![Καϊλή προς Κομισιόν: Η Τουρκία επιτίθεται σε μετανάστες – Ενίσχυση Frontex και οικονομική στήριξη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/Καϊλή.jpg)
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή το βίντεο που δείχνει την τουρκική ακτοφυλακή να ασκεί βία σε μετανάστες, εμποδίζοντας τους να φθάσουν στις ακτές της Τουρκία, κατέθεσε την Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, το βίντεο παρέχει περαιτέρω στοιχεία για την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και αποτελεί απόδειξη της παραβίασης του κοινού σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας από την πλευρά της γείτονος χώρας.
Διαβάστε ακόμα: Τούρκοι εγκατέλειψαν γυμνούς μετανάστες στις όχθες του Έβρου – Διασώθηκαν 92 άτομα
Ενίσχυση Frontex και οικονομική στήριξη
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, καλεί την Επιτροπή να ενισχύσει την παρουσία της Frontex, ώστε να διασφαλισθεί η ασφάλεια των ανθρώπων στα ευρωπαϊκά σύνορα. Παράλληλα, ζητά να στηριχθεί οικονομικά η χώρα μας, η οποία επωμίζεται το βάρος και την ευθύνη της προστασίας των συνόρων της ΕΕ.
Σε άλλο σημείο της παρέμβασης της, υπογραμμίζει την επιτακτικότητα τήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τα ευρωπαϊκά σύνορα, καλώντας την Κομισιόν να αναλάβει επιπλέον πρωτοβουλίες για την επιτήρηση των συμφωνηθέντων.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης της κ. Καϊλή:
Θέμα: “Αποκαλυπτικό βίντεο δείχνει την τουρκική ακτοφυλακή να επιτίθεται σε μετανάστες”
Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης δόθηκε στη δημοσιότητα και δείχνει αξιωματικούς της τουρκικής ακτοφυλακής να ασκούν βία κατά μεταναστών εμποδίζοντας τη βάρκα τους να φθάσει στις τουρκικές ακτές. Το βίντεο παρέχει περαιτέρω στοιχεία για την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και αποτελεί απόδειξη της παραβίασης του κοινού σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας από την Τουρκία.
Ως εκ τούτου, μετά τις αποκαλύψεις του βίντεο, θα ήθελα να ρωτήσω την Επιτροπή:
1. Θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης της παρουσίας της Frontex, ώστε να
διασφαλιστεί η ασφάλεια των ανθρώπων στα σύνορα της ΕΕ;
2. Θα εξέταζε η Επιτροπή περαιτέρω δράσεις για την παρακολούθηση της τήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στα σύνορα της ΕΕ;
3. Ποια οικονομική στήριξη θα δοθεί στην Ελλάδα για την προστασία των συνόρων της ΕΕ;
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/paris-600x394.jpg)
Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο
Οργιάζουν οι κλοπές και οι απάτες στο διάσημο πύργο της γαλλικής πρωτεύουσας και τις γύρω περιοχές
![Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_israel_palestine_netaniahou-768x450-1-600x352.png)
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο
Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.