
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε την Κίνα να «κερδίσει την μάχη» της τεχνολογίας, σε μια ομιλία που θα μπορούσε να σημαίνει και μία αναδιαμόρφωση της προσέγγισης του Πεκίνου για αναβάθμιση της εγχώριας τεχνολογικής βιομηχανίας.
Αναλυτές παρατήρησαν ότι η «επίτευξη αυτάρκειας» στον τομέα της τεχνολογίας κατείχε εξέχουσα θέση στην έκθεση του Σι που παρουσίασε κατά την έναρξη του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια. Η συγκεκριμένη φράση χρησιμοποιήθηκε τέσσερις φορές έναντι καμίας το 2017. Ο όρος «τεχνολογία» από την άλλη μεριά αναφέρθηκε 40 φορές, από 17 φορές στην έκθεση από το συνέδριο του 2017.
Παρά το γεγονός ότι στην έκθεση δεν γίνεται αναφορά σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ή σε συγκεκριμένους τεχνολογικούς τομείς, όπως αναφέρει το Reuters, έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον να θέσει νέους αυστηρότερος κανονισμούς που αποσκοπούν στην υπονόμευση των προσπαθειών της Κίνας να αναπτύξει τη δική της, προηγμένη, βιομηχανία ημιαγωγών.
Διαβάστε ακόμα: Οι ΗΠΑ «στραγγαλίζουν» τεχνολογικά την Κίνα – Πώς θα απαντήσει το Πεκίνο;
Αύξηση των δαπανών για την τεχνολογία
Αναλυτές της HSBC ανέφεραν ότι η αύξηση των δαπανών για τον ευρύτερο τομέα της τεχνολογίας που προαναγγέλθηκαν από την Κίνα αφορούν πρωτίστως τους τομείς STEM (δηλαδή επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά). Από την πλευρά τους αναλυτές της ING εκτιμούν ότι οι αναφορές του Σι σχετίζονταν με «την επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης ταλέντων και την προώθηση της αυτάρκειας στην τεχνολογική πρόοδο».
Τη Δευτέρα, οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας ανέβηκαν άνω του 1% ενώ οι μετοχές στον κλάδο των ημιαγωγών ανέβηκαν κατά 0,7%.
Στην ομιλία του ο Σι Τζινπίνγκ απαρίθμησε μια σειρά από βιομηχανικούς τομείς στους οποίους η Κίνα έχει επιτύχει καινοτομίες την τελευταία δεκαετία. Σε αυτούς τους τομείς περιλαμβάνονται οι διαστημικές πτήσεις, η κατασκευή αεροσκαφών και η δορυφορική πλοήγηση.
Διαβάστε ακόμα: Πόσο εύκολα η Κίνα θα ξεπεράσει τις αμερικανικές κυρώσεις
Ο κλάδος παραγωγής ημιαγωγών
Ωστόσο, δεν έγινε καμία αναφορά στον τομέα των ημιαγωγών, έναν τομέα όπου η Κίνα διοχέτευσε μεν δισεκατομμύρια δολάρια κρατικών κεφαλαίων αλλά από την άλλη ήταν και ένας τομέας όπου δόθηκε μεγαλύτερη ελευθερία στη χρήση προσεγγίσεων που καθοδηγούνται από τους κανόνες της αγοράς.
Ενδεικτικό ότι επιτράπηκε σε επιχειρηματικά κεφάλαια να επενδύσουν σε κινεζικές εταιρείες κατασκευής μικροτσίπ. Όπως αναφέρει η κινεζική εταιρεία έρευνας επενδύσεων CVIinfo επενδύθηκαν περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τα έτη 2020-2021.
Παράλληλα, στις κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες ημιαγωγών δόθηκε το ελεύθερο να αγοράζουν και να πωλούν προϊόντα και προμήθειες ανάλογα με τη ζήτηση που υπήρχε στην αγορά, θέλοντας να δημιουργήσουν ευθύ ανταγωνισμό στα αντίστοιχα ξένα προϊόντα.
Διαβάστε ακόμα: O… Μάο της σύγχρονης Κίνας: Το συνέδριο της κυριαρχίας του Σι Τζινπίνγκ
Ο νέος τεχνολογικός… δρόμος
Παρά το γεγονός ότι όλη η στήριξη ουσιαστικά έδωσε το έναυσμα για την άνοδο εταιρειών που δυνητικά θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν, καμία κινεζική εταιρεία σχεδιασμού και παραγωγής ημιαγωγών δεν κατάφερε να κερδίσει κυρίαρχη θέση στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα, τουλάχιστον σε επίπεδο προηγμένων λύσεων και ο τομέα παραμένει ουσιαστικά εξαρτημένος από την εισαγόμενη τεχνογνωσία και τεχνολογία.
Οι αναλυτές της Tianfeng Securities σημειώνουν ότι ο Σι στην ομιλία του ζήτησε ουσιαστικά από την Κίνα να «χτίσει ένα εντελώς νέο εθνικό σύστημα» για την τεχνολογία, ένα βήμα μακριά από το πώς ζήτησε το 2017 να οικοδομήσει ένα σύστημα για την τεχνολογική καινοτομία, που θα ήταν «βασισμένη στις επιχειρήσεις» και «στην αγορά».


Latest News

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Εξαίρεση του καφέ απο τους δασμούς ζητά η βιομηχανία απο τον Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο