Ουρές κάνουν πλέον τα τάνκερ μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να ξεφορτώσουν στη Μεσόγειο και ειδικά στους σταθμούς της Ισπανίας, η οποία έχει εξελιχθεί σε μεγάλο κέντρο για τη διακίνηση αυτής της μορφής ενέργειας. Πλέον, η άφιξη πολλών τάνκερ LNG στη Γηραιά Ήπειρο, από τη Γερμανία μέχρι την Ισπανία και από τη Γαλλία μέχρι την Ολλανδία, δοκιμάζει τις αντοχές των υποδομών οι οποίες τώρα αναπτύσσονται στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα δεκάδες τέτοια πλοία να είναι αγκυροβολημένα έξω από τις ισπανικές αρχές κυρίως, περιμένοντας να ξεφορτώσουν LNG καθώς δεν επαρκούν οι υποδομές όπως δείχνουν νέα στοιχεία του Reuters. Πρόκειται κυρίως για τάνκερ LNG που προέρχονται από τις ΗΠΑ, καθώς η Αμερική σπεύδει να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί στην προσφορά λόγω των εξελίξεων με τη Ρωσία.
Διαβάστε επίσης – Η Κίνα αναστέλλει τις πωλήσεις LNG σε ξένους αγοραστές
Με το κλείσιμο της στρόφιγγας των αγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη ως απάντηση της Μόσχας στις κυρώσεις της ΕΕ, η ήπειρος αναζητά τώρα εναγωνίως άλλες πηγές τροφοδοσίας με βασικότερη τη μεταφορά μέσω των ειδικών αυτών πλοίων.
Διαβάστε επίσης – Περισσότερο αμερικανικό LNG φτάνει στην Ευρώπη
Περιζήτητοι οι σταθμοί επαναεριοποίησης LNG
Για να γίνει η μεταφορά αυτή δια θαλάσσης, το φυσικό αέριο πρέπει πρώτα να ψυχθεί στους -162 βαθμούς Κελσίου ώστε να φορτωθεί υγροποιημένο στα τάνκερ με όγκο μικρότερο κατά 600 φορές από τον κανονικό. Στη συνέχεια πρέπει να επαναεριοποιηθεί όταν φτάσει στην ξηρά. Οι τερματικοί αυτοί σταθμοί επαναεριοποίησης LNG είναι πλέον περιζήτητοι με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει να καταγράφονται καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ειδικών ευρών τάνκερ που μεταφέρουν το φυσικό αέριο.
Η Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία χρειάστηκε να βρει εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του LNG, αλλά η άφιξη πολλαπλών φορτίων του καυσίμου έχει αναδείξει την έλλειψη ικανότητας «επαναεριοποίησης» της Ευρώπης, καθώς οι μονάδες που μετατρέπουν το δια θαλάσσης μεταφερόμενο καύσιμο ξανά σε αέριο λειτουργούν στο μέγιστο όριο, σχολίαζε το Reuters.
Εάν το μποτιλιάρισμα αυτό δεν αντιμετωπιστεί σύντομα, αυτά τα τάνκερ μπορεί να αρχίσουν να αναζητούν εναλλακτικά λιμάνια εκτός Ευρώπης για να εκφορτώσουν το φορτίο τους, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Δεκάδες τάνκερ LNG στη Μεσόγειο
Υπάρχουν περισσότερα από 35 τάνκερ φορτωμένα με LNG που βρίσκονται στα ανοιχτά της Ισπανίας και γύρω από τη Μεσόγειο, με τουλάχιστον οκτώ πλοία αγκυροβολημένα μόνο στον Κόλπο του Κάντιθ στην Ισπανία, αποκάλυψαν στο Reuters παράγοντες της αγοράς και πηγές σε τερματικούς σταθμούς LNG.
Είναι ενδεικτικό ότι όπως ανακοίνωσε ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου της Ισπανίας, Enagas, η εταιρεία ενδέχεται να χρειαστεί να απορρίψει εκφορτώσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) λόγω πλεονάζουσας χωρητικότητας στους τερματικούς σταθμούς της.
Σε ανακοίνωσή του, η Enagas ανέφερε επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα αναγκών εκφόρτωσης και αποθήκευσης στους τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης της χώρας αναμένεται να εξακολουθήσουν να υφίστανται τουλάχιστον μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Κόμβος η Ισπανία –συναγωνίζεται ακόμη και την Κίνα
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ που επικαλείται το Euroweeklynews, έως τον Ιούλιο του 2022 η Ισπανία είχε ξεπεράσει ακόμη και την Κίνα ως ένας από τους κύριους προορισμούς για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που προέρχεται από τις ΗΠΑ. Ειδικότερα, το 7,6% του συνόλου του LNG που εξήχθη παγκοσμίως από την Αμερική την τελευταία πενταετία και ειδικά τώρα, εκφορτώθηκε στην Ιβηρική Χερσόνησο.
Ράλι παραγωγής από ΗΠΑ
Χάρη στην μεγάλη ανάπτυξη της σχιστολιθικής εξόρυξης φυσικού αερίου (fracking), οι ΗΠΑ έχουν γίνει από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο. Αν και η Ισπανία είναι ιστορικά ο μεγαλύτερος πελάτης των ΗΠΑ, έχει ξεπεραστεί φέτος από τη Γαλλία και την Ολλανδία, αναφέρουν οι πηγές.
Με την κρίση εφοδιασμού με φυσικό αέριο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναδείξει τον ρόλο της Αμερικής ως κύριου προμηθευτή φυσικού αερίου. Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής, ενώ πελάτες όπως η Ιταλία, η Αυστρία και η Ελβετία έχουν γίνει επίσης πελάτες μετά το κλείσιμο των αγωγών από τη Ρωσία.
Latest News
Πετυχημένες οι δημοπρασίες για τα slots στον σταθμό LNG Ρεβυθούσας
Έχουν δεσμευτεί σχεδόν όλα τα προσφερόμενα από τον ΔΕΣΦΑ χρονοπαράθυρα στον Τερματικό Σταθμό LNG Ρεβυθούσας μέχρι το 2030
Το roadmap των ηλεκτρικών διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ – Ο Μανουσάκης στο 4ο OT FORUM
Στο OT FORUM ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης αναμένεται να μιλήσει για το ρόλο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη
Φρένο από το 2027 και μετά στο ντίζελ για ρεύμα στα νησιά – Οι εναλλακτικές λύσεις
Η ΔΕΗ σταδιακά θα αποσύρει τις μονάδες με πετρέλαιο – Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις - Τα σενάρια Μητσοτάκη για «πυρηνικά τσέπης» στα νησιά
Αρχές Δεκεμβρίου οι ανακοινώσεις για την παρέμβαση στις τιμές ρεύματος - Τι είπε ο Κοντογεώργης
Όπως είπε ο κ. Κοντογεώργης: «Όσον αφορά στο ενεργειακό κόστος, η κυβέρνηση όποτε έχει χρειαστεί να παρέμβει»
Αύξηση μεταφορικής ικανότητας και νέες πηγές φυσικού αερίου με τον κάθετο διάδρομο
Το βασικό πλεονέκτημα του έργου είναι ότι βασίζεται σε υφιστάμενες υποδομές στο φυσικό αέριο και λειτούργησε κατά τη διάρκεια της κρίσης
Αντληση αερίου με δέσμευση άνθρακα από την BP - Επένδυση μαμούθ στην Ινδονησία
Η παραγωγή φυσικού αερίου της BP από το κοίτασμα Ubadari στην Ινδονησία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2028
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ήδη την επόμενη ενεργειακή της κρίση
Η Ευρώπη προετοιμάζεται ήδη για το ενδεχόμενο τερματισμού των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας - Γιατί η κατάσταση θυμίζει το 2022
Με επιδοτήσεις από φόρο στους ηλεκτροπαραγωγούς η ελάφρυνση των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα
Τι ειπώθηκε στις συζητήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας και τεχνικού κλιμακίου της Κομισιόν για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα
Τι είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα UHV και πως η Κίνα έγινε υπερδύναμη σε αυτά
Η Κίνα παράγει περισσότερη καθαρή ενέργεια από οποιαδήποτε άλλη χώρα - Τώρα λανσάρει ένα δίκτυο εξαιρετικά υψηλής τάσης για να την μεταφέρει
Διπλασιάστηκαν οι κυβερνοεπιθέσεις στον ενεργειακό τομέα - Οι συστάσεις της Eurelectric
Από όλους τους γεωγραφικούς στόχους, οι επιθέσεις σε χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν από 9,8% σε 46,5% κατά τους πρώτους έξι μήνες το 2023