Καθώς στο Πεκίνο βρίσκεται σε εξέλιξη το συνέδριο του ΚΚ Κίνας, που ετοιμάζεται να εγκρίνει την τρίτη θητεία του Σι Τζινπίνγκ στο τιμόνι της χώρας και να υιοθετήσει το πολιτικό και ιδεολογικό του δόγμα, στις Βρυξέλλες επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη στάση που πρέπει να τηρήσει εφεξής η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην ανερχόμενη υπερδύναμη.
Η αλήθεια είναι ότι οι ηγέτες των «27» θα προτιμούσαν να μην έχουν και αυτόν τον πονοκέφαλο. Ωστόσο, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα όσα ακολούθησαν, που τους βρήκαν… με τις πιτζάμες στο κρεβάτι, είναι αναγκασμένοι να ανασκουμπωθούν. Έτσι ώστε, σε κάθε περίπτωση, να διαμηνύσουν ότι δεν είναι αφελείς.
Διαβάστε επίσης: Κίνα: Το συνέδριο της κυριαρχίας του Σι Τζινπίνγκ
Το συγκεκριμένο θέμα, λοιπόν, θα απασχολήσει την τακτική σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Όσο για τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές και τους προβληματισμούς που υπάρχουν, περιλαμβάνονται στην πεντασέλιδη εισήγηση την οποία έχει ετοιμάσει το «υπουργείο Εξωτερικών» της ΕΕ και παρουσιάστηκε σήμερα στους μόνιμους πρέσβεις των κρατών-μελών.
«Η Κίνα δεν θα αλλάξει»
Η βασική παραδοχή που γίνεται, με βάση το ρεπορτάζ των Financial Times, είναι ότι «η Κίνα δεν πρόκειται να αλλάξει». Σύμφωνα δε με Politico, αναφέρεται ρητά ότι «οι ενέργειες και οι θέσεις της Κίνας σε διεθνείς οργανισμούς αποτυπώνουν την αποφασιστικότητά της να προωθήσει συστηματικά μια διαφορετική εκδοχή της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων».
«Η Κίνα έχει καταστεί ένας ακόμη πιο ισχυρός ανταγωνιστής, σε διεθνές επίπεδο, για την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους οι οποίοι συμμερίζονται τις απόψεις τους. Για τον λόγο αυτό, έχει ζωτική σημασία να εκτιμήσουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να απαντήσουμε στις σημερινές και τις μελλοντικές προκλήσεις», σημειώνει επίσης το έγγραφο, όπως γράφουν οι FT. Καταλήγει, μάλιστα, στο συμπέρασμα ότι οι προκλήσεις αυτές είναι πιθανό να «διευρύνουν την απόκλιση ανάμεσα στις πολιτικές επιλογές και θέσεις της Κίνας με τις δικές μας».
Το πικρό ποτήρι της ρήξης
Σημαίνουν, άραγε, όλα τα παραπάνω ότι οι Ευρωπαίοι το πήραν τελικώς απόφαση και ετοιμάζονται να πιουν το «πικρό ποτήρι» της ρήξης με την Κίνα, ακολουθώντας κατά πόδας τους Αμερικανούς; Μήπως δεν δίνουν πλέον σημασία στην πρόσφατη προειδοποίηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ότι «η απεμπλοκή από την Κίνα δεν αποτελεί καν επιλογή» για την Ευρώπη, τα κράτη και τις επιχειρήσεις της;
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι η συζήτηση αυτή στην Ευρώπη, που αφορά το νέο δόγμα της απέναντι στην Κίνα, έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του αντίστοιχου πλαισίου από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενός πλαισίου στο οποίο, όπως είναι ήδη γνωστό, ο Λευκός Οίκος παραδέχεται ότι αν και η Ρωσία αποτελεί την πιο άμεση απειλή, η Κίνα αντιπροσωπεύει την πιο μεγάλη πρόκληση για τις ΗΠΑ και συνολικά τη Δύση, καθώς είναι η μόνη χώρα που έχει την ισχύ να επιβάλει την αλλαγή του διεθνούς στάτους και των υπαρχόντων ισορροπιών.
Ο Σολτς στο Πεκίνο
Για τους Ευρωπαίους, ωστόσο, όπως έχουμε σημειώσει επανειλημμένως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Κι αυτό διότι η Κίνα είναι ο πιο σημαντικός οικονομικός τους εταίρος, ενώ η εξάρτησή τους από αυτήν είναι μεγάλη – έστω και αν δεν έχει να κάνει με την ενέργεια, όπως στην περίπτωση της Ρωσίας, αλλά με άλλα προϊόντα, όπως είναι οι σπάνιες γαίες και οι ημιαγωγοί.
Από αυτή την άποψη, το επικείμενο ταξίδι του Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο, στις αρχές Νοεμβρίου, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Όχι απλώς επειδή ο Γερμανός καγκελάριος θα είναι ο πρώτος Δυτικός ηγέτης που θα συναντηθεί δια ζώσης με τον Σι μετά την επανεκλογή του και θα τον συγχαρεί γι’ αυτήν, αλλά διότι θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τις προθέσεις του.
Τόσο απέναντι στην Ευρώπη (ο Σολτς θα συνοδεύεται από πολυμελή επιχειρηματική αντιπροσωπεία) όσο και στο μέτωπο της Ταϊβάν, που πολλοί την χαρακτηρίζουν ήδη ως την «Ουκρανία του Ειρηνικού», προβλέποντας μια σύγκρουση η οποία θα αλλάξει τα πάντα.
Οι Ευρωπαίοι καλούνται, λοιπόν, να πάρουν μια απόφαση. Η Κίνα μπορεί να είναι σήμερα και ανταγωνιστής και εταίρος και στρατηγικός αντίπαλος, όμως κάτι από όλα είναι αυτό που πρέπει να κυριαρχεί. Ποιο, άραγε;
Latest News
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών
Ντανιέλα Καβάλο: Το πρόσωπο - κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
Κόρη μετανάστη από την Ιταλία, η Ντανιέλα Καβάλο είναι επικεφαλής σωματείων των εργαζομένων στη Volkswagen
Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την Target - Μειώνει το guidance
Οι διακριτικές αγορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο - Τι είδε η Target στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και πώς θα κινηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς
Σε καθεστώς πτώχευσης στις ΗΠΑ η Northvolt - Το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Η Northvolt δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους επενδυτές σε ένα πακέτο διάσωσης και ζητά υπαγωγή στο Άρθρο 11
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Το «γεράκι» της ΕΚΤ ξαναχτυπά: «Πρέπει να διατηρήσουμε περιοριστική νομισματική πολιτική»
Η διατήρηση αυστηρής πολιτικής αποτελεί επί του παρόντος μέρος της δήλωσης που δημοσιεύει η ΕΚΤ μετά τις συνεδριάσεις της για τα επιτόκια
Σε χαμηλό επταμήνου οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ
Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 17.750 σε 213.035 την περασμένη εβδομάδα
O αμερικανική Deer, ο γίγαντας των αγροτικών μηχανημάτων προβλέπει μικρότερη κερδοφορία
Οι εκτιμήσεις της Deer για αδύναμα ετήσια κέρδη καθώς τα εισοδήματα των Αμερικανών αγροτών υποχωρούν
Πώς επηρεάζουν την πολιτική της ΕΚΤ τα trumponomics - Κινδυνεύει η μείωση επιτοκίων;
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει πυροδοτήσει στην ευρωζώνη τη συζήτηση στην ΕΚΤ πώς μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη