Το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ρωσίας εξέφρασε σήμερα αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτό να επιτευχθούν οι προβλέψεις του κυβερνητικού προϋπολογισμού για το 2023-25 και προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις και η αβεβαιότητα μπορεί να περιορίσουν τη ζήτηση από τους καταναλωτές και το δανεισμό.
Το σχέδιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Ρωσίας βασίζεται στις τριετείς προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομική ανάκαμψη θα ενισχυθεί το 2023, χάρη στην αύξηση της ζήτησης των καταναλωτών, ενώ αρκετοί δείκτες, περιλαμβανομένων του ΑΕΠ και της βιομηχανικής παραγωγής, θα γίνουν θετικοί μέχρι το 2024.
Διαβάστε επίσης: Εκρηκτική άνοδος των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία
Σε έγγραφα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, το Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρει πως κάποιοι από τους κυριότερους κινδύνους, όπως η πιθανότητα ανεπτυγμένες χώρες να αντιμετωπίσουν ύφεση και σκληρότερες κυρώσεις να επιβληθούν σε βάρος της Ρωσίας λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία, δεν ελήφθησαν υπόψη στις τριετείς προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας.
Κίνδυνος
Το Ελεγκτικό Συνέδριο εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος στο διάστημα 2023-25 να υπάρξει έλλειμμα στα έσοδα κατά 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια, κυρίως λόγω των εσόδων από τον ΦΠΑ.
«Σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, ο πληθυσμός μπορεί να τηρήσει μια πιο συγκρατημένη στάση στη χρήση πιστώσεων και των οικονομιών του για κατανάλωση, απ’ ό,τι ίσχυσε, για παράδειγμα, το 2020 στη διάρκεια της πανδημίας», σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Στις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας δεν αναφέρεται αν έχουν ληφθεί υπόψη τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας, ενώ η υπόθεση ότι η ισοτιμία του ρουβλίου θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σταθερή έχει οδηγήσει σε υπερβολικά αισιόδοξη εκτίμηση για τα δημοσιονομικά έσοδα από το εξωτερικό εμπόριο, αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο ίδιος οργανισμός προσθέτει πως τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών να αντλήσει 9,33 τρισεκατομμύρια ρούβλια από εσωτερικό δανεισμό μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, περιλαμβανομένων 2,51 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών το 2023, μπορεί να μην επιτευχθούν.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν, είναι ένας κρατικός οργανισμός που παρακολουθεί πόσο αποτελεσματικά και αποδοτικά χρησιμοποιούνται τα κεφάλαια του προϋπολογισμού.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Ο Γουόρεν Μπάφετ μείωσε και άλλο το ποσοστό του στην Apple - Τι εικάζει η αγορά
Συνολικά, το ποσοστό συμμετοχής του Μπάφετ στην Apple μειώθηκε κατά 67,2% από το τέλος του τρίτου τριμήνου πέρυσι
Νέα αναβάθμιση της Τουρκίας από την S&P - Τι διαπίστωσε ο οίκος αξιολόγησης
Η S&P αναθεώρησε επίσης την προοπτική για την Τουρκία σε «σταθερή» από «θετική»
Η IKEA αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας
Η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συνεισφέρει έξι εκατομμύρια ευρώ στις οικονομικές αποζημιώσεις πρώην κρατουμένων στις φυλακές της Ανατολικής Γερμανίας που συμμετείχαν σε καταναγκαστική εργασία προς όφελος εταιρειών της Δύσης. Η σουηδική εταιρεία πρόκειται να εκπληρώσει έτσι μία υπόσχεση που είχε δώσει ήδη από το 2012, όταν είχε δημοσιευθεί η πρώτη σχετική έκθεση. Σύμφωνα με αυτήν […]
Νέο κανόνι στην εστίαση - Τα TGI Friday's κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης
Το TGI Friday's είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση casual εστιατορίων που αναζητά δικαστική προστασία
Το αστρονομικό ποσό στο οποίο πουλάει η Ίνγκριντ Μάικλσον το σπίτι της
Η τραγουδοποιός βγάζει στο σφυρί το σπίτι που αγόρασε το 2019
Το σχέδιο της Amazon για να αντιμετωπίσει Temu και Shein κρύβεται στην...οδοντόκρεμα
Η Amazon διαθέτει ολοένα και περισσότερα καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να προσελκύσει πελάτες
Ζημίες παρά το άλμα στις πωλήσεις για τη Selfridges - Στη δίνη των εξαγορών
Η αλυσίδα πολυτελών πολυκαταστημάτων Selfridges έχει επιβιώσει από μια σειρά εξαγορών - Πώς έφτασε στα χέρια του Central Group
Η Κίνα... ψωνίζει από αλλού αγροτικά προϊόντα - Θωρακίζεται έναντι των αμερικανικών δασμών
Οι traders στην Κίνα έχουν ενισχύσει τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων της αμερικανικής σόγιας και του καλαμποκιού
Οι εργοδότες στη Γερμανία χτυπούν καμπανάκι για το... φιλάσθενο προσωπικό
Αρκετοί εργοδότες στη Γερμανία έχουν παραπονεθεί για τη χρονιά ρεκόρ όσον αφορά στις απουσίες εργαζομένων λόγω ασθένειας
Το Περού παραμένει η χώρα της Λατινικής Αμερικής με τον χαμηλότερο πληθωρισμό
Ο πληθωρισμός στο Περού συνεχίζει να κινείται κοντά στο κέντρο του επιθυμητού εύρους - στόχου που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα της χώρας