Στο ίδιο μήκος κύματος και με τις ίδιες, την ίδια στιγμή, αντιφάσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνουν σε όλες της ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και, φυσικά, την ελληνική να επιλέξουν το δεύτερο σκέλος του διλήμματος «μείωση φόρων ή επιδοτήσεις» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, όπως ήδη δημοσιεύθηκε στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο διευθυντής Ευρωπαϊκού Τμήματος του διεθνούς οργανισμού Alfred Kammer και η υπεύθυνη Επικοινωνίας του Meera Louis, αναφέρθηκαν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και ιδιαίτερα της ενεργειακής κρίσης στον πληθωρισμό.

Προτάσεις με αντιφάσεις

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ ,Άλφρεντ Κάμερ, είπε ότι «ένα καλό παράδειγμα ενός καλά στοχευμένου μέτρου είναι η στήριξη των νοικοκυριών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μέσω εφάπαξ εκπτώσεων στους λογαριασμούς ενέργειας τους», αλλά, σαν να γνώριζε στην περίπτωση αυτή, πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «αν και μια τέτοια προσέγγιση δεν στοχεύει πλήρως τα ευάλωτα άτομα, εξακολουθεί να είναι καλύτερη επιλογή από τα μεγάλα ανώτατα όρια τιμών», προσθέτοντας ότι «η παροχή βοήθειας μόνο σε όσους τη χρειάζονται περισσότερο είναι καθοριστικής σημασίας, επειδή η ευρεία υποστήριξη θα επιδείνωνε τον υψηλό πληθωρισμό που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να τιθασεύσει με τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων και να περιπλέξει τις προσπάθειες για να διατηρήσει υγιή τα δημόσια οικονομικά».

Μάλιστα, όλα αυτά τα «εξειδίκευσε» ακόμα περισσότερο για την Ελλάδα σε απάντησή του σε ερώτηση τί προτείνει το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας στη χώρα μας:

«Νομίζω ότι οι συμβουλές μας προς την Ελλάδα είναι παρόμοιες με τις συμβουλές που δίνουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πράγματι, η λήψη μέτρων ευρείας βάσης για τις τιμές, τα ανώτατα όρια, η μείωση φόρων δεν είναι ο σωστός τρόπος. Αντίθετα, υποστηρίζουμε στοχευμένες, ει δυνατόν, εφάπαξ στοχευμένες μεταφορές για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος ζωής. Θα πρέπει να είναι προσωρινές και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για χώρες που έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο ή που πρέπει να μειώσουν το χρέος με την πάροδο του χρόνου».

Την ίδια στιγμή, γενικεύοντας τις προτάσεις του προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έστειλε μηνύματα γεμάτα από αντιφάσεις, όπως ότι «πρέπει να μειώσουν τον πληθωρισμό, αλλά, παράλληλα, πρέπει να βοηθήσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις βιώσιμες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση!», ότι πρέπει να αυξάνονται τα επιτόκια που είναι «θάνατος» για τη χώρα μας, ότι τα μέτρα για τα «ευάλωτα» νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να είναι «στοχευμένα» και «προσωρινά», αλλά πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ «αυστηρής» δημοσιονομικής πολιτικής και νομισματικής πολιτικής για να ξαναχτιστεί ο χαμένος από το covid δημοσιονομικός χώρος, ότι η «δημοσιονομική πολιτική πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει την κρίση του κόστους ζωής, αλλά πρέπει να το κάνει πιο αποτελεσματικά», αλλά από την άλλη επιμένει στη συνεχή αύξηση των επιτοκίων και την ανάγκη «διασφάλισης ίσων όρων ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά».

Και το «φρέσκο» σκίτσο του «οικονομολόγου» Κώστα Μητρόπουλου από «Τα Νέα»

Τάδε,τα ίδια, έφη και ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι!

Τα ίδια μηνύματα – προτάσεις έστειλε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξη Τύπου, μετά την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup με διευρυμένη σύνθεση και με τη συμμετοχή της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν (βλέπε «Οικονομικός Ταχυδρόμος» 14.10.22), ο οποίος μάλιστα αναφερόμενος στην Ευρώπη τόνισε ότι μετά την ανάκαμψη από την πανδημία, «οι οικονομίες μας πλέουν σε ταραγμένα νερά».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην κρίση και τον πληθωρισμό, ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε τα εξής:

«Συνολικά, αυτό που τονίζουμε συχνά -ο Πρόεδρος του Eurogroup, η Κομισιόν- και αυτό που ακούσαμε συχνά και κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, είναι ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στην κρίση είναι καθοριστικής σημασίας, αλλά υποστηρίζουμε μέτρα ειδικά που είναι στοχευμένα και προσωρινά. Και πρέπει να πω ότι ακούσαμε αυτού του είδους τα μηνύματα που έρχονται από όλες τις προηγμένες οικονομίες. Επομένως, αυτά τα μέτρα θα πρέπει να αποφύγουν την περαιτέρω τροφοδότηση του πληθωρισμού ή τη δημιουργία μόνιμης επιβάρυνσης στα δημόσια οικονομικά. Και από αυτή την προοπτική θα αξιολογήσουμε τα προσεχή σχέδια δημοσιονομικών σχεδίων των κρατών μελών για το 2023».

Κι όμως, εδώ είναι … «Ελλάντα»

Ύστερα από όλα αυτά σπεύδω να προτάξω με απογοήτευση ένα πρώτο σχόλιο: Συνεχίζουν να αγνοούν ή κάνουν πως αγνοούν ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωζώνη, είναι και μία χώρα που λέγεται «Ελλάντα», η οποία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, δηλαδή της Eurostat και, φυσικά, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι «πρωταθλήτρια» σε αρνητικές επιδόσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς οικονομικής, δημοσιονομικής, φορολογικής, διοικητικής, κοινωνικής, εισοδηματικής δραστηριότητας. Κι επειδή αγνοούν ή κάνουν πως αγνοούν αυτήν πραγματικότητα λένε πράματα και θαύματα που παρασέρνουν ή ασμένως σπεύδουν να υιοθετούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως το μοιραίο 2010. Τότε, πρότειναν τα αντίθετα: Πάρτε όλα, διότι έτσι άκουγε τότε η τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ) από επίσημα χείλη: ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

Έτσι, με βάση όλα αυτά από τη μια μεριά και τον «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» και «τιτανικό» από την άλλη, κατάρτισαν τους περιβόητους …. «πολλαπλασιαστές», οι οποίοι, τελικά, προκάλεσαν πολλαπλασιαστικές συμφορές στη χώρα μας επί δώδεκα χρόνια. Τώρα, λένε «δώστε τα όλα»! Όμως δεν γνωρίζουν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ ότι καθημερινώς στην Ελλάδα δίνουμε προς πάντα αιτούντα, νοσούντα, άεργο ή κάθε «καλό παλικάρι που ξέρει κι άλλα μονοπάτια», οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μία νέα τάξη εισοδηματιών στη χώρα μας, εκείνη των «Μη Δικαιούχων Επιδομάτων»;

Ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» με σειρά ερευνών έχει παρουσιάσει αυτόν τον θαυμαστό κόσμο των «μαϊμούδων» εισοδηματιών, συνταξιούχων, μπαταξήδων, τζαμπατζήδων, χρεοφειλετών. Κι επειδή, η παράθεση όλων των στοιχείων που επιβεβαιώνουν τις διαπιστώσεις αυτές χρειάζεται αρκετό δημοσιογραφικό χώρο για σειρά ερευνών, για να μη κουράσω τους αναγνώστες μου θα αρκεστώ στην υπενθύμιση μόνο μερικών:

-Δώκαμε το 2021 και το 2022 (οι συνεπείς φορολογούμενοι) ως επιχορηγήσεις στους οργανισμούς κοινωνικής Ασφάλισης πάνω από 20 δις. ευρώ για να παίρνουν συντάξεις συνάνθρωποι που… χρωστάνε πολλές ασφαλιστικές εισφορές!

-Δώκαμε το 2021 (οι συνεπείς φορολογούμενοι) για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας 17 δις. ευρώ και το 2022 άλλα 4,3 δις. ευρώ.

-Δώκαμε (οι συνεπείς φορολογούμενοι) το 2022 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης από τον τακτικό προϋπολογισμό 2,5 δις. ευρώ, από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 9,5 δις. ευρώ και, τελικά, επιβαρυνθήκαμε με ένα δημοσιονομικό κόστος 4,7 δις. ευρώ.

-Τα ίδια χρόνια «φορτωθήκαμε» με έλλειμμα 13,6 δις. ευρώ το 2021 και άλλα 8,7 δις. ευρώ το 2022, το οποίο στη συνέχεια «φεσώθηκε» το χρέος κατά 12,3 δις. ευρώ το 2021 (από 341,1 δις. ευρώ στα 353,4 δις. ευρώ) και το 2022 κατά 2,4 δις. ευρώ (από 353,4 στα 355 δις. ευρώ).

-Δώκαμε όλα αυτά μόνο το 30% του πληθυσμού που υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις ή (το μεγαλύτερο μέρος) το 10%, αφού το 70% των φορολογικών δηλώσεων είναι … μηδενικές, γεγονός που παρουσιάζουν αυτό ρο χάλι όλες οι κυβερνήσεις ως … «θρίαμβο»!!! Και ας μη μιλάμε για την παραοικονομία (πάνω από 20 δις. ευρώ ρέουν … υπογείως με πολλά από αυτά τα «καλά τα παλικάρια» να παίρνουν κι όλα τα … επιδόματα!!!

-Δώκαμε όλα αυτά όταν 4.230.900 φορολογούμενοι χρωστούσαν στην εφορία έως τον περασμένο Ιούλιο περίπου 113 δις. ευρώ, ενώ στον ΕΦΚΑ άλλοι 2.932.558 ασφαλισμένοι χρωστούσαν πάνω από 28 δις. ευρώ, τα οποία κάλυπταν οι (συνεπείς) φορολογούμενοι με επιχορήγηση κατά 21 δις. ευρώ!!!

-Δώκαμε (οι συνεπείς φορολογούμενοι) το δεύτερο τρίμηνο του 2022 μέσω του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για επιδόματα (στέγαση, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αναπηρικό, ανασφάλιστοι, γέννησης, οικογενειακό κλπ) πάνω από 1,4 δις. ευρώ σε πάνω από 740.000 συνανθρώπους μας.

-Δώκαμε (οι συνεπείς φορολογούμενοι) όμως όλα αυτά τα ποσά για τον «γάμο του Καραγκιόζη» κατά ένα μέρος, διότι στην Ελλάδα τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα συμβάλλουν στη μείωση της φτώχειας μόνο κατά 5,3 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι 8,3 ποσοστιαίων μονάδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σ’ αντίθεση με τις συντάξεις που μειώνουν τη φτώχεια κατά … 25,3 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι 18,1 ποσοσταίων μονάδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και γι΄ αυτό … περικόπτονται και φορολογούνται βαρύτερα…

Γνωρίζω ότι είναι κουραστικά τα νούμερα και αν συνεχιστεί η έρευνα με παράθεση δεκάδων άλλων παραδειγμάτων θα γίνουν όχι κουραστικά, αλλά και καταθλιπτικά…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion