τσάρων μέχρι τις διώξεις τους από το καθεστώς του Στάλιν στην παγωμένη Σιβηρία, με μαρτυρίες των επιζώντων.
Ανατρέχοντας σε βάθος χρόνου βρίσκουμε Πόντιους στη Ρωσία το 1453 μετά το πάρσιμο της Πόλης από τους Οθωμανούς και μετά το 1461 όταν καταλύθηκε η Αυτοκρατορία του Πόντου και εκδιώχθηκαν οι Κομνηνοί.
Ο Μέγας Πέτρος ευνοούσε ιδιαίτερα τους Πόντιους εμπόρους και το παλάτι του ήταν πάντα ανοιχτό στους Ελληνες διανοούμενους. Ο Ιακ. Πυλαρινός ήταν προσωπικός γιατρός του τσάρου και ο Πολυκαλάς γιατρός της αυτοκράτειρας Αικατερίνης. Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε υπουργός Εξωτερικών του τσάρου και ο Υψηλάντηδες, ο Αλέξανδρος και ο Δημήτριος, Πόντιοι κι αυτοί, κατείχαν μεγάλες θέσεις στην τσαρική αυλή.
Τα πράγματα όμως άλλαξαν από το 1917 με την επικράτηση των μπολσεβίκων, όπου ο ελληνικός πληθυσμός της Ρωσίας καταστρέφεται οικονομικά και οι περιουσίες τους κατάσχονται. Οσοι καταδικάζονται σε καταναγκαστικά έργα στέλνονται στη Σιβηρία, όπου δουλεύουν από 12 έως 16 ώρες με θερμοκρασία 50-60 βαθμούς υπό τα μηδέν με τροφή 800 γραμμάρια ψωμί την ημέρα. Οι εκτοπισμένες οικογένειες αποδεκατίζονται από την παγωνιά και τις άθλιες συνθήκες. Μετά την αποχώρηση των Γερμανών το 1944 εξορίζονται 70.000 Ελληνες της Κριμαίας. Οι συνθήκες της μεταφοράς τους είναι άθλιες. Πολλοί πεθαίνουν στο δρόμο από τις κακουχίες.
Όλα τα ανωτέρω αναφέρονται ονομαστικά από τους διασωθέντες παλλινοστούντες.


Latest News

Ο Τι Τζέι Σορτς, οι 450.000 στην Παρί και το «χρυσό» συμβόλαιο που ψάχνει στην αγορά
Ο Τι Τζέι Σορτς απασχολεί τη… μισή Euroleague, μετά την καταπληκτική σεζόν με την Παρί – Πόσα χρήματα παίρνει στη γαλλική ομάδα και πόσα αναμένεται να βρει στην αγορά…

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Warner Bros και DC τιμούν την 87η επέτειο του Superman
Η ταινία «Superman» του Τζέιμς Γκαν, μία από πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 11 Ιουλίου

Επίσημο: Ο Ντιαλό ανανέωσε για τρία χρόνια με τη Μονακό
Ο Άλφα Ντιαλό παραμένει και επίσημα στο Μόντε Κάρλο, καθώς η Μονακό ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα τρία χρόνια.

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στη Διαχείριση του Επιχειρηματικού Ρίσκου
Το ρίσκο, η αβεβαιότητα και τα σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης της Εταιρικής Απόδοσης

Ράιαν Γκόσλινγκ: Από το οσκαρικό La La Land στο Star Wars
Μετά από μήνες συζητήσεων, ο σταρ του Χόλιγουντ Ράιαν Γκόσλινγκ συμφώνησε να πρωταγωνιστήσει στην επερχόμενη ταινία του franchise Star Wars.

Τι είναι Skinnytok και γιατί προσφεύγει το Παρίσι στην Κομισιόν
Το Skinnytok είναι μία νέα επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία τάση που κυριαρχεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Λιγότερη δουλειά - περισσότερες ανησυχίες: Τι αποκαλύπτει μελέτη της ΕΚΤ
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας τείνουν να φοβούνται για τη δουλειά τους και να περιμένουν χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις