Τα σχέδιά τους για συγχώνευση ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι εταιρείες Kroger και Albertsons, δύο κολοσσοί του λιανεμπορίου των ΗΠΑ, σε μια μεγαλεπήβολη συμφωνία που θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στους καταναλωτές οι οποίοι εξυπηρετούνται από αλυσίδες παντοπωλείων.

Εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, η συμφωνία ύψους σχεδόν 25 δισ. δολαρίων θα είναι μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του λιανεμπορίου των ΗΠΑ.

Η συγχώνευση

Η προτεινόμενη συγχώνευση, την οποία οι εταιρείες αναμένουν να ολοκληρώσουν το 2024, θα οδηγήσει στη συνένωση της πέμπτης και της δέκατης μεγαλύτερης εταιρείας λιανικών πωλήσεων στη χώρα, καθώς οι δύο εταιρείες κατέχουν δεκάδες αλυσίδες καταστημάτων που εξυπηρετούν 85 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Μήνυση εργαζομένων κατά της Starbacks – Τους κατηγόρησαν για «απαγωγή» όταν ζήτησαν αύξηση

Οι Kroger και Albertsons, οι οποίες απασχολούν και οι δύο κυρίως συνδικαλισμένο εργατικό δυναμικό, θέλουν να συγχωνευθούν για να είναι πιο ανταγωνιστικές έναντι κολοσσών που απασχολούν μη συνδικαλισμένους εργαζόμενους, όπως η Walmart , η Amazon και η Costco. Αντιμετωπίζουν παράλληλα αυξημένη πίεση από την Aldi, την ταχέως αναπτυσσόμενη γερμανική αλυσίδα εκπτωτικών σούπερ μάρκετ.

Η συγχώνευση θα ελεγχθεί από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και άλλες ρυθμιστικές αρχές. Οι γερουσιαστές Μπέρνι Σάντερς και Ελίζαμπεθ Γουόρεν, έχουν ήδη καλέσει τις αρχές να μπλοκάρουν τη συμφωνία.

Δέλεαρ οι χαμηλότερες τιμές

Στις ΗΠΑ, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, η ακρίβεια αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα σημαντικό πρόβλημα για τους καταναλωτές.

Οι τιμές των ειδών παντοπωλείου αυξήθηκαν κατά 13% τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Όταν ο εργαζόμενος πληρώνει για να… παραιτηθεί

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα 500 εκατ. δολάρια που θα προκύψουν από εξοικονόμηση κόστους, μέσω της συμφωνίας, για να μειώσουν τις τιμές.

«Το διευρυμένο χαρτοφυλάκιό μας, μαζί με πιο εξατομικευμένες προσφορές και παροχές, θα βοηθήσει τους πελάτες να εξοικονομήσουν χρήματα και θα συμβάλει στην ανακούφιση των πληθωριστικών πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Kroger, Rodney McMullen.

«Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση στην τιμολόγηση των τροφίμων για τους καταναλωτές», δήλωσε από την πλευρά του ο Kεν Φένιο, αναλυτής λιανικού εμπορίου στην Coresight Research.

Φόβοι για αύξηση του κόστους

Όμως οι συγχωνεύσεις μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές για τους αγοραστές. Μια μελέτη του 2012, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Economics and Management Strategy, εκτιμά ότι «οι συγχωνεύσεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών, επιβαρύνοντας έτσι τους καταναλωτές» σε αγορές όπου παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση.

Αντιθέτως, οι συγχωνεύσεις σε αγορές με χαμηλότερο βαθμό συγκέντρωσης συνδέονται συχνότερα με μείωση των τιμών, σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι υποστηρικτές της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας λένε ότι η συγχώνευση θα εκτοπίσει τον ανταγωνισμό και θα ισχυροποιήσει τις μεγάλες αλυσίδες, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών.

«Λουκέτο» σε καταστήματα

Παράλληλα, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Kroger και η Albertsons είναι πιθανό να κλείσουν ορισμένα από τα  καταστήματά τους, κυρίως στο Λος Άντζελες και το Σικάγο.

«Θα υπάρξουν, χωρίς αμφιβολία, κάποια κλεισίματα αν προχωρήσει η συγχώνευση», δήλωσε ο Nιλ Σώντερς, αναλυτής της GlobalData Retail.

Με τις απόψεις να διίστανται για το αν θα πρέπει να οριστικοποιηθεί ή όχι η συγχώνευση των Kroger και Albertsons, οι δύο εταιρείες θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να αναμένουν την απόφαση των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή