Παρά τις δυσκολίες της χρονιάς λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγή, των ζημιών που προκλήθηκαν από χαλαζοπτώσεις αλλά και τις αλλαγες του ειδικού φόρου κατανάλωσης, οι αμβυκούχοι (διήμεροι μικροί αποσταγματοποιοί) αμπελουργοί των Σερρών μένουν πιστοί στην παράδοση, δίνοντας ραντεβού για το άναμα του καζανιού για την απόσταξη του τσίπουρου.
Για μία ακόμη χρονιά, από σήμερα Δευτέρα 17 Οκτωβρίου έως και τα τέλη του μήνα, οι διήμεροι μικροί αποσταγματοποιοί των Σερρών, προχωρούν στην παραδοσιακή απόσταξη του τσίπουρου.
Διαβάστε επίσης: Τσίπουρο: Πήρε ΦΕΚ η αύξηση του χρόνου της «καζανιάς»
Στόχος φέτος όλων των μελών του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελουργών ν. Σερρών είναι πρωτίστως η ποιότητα στο παραγόμενο προϊόν, και φυσικά «να ζήσουμε ξανά τα παραδοσιακά ανταμώματα των φίλων και συγγενών, που τόσο έλειψαν τα τελευταία χρόνια λόγω και της πανδημίας».
Σε ότι αφορά τις δυσκολίες της χρονιάς, ο Σύλλογος Αμβυκούχων επισημαίνει ότι φέτος προβλέπεται μια δύσκολη χρονιά από πολλές απόψεις για το κλάδο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής (καυσίμων και πρώτων υλών), της ακρίβεια σε πολλά αγαθά λόγω του Ουκρανικού πολέμου, των ζημιών που προκλήθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις που έπληξαν φέτος το νομό, αλλά και του νέου θεσμικού πλαισίου, που αλλάζει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης αλλά και τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζουν οι εν λόγω επιτηδευματίες προκειμένου να τους χορηγηθεί η άδεια απόσταξης όπως και λόγω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι) και διαμορφώθηκε στα 370 ευρώ ανά 100 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.
Παράλληλα, αναφέρεται και στην ρύθμιση, με την οποία αλλάζει η ονομασία του παραγόμενου προϊόντος, που από χύμα τσίπουρο ή τσικουδιά, πλέον θα ονομάζεται «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» και όπως τονίζει αυτή είναι μια ρύθμιση που έφερε αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα, καθώς χάνεται η παραδοσιακή ονομασία που υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια».
Την ίδια στιγμή, στα θετικά της χρονιάς, ο Σύλλογς αναφέρει ότι για πρώτη φορά προστέθηκαν νέες επιτρεπόμενες προς απόσταξη πρώτες ύλες από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς, όπως οι οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών, με το κρασί τους (Σύζομο). Αυτό συνεπάγεται σαφώς καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος ενώ τονίζουν ότι πολλά αιτήματα αλλά και προβλήματα που επέφερε το νέο θεσμικό πλαίσιο, τα οποία εκφράστηκαν μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αμβυκούχων Ελλάδας, όπως οι αύξηση του χρόνου απόσταξης, ο μηχανισμός απόσταξης κ.α., λύθηκαν άμεσα από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Βεζυρόπουλο, βοηθώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον κλάδο».
Οι ημερομηνίες έναρξης της αποστακτικής περιόδου ανά δήμο είναι:
- Δήμος Αμφίπολης Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022
- Δήμος Εμ. Παππά Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022
- Δήμος Νέας Ζίχνης Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022
- Δήμος Σερρών Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022
- Δήμος Βισαλτίας Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022
- Δήμος Σιντικής Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022
- Δήμος Ηράκλειας Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022
Latest News
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις αιρεσιμότητας για να μη χαθούν αγροτικές επιδοτήσεις
Οι υποχρεώσεις των αγροτών στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας 2024, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Επιβολή κυρώσεων αν δεν τηρηθούν οι απαιτήσεις
Πώς θα βελτιωθεί το πρόγραμμα των νέων αγροτών - Τι προτείνει η ΕΘΕΑΣ
Η ΕΘΕΑΣ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις της
Τι προβλέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την κυκλοφορία λιπασμάτων
Η δυναμική που διαμορφώνεται στον κλάδο των λιπασμάτων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο αναδείχτηκε κατά την εκδήλωση - συνέδριο του ΣΠΕΛ
Ποιος φταίει για την έξαρση της ευλογιάς προβάτων, ρωτούν οι κτηνοτρόφοι
Το αίτημα για εστιασμένο εμβολιασμό των ζώων σε μολυσμένες περιοχές από την ευλογιά προβάτων επαναλαμβάνει ο ΣΕΚ
Πράσινο φως σε νέους κανόνες για την προστασία των φυτών από τα παράσιτα
Δημιουργείται φυτοϋγειονομική ομάδα έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ, η οποία θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες ειδικευμένους στην υγεία των φυτών
Η Γεωργία Κωστηνάκη στο τιμόνι του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος
Ο Σύνδεσμος Ορυζόμυλων Ελλάδος στοχεύει στη διαμόρφωση δράσεων προστιθέμενης αξίας για το ελληνικό ρύζι - Ποιο είναι το νέο ΔΣ
Νέα συνταγή ΟΟΣΑ για τις αγροτικές επιδοτήσεις - Στροφή στην καινοτομία [γραφήματα]
Μειώθηκε η κρατική στήριξη για τη γεωργία το 2021, η οποία όμως παραμένει συγκεντρωμένη σε λίγες μεγάλες οικονομίες – Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ
«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» - Στόχοι και προκλήσεις
Για την εξαιρετικό ποιότητα της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου μιλάει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός, Γ. Σακελλαρόπουλος
Ολοκληρώθηκαν οι εκκαθαριστικές πληρωμές για αγροπεριβαλλοντικά και βιολογικά μέτρα
Ποιες πληρωμές θα γίνουν, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΠΕ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου – Στα 143 εκατ. ευρώ οι πληρωμές το τελευταίο τρίμηνο
Το «ράλι» των τιμών στο ελαιόλαδο φτάνει στο τέλος του; Τι σήμα στέλνει η Ισπανία
Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο η Ισπανία εκτιμά ότι οι τιμές στο ελαιόλαδο πλησιάζουν στο μισό από τα προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ