Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι ασιατικές αγορές, καθώς έλαβαν ώθηση από τη θετική εικόνα που είχε χτες η Wall Street, ενώ υποστηρικτικά λειτούργησε και η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις αντοχές των οικονομιών της περιοχής έναντι της παγκόσμιας επιβράδυνσης της παραγωγής.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 κέρδισε 1,68%, οδηγώντας την άνοδο στην ευρύτερη περιοχή. Ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 1,38%, ενώ ο Topix ενισχύθηκε κατά 1,11%. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,03%, με τον δείκτη Hang Seng Tech να κερδίζει 2,49%.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 0,16% και ο σύνθετος δείκτης Shenzhen ενισχύθηκε κατά 0,582%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας κέρδισε 0,86% και ο Kosdaq σημείωσε άνοδο 1,67%.
Το κινεζικό ΑΕΠ
Η Κίνα επρόκειτο να ανακοινώσει στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, αλλά καθυστέρησε, όπως και μια σειρά από οικονομικές ανακοινώσεις για το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο ημερολόγιο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η ασυνήθιστη αυτή κίνηση έρχεται καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας πραγματοποιεί το 20ο Εθνικό Συνέδριό του.
Όπως σχολίασε ο Austan Goolsbee, οικονομολόγος και καθηγητής στο Booth School of Business του Πανεπιστημίου του Σικάγο, «δεδομένων των προφανών αρνητικών επιπτώσεων της πολιτικής μηδενικού Covid, που πιθανώς θα αποτυπωθούν στα στοιχεία του ΑΕΠ, οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν ήθελαν να συμπέσουν οι ανακοινώσεις με το συνέδριο. Ο κανόνας των δεδομένων είναι ότι κανείς δεν κρύβει καλές ειδήσεις… το πιο πιθανό είναι ότι το ΑΕΠ έδειξε κάτι που δεν ήθελαν να δημοσιευθεί αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο Goolsbee.
Πάντως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε ότι η Ασία, και ιδιαίτερα η Νοτιοανατολική περιοχή, θα έχει πιθανότατα μια ισχυρή χρονιά μπροστά της, παρά τους κινδύνους ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία το επόμενο έτος. Για παράδειγμα, το Βιετνάμ επωφελείται από το γεγονός ότι βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών διαφοροποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ ο τουρισμός στην Καμπότζη και την Ταϊλάνδη θα βελτιωθεί. «Η Ασία παραμένει μια σχετική φωτεινή αχτίνα σε μια ολοένα και πιο σκοτεινή παγκόσμια οικονομία», ανέφερε το ΔΝΤ. Για την περιοχή της Ασίας, το ΔΝΤ προέβλεψε ανάπτυξη 4% φέτος και 4,3% το 2023, υψηλότερα δηλαδή από τις προβλέψεις για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Latest News
Σε ύψη ρεκόρ οι εκδόσεις ομολόγων στην ευρωζώνη το 2025 - Καταλύτης η απουσία της ΕΚΤ [γράφημα]
Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα ευρωπαϊκά ομόλογα με την αβεβαιότητα σε Γερμανία και Γαλλία να κυριαρχεί
Κέρδη στις ευρωαγορές, με το βλέμμα στην ΕΚΤ
Οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στα ελληνικά ομόλογα εν αναμονή της Fitch
Οι αγορές τιμολογούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πιο ευνοϊκά σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατικών ομολόγων με αντίστοιχη διαβάθμιση ΒΒΒ
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Συντήρηση δυνάμεων στη Wall Street - Σε μίνι μετεκλογικό απολογισμό η αγορά
Οι αμερικανικοί δείκτες προσπαθούν να συντηρήσουν τα κέρδη της εβδομάδας
Σε χαμηλό διετίας κατρακυλάει το ευρώ - Τα στοιχήματα των traders
Το ευρώ δέχεται έντονες πιέσεις περιπλέκοντας τις νομισματικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Ο χρυσός λάμπει, το Bitcoin στα 100.000 δολάρια - Το «άγγιγμα» του Τραμπ
Θετικά αντιδρούν οι αγορές στις προεκλογικές εξαγγελίες Τραμπ για την κρυπτογράφηση - Σταθερό καταφύγιο ο χρυσός
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Ψυχραιμία στις ευρωαγορές, θετικά πρόσημα παρά το γεωπολιτικό ρίσκο
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία