Λέμε πολλές φορές ότι στα εθνικά θέματα δεν χωρούν συγκρούσεις και πρέπει να υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης και ενιαία εθνική στρατηγική όταν υπάρχει ένας δύστροπος γείτονας, όπως η Τουρκία που ξεπερνά τελευταία κάθε όριο. Συγκρούσεις όμως δεν χωρούν πολλές φορές και τα οικονομικά και ενίοτε η οικονομική κατάσταση οφείλει να μας προβληματίζει και να αναζητούμε κοινές λύσεις, παρά τις ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν.
Μπορεί να γίνει αυτό σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα και σίγουρα όχι σε όλα, καθώς δεν υφίσταται κοινή εκτίμηση και συναντίληψη. Για να βρεθεί όμως κοινός τόπος πρέπει οι αρμόδιοι να συζητούν. Και ειδικά όταν έχεις ένα βασικό πυλώνα, όπως το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής οφείλεις να το αξιοποιείς.
Και όμως αυτό δυστυχώς δεν γίνεται. Και είναι κρίμα. Άκουσα χθες τον συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, τον καθηγητή Οικονομικών και ένα μετριοπαθή παράγοντα να λέει το εξής φοβερό στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το προσχέδιο προϋπολογισμού 2023:
«Επιτρέψτε μου να σημειώσω πως οι συνεδριάσεις αυτές της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων είναι η μοναδική επικοινωνία μεταξύ του Γραφείου και των βουλευτών εδώ και 2,5 χρόνια. Συγκεκριμένα, μετά τον Μάρτιο του 2020, το Γραφείο δεν είχε την ευκαιρία να συζητήσει αναλυτικά με τους βουλευτές τις εκτιμήσεις του για τη δημοσιονομική κατάσταση αφού δεν έχει κληθεί να παρουσιάσει τις τριμηνιαίες εκθέσεις του στην «Επιτροπή του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους» είπε ο Φρ. Κουτεντάκης.
Και είναι απορίας άξιο γιατί δεν υπάρχει συνεργασία ή έστω μια θεσμική συζήτηση, όταν ο συγκεκριμένος συντονιστής, αν και προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς και είχε τοποθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε συγκρουσιακός είναι, ούτε πολιτικά παιχνίδια παίζει και δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για σκοπιμότητες.
Εάν θέλουμε πραγματικά συναινέσεις κάποια θέματα τα αντιμετωπίζουμε και δεν βάζουμε εμπόδια ειδικά εάν μπορεί να εξαχθεί κάτι γόνιμο για την οικονομία από την ανταλλαγή απόψεων, πόσο μάλλον όταν συμμετέχει και ένας θεσμικός φορέας, όπως το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής που πάντα είναι διαθέσιμο.
Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια άγονων συγκρούσεων..
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.