Η είδηση για τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Τουρκία, ήρθε να υπενθυμίσει ότι γειτονική χώρα δεν επιδίδεται μόνο σε πολεμοκάπηλη ρητορική αλλά και επενδύει στην αμυντική βιομηχανία της.
Το έχουμε δει άλλωστε και με τα τουρκικά drone που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αρκετά πεδία μαχών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.
Μπορεί να έχουν διάφορα προβλήματα, αλλά αποδείχτηκαν αρκετά αποτελεσματικά.
Κυρίως, όμως, έδειξαν ότι η Τουρκία επενδύει και στα οπλικά συστήματα της «επόμενης μέρας».
Που δεν είναι απαραίτητα τα οπλικά συστήματα «τελευταίας γενιάς». Το είδαμε και στην περίπτωση της Ρωσίας που αναγκάστηκε να προμηθευτεί drones από το Ιράν, παρότι προφανώς και έχει πιο εξελιγμένη αμυντική βιομηχανία και τεχνολογία.
Στη χώρα μας φοβάμαι ότι έχουμε εγκλωβιστεί περισσότερο από όσο πρέπει στη «διπλωματία των εξοπλισμών», εδώ και αρκετές δεκαετίες, ήδη από την «Αγορά του αιώνα» όταν επιλέχτηκαν αεροσκάφη με κριτήρια και τις τότε συμμαχίες.
Είναι η αντίληψη ότι εάν κάνουμε συγκεκριμένες προμήθειες αμυντικού υλικού, οι χώρες που θα μας το προμηθεύσουν θα μας υποστηρίξουν και διπλωματικά.
Όμως, αυτό ισχύει εν μέρει.
Την ίδια στιγμή μας εγκλωβίζει σε μια λογική εξοπλισμών με πολύ μεγάλο κόστος.
Προσοχή δεν υποστηρίζω ότι η χώρα μας δεν θα πρέπει να έχει πολιτική εξοπλισμών ή να μην προσπαθεί να έχει αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις, κάτι που δυστυχώς πάντα έχει και κόστος.
Όμως, αισθάνομαι ότι κάποιες φορές σκεφτόμαστε κυρίως με όρους προμήθειας και όχι παραγωγής, υποτιμώντας τη δυνατότητα να έχουμε παραγωγή εδώ, δική μας έρευνα και οπλικά συστήματα ελληνικού σχεδιασμού. Σε τελική ανάλυση και υποδομές έχουμε και εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό.
Κατανοώ την εύλογη αντίρρηση ότι εάν είναι να επενδύσουμε στην εγχώρια παραγωγή είναι πολύ προτιμότερο αυτό να αφορά προϊόντα και τεχνολογίες «ειρηνικές», ειδικά σε μια χώρα που πέρασε μια μακρά περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Όμως, σε ταραγμένους καιρούς δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ και την άμυνα…
Latest News
Ερχεται Dunkelflaute
Πριν από μερικούς μήνες το πρόβλημα των υψηλών τιμών έπληξε την Ελλάδα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων