Λέμε πολλές φορές ότι στα εθνικά θέματα δεν χωρούν συγκρούσεις και πρέπει να υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης και ενιαία εθνική στρατηγική όταν υπάρχει ένας δύστροπος γείτονας, όπως η Τουρκία που ξεπερνά τελευταία κάθε όριο. Συγκρούσεις όμως δεν χωρούν πολλές φορές και τα οικονομικά και ενίοτε η οικονομική κατάσταση οφείλει να μας προβληματίζει και να αναζητούμε κοινές λύσεις, παρά τις ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν.
Μπορεί να γίνει αυτό σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα και σίγουρα όχι σε όλα, καθώς δεν υφίσταται κοινή εκτίμηση και συναντίληψη. Για να βρεθεί όμως κοινός τόπος πρέπει οι αρμόδιοι να συζητούν. Και ειδικά όταν έχεις ένα βασικό πυλώνα, όπως το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής οφείλεις να το αξιοποιείς.
Και όμως αυτό δυστυχώς δεν γίνεται. Και είναι κρίμα. Άκουσα χθες τον συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, τον καθηγητή Οικονομικών και ένα μετριοπαθή παράγοντα να λέει το εξής φοβερό στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το προσχέδιο προϋπολογισμού 2023:
«Επιτρέψτε μου να σημειώσω πως οι συνεδριάσεις αυτές της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων είναι η μοναδική επικοινωνία μεταξύ του Γραφείου και των βουλευτών εδώ και 2,5 χρόνια. Συγκεκριμένα, μετά τον Μάρτιο του 2020, το Γραφείο δεν είχε την ευκαιρία να συζητήσει αναλυτικά με τους βουλευτές τις εκτιμήσεις του για τη δημοσιονομική κατάσταση αφού δεν έχει κληθεί να παρουσιάσει τις τριμηνιαίες εκθέσεις του στην «Επιτροπή του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους» είπε ο Φρ. Κουτεντάκης.
Και είναι απορίας άξιο γιατί δεν υπάρχει συνεργασία ή έστω μια θεσμική συζήτηση, όταν ο συγκεκριμένος συντονιστής, αν και προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς και είχε τοποθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε συγκρουσιακός είναι, ούτε πολιτικά παιχνίδια παίζει και δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για σκοπιμότητες.
Εάν θέλουμε πραγματικά συναινέσεις κάποια θέματα τα αντιμετωπίζουμε και δεν βάζουμε εμπόδια ειδικά εάν μπορεί να εξαχθεί κάτι γόνιμο για την οικονομία από την ανταλλαγή απόψεων, πόσο μάλλον όταν συμμετέχει και ένας θεσμικός φορέας, όπως το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής που πάντα είναι διαθέσιμο.
Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια άγονων συγκρούσεων..
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση