Ήπια ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, εμφανίζοντας όμως έντονη νευρικότητα μετά και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ανακοινώνουν πολλές εισηγμένες.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,2%, με τους κλάδους των ασφαλίσεων και των αυτοκινήτων να ξεχωρίζουν. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,12% στις 6.944 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,17% στις 12.787 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,11% στις 6.073 μονάδες.

Κομισιόν – Πληθωρισμός

Η αγορά προσπαθεί να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των νέων προτάσεων της Κομισιόν για να συγκρατηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου και να αποκλιμακωθούν οι υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, ενώ το κόστος διαβίωσης παραμένει υψηλό. Εάν η Κομισιόν καταφέρει να μειώσει το κόστος, τότε ο έλεγχος του πληθωρισμού θα είναι πιο εύκολη αποστολή για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ήδη βρίσκεται σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και αναχρηματοδότησης κατά 75 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίασή της στις 27 Οκτωβρίου, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται στο πενταπλάσιο του στόχου της.

Βρετανία

Στα μάκρο της ημέρας, στο 10,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο, επιστρέφοντας στο ρεκόρ 40 ετών του Ιουλίου, μετά από την πτώση που σημείωσε τον Αύγουστο στο 9,9%. Το νέο ύψος του δείκτη τιμών καταναλωτή –πάνω από το 10% που προέβλεψαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters- αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη κρίση του κόστους ζωής που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα και με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις που προκάλεσαν αναστάτωση στις αγορές και έντονο προβληματισμό για αστάθεια της οικονομίας της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές