
Και στην Ε.Ε. στρέφει τώρα τα πυρά του για την ενεργειακή κρίση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας προλόγισε χθες το βιβλίο του καθηγητή και ειδικού σύμβουλου του για τα ενεργειακά θέματα Νικόλα Φαραντούρη με τίτλο «Η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα – Η δίνη της ακρίβειας, οι προειδοποιήσεις, οι προτάσεις για έξοδο».
Στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου των εκδόσεων Παπαζήση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγες μέρες μετά την ομιλία του στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή στην «ώρα του πρωθυπουργού», επανέλαβε την κριτική του προς την κυβέρνηση αλλά χθες έβαλε στο «κάδρο» των ευθυνών και την Ε.Ε.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «η Ε.Ε. έχει τεράστιες ευθύνες. Και σε ότι αφορά τον απόλυτο αιφνιδιασμό και σε ότι αφορά το ρόλο κομπάρσου στις γεωπολιτικές εξελίξεις και σε ό,τι αφορά το έλλειμμα εναλλακτικής ενεργειακής στρατηγικής».
Ωστόσο, όπως σημείωσε, «οι ευθύνες της Ε.Ε. δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για τις επιλογές του κάθε κράτους – μέλους ξεχωριστά ή για τις μη επιλογές, δηλαδή την αδράνεια. Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας, παρά κυρίως ενεργειακού κόστους και πληθωρισμού. Επί έναν και πλέον χρόνο δεν έκανε καμία ρυθμιστική παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς. Μόνο επιδοτήσεις. Ούτε σήμερα είναι αποφασισμένη να το κάνει σοβαρά», καυτηρίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά το βιβλίο του Νικόλα Φαραντούρη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στο πιο επίκαιρο πρόβλημα της εποχής και κυρίως μ’ έναν λόγο ο οποίος δεν είναι επιστημονικοφανής, αλλά είναι απλός, τεκμηριωμένος, όμως, πολύ τεκμηριωμένος. Προσπαθεί να εξηγήσει τι είναι αυτό που συμβαίνει εδώ και ενάμιση χρόνο και αφορά κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση».
Η ενεργειακή δημοκρατία
Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Άγγελος Κότιος χαρακτήρισε τον συγγραφέα «ένα διαμάντι ακαδημαϊκό», τονίζοντας πως «ο Νικόλας Φαραντούρης ως προφήτης επέμεινε από την πρώτη στιγμή πως η κρίση δεν θα σταματήσει και θα συνεχιστεί και το 2022».
Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ Χάρης Δούκας μίλησε για την επιστημονική συνεργασία που έχει με τον Νικόλα Φαραντούρη και το σημείο της μεταξύ τους συμφωνίας: «Το παρόν μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στην εξόρυξη καυσίμων έχει κάνει τον κύκλο του. Γεννά υπερκέρδη, κατατρώει τους πόρους του πλανήτη και όσο δεν αλλάζουμε τόσο η μία κρίση θα διαδέχεται την άλλη». Ο κ. Δούκας μίλησε για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την ανάγκη συμμετοχής της κοινωνίας σε αυτές κάνοντας λόγο για τη θεμελίωση της ενεργειακής δημοκρατίας.
Η παρουσία του κράτους
Κλείνοντας την εκδήλωση ο καθηγητής και συγγραφέας Νικόλας Φαραντούρης έκανε γνωστό πως η αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου του ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από πέρυσι το Πάσχα ζητούσε από τους συνεργάτες του απαντήσεις σε ερωτήσεις για την κρίση και τα σκαμπανεβάσματα των τιμών.
Ο ίδιος σημείωσε πως «όταν κάποιοι έλεγαν πως το πρόβλημα είναι παροδικό ο Τσίπρας ζήτησε μέτρα. Όχι επιδοτήσεις αλλά δημοσιονομικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά…», είπε ο κ. Φαραντούρης.
Ο συγγραφέας αναφερόμενος στο περιεχόμενο του βιβλίου του επισήμανε πως απαιτείται η στιβαρή παρουσία του κράτους στην ενέργεια γιατί πρόκειται για κοινωνικό αγαθό: «Αν αντιμετωπίζουμε την ενέργεια ως αγοραίο αγαθό τότε θα οδηγηθούμε στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο καταναλωτής».
Κατέληξε την παρουσίαση του βιβλίου του λέγοντας πως «απαιτείται ενεργειακός μετασχηματισμός με την κοινωνία στο επίκεντρο. Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση χωρίς την ενέργεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει».


Latest News

Σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου προσανατολίζεται ο ΟΠΕΚ+ τον Μάιο
Η παραγωγή στο πετρέλαιο αναμένεται να αυξηθεί στα 135.000 βαρέλια την ημέρα με βάση τον σχεδιασμό του Οργανισμού

Γεράσιμος Καλογηράτος: H ενεργειακή μετάβαση και η ζήτηση ενέργειας για data centers επηρεάζουν τις προοπτικές του LNG
Η ενεργειακή μετάβαση και οι προοπτικές του LNG συζητήθηκαν στο 19ο Ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Φόρουμ της Capital Link, σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε ο Γεράσιμος Καλογηράτος (Capital Clean Energy Carriers Corp.)

Χωρίς επιδότηση οι λογαριασμοί ρεύματος τον Απρίλιο – Ικανοποιημένο το ΥΠΕΝ από τις τιμές
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Μεγάλες μειώσεις στο ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Απρίλιο
Η ΔΕΗ ανάρτησε τις χρεώσεις για το ειδικό οικιακό και το νέο διζωνικό τιμολόγιο ρεύματος που θα ισχύουν τον Απρίλιο

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις