Αυτά που γίνονται στη Βρετανία είναι ιδιαίτερα διδακτικά.

Εκεί ειδικά στο Συντηρητικό Κόμμα έχουν ένα μεγάλο απόθεμα πολιτικών που κινούνται περισσότερο με όρους κυνικής διεκδίκησης της εξουσίας παρά στρατηγικής οπτικής.

Αυτό φάνηκε και στο πώς διάφοροι τοποθετήθηκαν υπέρ του Brexit χωρίς να έχουν καμία πραγματική επίγνωση των δυσκολιών και των προβλημάτων που αυτό συνεπαγόταν.

Αλλά και στον τρόπο που διάφοροι που ήταν κατά του Brexit αποφάσισαν μετά να το υπηρετήσουν.

Αποκορύφωμα όλων αυτών η εντυπωσιακή παράδοση που έχουν στα εσωκομματικά μαχαιρώματα.

Διαβάστε επίσης – Σκοτεινές ώρες για την Ευρώπη

Ο Μπόρις Τζόνσον για παράδειγμα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να υπονομεύσει την Τερέζα Μέι, με μόνο στόχο να καταφέρει να τη διαδεχθεί πράγμα που έκανε.

Ο ίδιος κατάφερε να υπονομεύσει το ίδιο το αξίωμά του παραβιάζοντας τους κανόνες που ο ίδιος επέβαλε σε βάρος των πολιτών.

Και βέβαια όταν ήρθε η ώρα αντιμετώπισε και αυτός μια εντυπωσιακή «εξέγερση» του κόμματός του εναντίον του.

Την οποία εκμεταλλεύτηκε η φιλόδοξη, αλλά όπως αποδεικνύεται απροετοίμαστη για έναν τέτοιο ρόλο, Λίζ Τρας και κατάφερε να εκλεγεί.

Και βέβαια η πρώτη της κίνηση ήταν να απομακρύνει τον αντίπαλό της στη διεκδίκηση της ηγεσίας Ρίσι Σουνάκ από το υπουργείο Οικονομικών και να τοποθετήσει τον υποστηρικτή της Κουάσι Κουαρτένγκ.

Με τον οποίο αποφάσισαν ότι θα μπορούσαν στην οικονομική πολιτική να «τετραγωνίσουν τον κύκλο».

Γιατί αποφάσισαν ότι μπορούσαν ταυτόχρονα να μειώσουν την φορολογία και να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες σημαντικά.

Μόνο που αυτό θα σήμαινε περισσότερο χρέος και αυτό με τη σειρά του «ανατίναξε» την βρετανική αγορά ομολόγων και παραλίγο και το συνταξιοδοτικό σύστημα, αφού τα συνταξιοδοτικά ταμεία σε μεγάλο βαθμό επενδύουν σε ομόλογα.

Έτσι η φιλόδοξη Λιζ Τρας αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία, να παραιτήσει κακήν κακώς τον υπουργό Οικονομικών της, να τοποθετήσει άλλο και να δηλώσει ότι θα ακολουθήσει πιο «ορθόδοξη» δημοσιονομική πολιτική.

Ωστόσο, η περίπτωση αυτά δεν παύει να δείχνει ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Την εμφάνιση στα κόμματα εξουσίας μιας νεότερης γενιάς πολιτικών που κυρίως ενδιαφέρεται για την επικοινωνία και τους δείκτες στις δημοσκοπήσεις παρά για την χάραξη στρατηγικής και την παραγωγή προγραμμάτων που να πατάνε στην πραγματικότητα.

Πολιτικών που είναι έτοιμες και έτοιμοι να προτείνουν ακόμη και φαεινές ιδέες και να διακυβεύσουν την κατάσταση της οικονομίας, θεωρώντας ότι αυτό θα τους έφτιαχνε καλύτερη εικόνα.

Μόνο που αυτό εάν το καλοσκεφτούμε είναι ακριβώς ένα σύμπτωμα βαθύτερης κρίσης της ίδιας της ικανότητας του πολιτικού συστήματος να παράγει ηγεσίες.

Και αυτό κάνει το παράδειγμα της Βρετανίας ιδιαίτερα διδακτικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές
Opinion |

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι πίσω από τα αμέτρητα συμβόλαια του ομίλου των κ.κ Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου κρύβονται άλλες σχέσεις, πιο σύνθετες και δηλωτικές πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ
Opinion |

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ

Η περιφρόνηση για τους θεσμούς, η απόπειρα ελέγχου της σκέψης, όπως έλεγε ο Όργουελ, μέσω προπαγάνδας και bots, η ηθική εξόντωση αντιπάλων με δολοφονίες χαρακτήρα, δεν μπορούν να θεωρηθούν «φιλελεύθερη πολιτική» αλλά μέθη της εξουσίας

Όταν το Μαξίμου και οι φίλοι του συντηρούν μηχανισμούς τρολ και παραπληροφόρησης
Opinion |

Όταν το Μαξίμου και οι φίλοι του συντηρούν μηχανισμούς τρολ και παραπληροφόρησης

Οι αποκαλύψεις για το πώς χρηματοδοτείται η διαβόητη -αναβαθμισμένη επί Μητσοτάκη- «Ομάδα Αλήθειας» από την εταιρεία Blue Skies των Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου της V+O, είναι διαφωτιστικές για το πώς στήνονται μηχανισμοί παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που βάλλουν τελικά κατά της ίδιας της Δημοκρατίας