Σε άλλη μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και αναχρηματοδότησης κατά 75 μονάδες βάσης αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίασή της στις 27 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάσχεσης του πληθωρισμού που τρέχει στο πενταπλάσιο του στόχου που έχει θέσει η Φρανκφούρτη.
Αυτό υποστηρίζουν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Πληθωρισμός: Στόχος και πραγματικότητα
Η ΕΚΤ έχει θέσει ως στόχο τη διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 2,0%, ωστόσο διαμορφώθηκε στο 10,0% τον περασμένο μήνα. Θα φτάσει κατά μέσο όρο στο μέγιστο του 9,6% αυτό το τρίμηνο, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα, προτού διολισθήσει σταδιακά προς τα κάτω, χωρίς όμως να φτάσει στον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ ως τα τέλη του 2024, εκτιμούν οι αναλυτές.
Διαβάστε επίσης: Κνοτ-ΕΚΤ: Να εξετάσουμε και την ποσοτική σύσφιγξη
«Ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός. Χρειάζονται ταχείες αυξήσεις των επιτοκίων. Ωστόσο, η ΕΚΤ πρέπει επίσης να παρακολουθεί τα spreads των ομολόγων, οπότε αύξηση μεγαλύτερη των 75 μονάδων βάσης φαίνεται απίθανη», δήλωσε ο Brian Martin της ANZ.
Μεγάλο μέρος της πίεσης στις τιμές προέρχεται από το ενεργειακό κόστος. Καθώς δεν διαφαίνεται τέλος στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, σχεδόν το 65% των 34 ερωτηθέντων δήλωσε ότι το κόστος ζωής στην ευρωζώνη θα επιδεινωθεί από λίγο έως σημαντικά. Μόνο 12 δήλωσαν ότι θα βελτιωθεί.
«Ο χειρότερος αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης στον τομέα των νοικοκυριών θα φανεί το 4ο τρίμηνο του 2022 και το 1ο τρίμηνο του 2023, όταν η ζήτηση για φυσικό αέριο είναι εποχικά υψηλότερη», δήλωσε ο Luca Mezzomo της Intesa Sanpaolo.
Η πολιτική της ΕΚΤ
Ενόψει του χειμώνα, οι προβλέψεις αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα είναι πιο επιθετική στη σύσφιξη της πολιτικής της.
Η κεντρική τράπεζα του μπλοκ θα ανεβάσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,50% και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 2,00% την επόμενη Πέμπτη, άποψη που συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση του Reuters που διεξήχθη από τις 12 έως τις 18 Οκτωβρίου μεταξύ περισσότερων από 60 οικονομολόγων.
Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η τράπεζα θα έπρεπε να επιλέξει αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ δύο δήλωσαν ότι θα έπρεπε να προχωρήσει σε πιο σκληρή αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης. Μόνο επτά συνέστησαν τις 50 μονάδες βάσης.
Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: «Τα επιτόκια είναι ό,τι καλύτερο έχει η ΕΚΤ στην εργαλειοθήκη της»
Η πρώτη αύξηση της ΕΚΤ δεν ήρθε παρά τον Ιούλιο, όταν αύξησε όλα τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, οδηγώντας το επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν για πρώτη φορά από το 2014. Ακολούθησε μια αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο.
Τα επιτόκια
Οι κινήσεις της Φρανκφούρτης ήταν πιο συγκρατημένες σε σχέση με άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed), γεγονός που συνέβαλε στην πτώση του ευρώ κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ.
Μέχρι το τέλος του έτους τα επιτόκια καταθέσεων και αναχρηματοδότησης προβλεπόταν να διαμορφωθούν στο 2,00% και 2,50% αντίστοιχα, έναντι 1,25% και 2,00% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου.
Το επιτόκιο καταθέσεων αναμενόταν να φθάσει στο ανώτατο επίπεδο του 2,50% το επόμενο έτος και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 3,00%, υψηλότερα από τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου για 1,50% και 2,00%. Η υψηλότερη πρόβλεψη ήταν ότι θα φθάσουν το 4,00% και το 4,50%.
Η ΕΚΤ έχει υποσχεθεί περισσότερες αυξήσεις και έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την απεμπλοκή από τα ομόλογα ύψους 3,3 τρισ. Ευρώ που διακατέχει, κληρονομιά του αγώνα της κατά του αποπληθωρισμού την τελευταία δεκαετία.
Τα «γεράκια» και η ύφεση
Δύο «γεράκια» στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα νέες αυξήσεις επιτοκίων για την καταπολέμηση της ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών. Αλλά η κεντρική τράπεζα βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με ύφεση στο μπλοκ, τις πιθανότητες για την οποίαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση ανεβάζουν στο 70%.
Στην ερώτηση τι είδους ύφεση θα ήταν αυτή, 22 από τους 46 ερωτηθέντες απάντησαν ότι θα ήταν σύντομη και ρηχή, ενώ 15 απάντησαν ότι θα ήταν μακρά και ρηχή. Οκτώ είπαν ότι θα είναι σύντομη και βαθιά και μόνο ένας είπε ότι θα είναι μακρά και βαθιά.
Η οικονομία αναμενόταν να αναπτυχθεί κατά 3,0% φέτος, αλλά να μείνει στάσιμη το 2023, πριν επιστρέψει σε ανάπτυξη 1,5% το 2024. Στη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου οι προβλέψεις αυτές ήταν 2,9%, 0,4% και 1,6% αντίστοιχα.
Latest News
Boeing: Κρίσιμη ψηφοφορία για την απεργία
Τι προβλέπει η τέταρτη προσφορά της Boeing
Προσπάθειες να διασωθεί η κυβέρνηση στη Γερμανία - Ο «κλάδος ελαίας» του Χάμπεκ
«Είναι η χειρότερη δυνατή στιγμή για να αποτύχει η κυβέρνηση στη Γερμανία», λέει ο Ρόμπερτ Χάμπεκ την παραμονή των εκλογών στις ΗΠΑ
Τι θα σημάνει για τις αμυντικές βιομηχανίες της ΕΕ η εκλογή Τραμπ
Για τις αμυντικές βιομηχανίες μια νίκη του Τράμπ θα σημάνει άνοδο για τις μετοχές τους αλλά θα δημιουργήσει και ευκαιρίες
Ανω-κάτω το εμπόριο λόγω δασμών Τραμπ - Ανατροπή στις αλυσίδες εφοδιασμού, αύξηση κόστους και αντίποινα
Η αγροτική βιομηχανία φοβάται ότι οι δασμοί Τραμπ θα αποφέρουν απώλειες στις εξαγωγές προς όφελος της Βραζιλίας και της Αργεντινής
«Γραμμή Μαζινό» από Commerzbank - Το σχέδιο Ορλόπ κατά της UniCredit
Η Commerzbank επιχειρεί να πείσει τους μετόχους ότι είναι μια συναρπαστική επενδυτική περίπτωση από μόνη της
Η Wall Street βγάζει πρόεδρο - Ποιον «βλέπει» για νικητή στις αμερικανικές εκλογές
Το ποιoς κερδίζει θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία και τις επιχειρήσεις της Wall Street.
Deutsche Bank: Πώς αντέδρασαν οι αγορές στις αμερικάνικες εκλογές από το 2000 [γραφήματα]
Η Deutsche Bank εξετάζει πώς αντέδρασαν οι αγορές στις έξι προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες
Οι Βρετανοί δοκιμάζουν την τετραήμερη εργασία
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος της τετραήμερης εργασίας θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στη Βρετανία
«Βουτιά» 18% στα κέρδη της Ryanair - Μειώνει το στόχο για τους συνολικούς επιβάτες
Οι ναύλοι στο τρέχον τρίτο τρίμηνο θα είναι μόνο «μέτρια χαμηλότεροι» από την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair
Ετοιμάζονται για αναταράξεις οι αγορές… λόγω εκλογών στις ΗΠΑ [γραφήματα]
Η αστάθεια θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό των επομένων ημερών στις παγκόσμιες αγορές