Θετική υποδοχή επιφύλαξαν οι ευρωπαϊκές αγορές την οριστική, όπως όλα δείχνουν, στροφή (U-turn) που κάνει στη δημοσιονομική της πολιτική η βρετανική κυβέρνηση, ενώ θετικά λειτούργησε και η έντονα ανοδική κίνηση των αμερικανικών δεικτών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,8%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να κερδίζει 2,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,90% στις 6.920 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,70% στις 12.649 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,83% στις 6.040 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Ισχυρή ανοδική αντίδραση

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της ITV σημείωσαν άνοδο 9,6% μετά από δημοσίευμα των Financial Times ότι ενδέχεται να πουλήσει μερίδιο στον παραγωγικό της βραχίονα ITV Studios. Η ITV Studios είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς προγραμμάτων στην Ευρώπη και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αξίζει περισσότερο από την κεφαλαιοποίηση της μητρικής της εταιρείας ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών.

Στον αντίποδα, η βρετανική επενδυτική πλατφόρμα Hargreaves Lansdown υποχώρησε κατά 4,4% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, αλλά και της είδησης ότι ο διευθύνων σύμβουλος Chris Hill παραιτείται. Η εταιρεία ανέφερε ότι τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2023.

Το βλέμμα στη Βρετανία

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ επέλεξε να καταργήσει τις περισσότερες από τις πολιτικές που ανακοινώθηκαν στον προϋπολογισμό της πρωθυπουργού Λιζ Τρας στις 23 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ανακούφιση στις αγορές. Το βρετανικό νόμισμα σημείωσε άνοδο 2,1% στα 1,1408 δολάρια, επεκτείνοντας τα κέρδη που σημειώθηκαν πριν από τη δήλωση.

Αυτό πάντως που επισημαίνεται από τους περισσότερους αναλυτές, είναι, όπως εξήγησε και η Morgan Stanley, ότι ενώ η χώρα βρίσκεται σε κλοιό υψηλού πληθωρισμού (όπως άλλωστε και όλες οι αναπτυγμένες οικονομίες) μια χαλαρή δημοσιονομική πολιτική μπορεί να γιγαντώσει το πρόβλημα. Γι’ αυτό και το σχέδιο των φοροαπαλλαγών που προώθησε ο απερχόμενος βρετανός Υπουργός Οικονομικών έτυχε τόσο σκληρής αντίδρασης από τις αγορές.

«Οι αγορές ήταν εξαιρετικά δυσαρεστημένες με αυτά που είχε ανακοινώσει ο προηγούμενος υπουργός, με τη κυβέρνηση να αναγκάζεται να προχωρήσει σε μεγάλη κλίμακα αλλαγών», δήλωσε ο Paul Johnson, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών.  «Υπάρχει αναμφίβολα μια μακροπρόθεσμη ζημία στην οικονομία επειδή δημιουργήθηκε μεγαλύτερη αβεβαιότητα ενώ υπάρχει έλλειψη σταθερότητας στην πολιτική,» ανέφερε ο ίδιος.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελαβε αμερικανική ώθηση

Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να χρειάστηκε να περιμένει το άνοιγμα της Wall Street, αλλά προφανώς άξιζε τον κόπο, αφού τα ισχυρά της κέρδη έδωσαν το σύνθημα στους αγοραστές για να ανεβάσουν τον γενικό δείκτη πάνω από τις 840 μονάδες.

Έτσι, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 842,64 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 1,24%, με τον τζίρο βελτιωμένο στα 62,5 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές