Την άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την άρση των εμποδίων που δημιουργούν στην εκτέλεση του προγράμματος των πλειστηριασμών αντιφατικές αποφάσεις του δικαστηρίου, θα ζητήσουν διαχειριστές κόκκινων δάνειων, μετά τη διαφαινόμενη απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση για την επίλυση του ζητήματος.
Στόχος είναι το ζήτημα να παραπεμφθεί το συντομότερο δυνατό στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ώστε να ληφθεί οριστική απόφαση για την υπό αμφισβήτηση δυνατότητά τους να εκπροσωπούν σε αναγκαστικές εκτελέσεις ξένους επενδυτές.
Κι αυτό διότι με τα σημερινά δεδομένα τίθεται εν αμφιβόλω οι στόχοι των ανακτήσεων από τις επισφάλειες που διαχειρίζονται, για λογαριασμό είτε των τραπεζών ή των funds που έχουν επενδύσει στην εγχώρια αγορά χρέους μέσω των τιτλοποιήσεων.
2-1 οι αποφάσεις
Επί του θέματος υπάρχουν μέχρι στιγμής τρεις αποφάσεις από τον Αρειο Πάγο. Με βάση την πρώτη απαγορεύεται οι εταιρείες διαχείρισης να παρίστανται στα δικαστήρια ως εκπρόσωποι funds με έδρα το εξωτερικό.
Διαβάστε επίσης: Πλειστηριασμοί: Τι πρέπει να κάνει ο δανειολήπτης για να μη χάσει το σπίτι του
Οι άλλες δύο, μεταξύ των οποίων και απόφαση που εξεδόθη πριν μόλις μία εβδομάδα, λένε το ακριβώς αντίθετο.
Όπως επισημαίνει πηγή από τον κλάδο των διαχειριστών, στην υπόθεση αυτή συντρέχουν και οι δύο λόγοι που αποτελούν προϋπόθεση για να φτάσει ένα θέμα στην Ολομέλεια.
Πρώτον, έχουν εκδοθεί αντιφατικές αποφάσεις και μάλιστα από το ίδιο τμήμα του Αρείου Πάγου (Α2) και δεύτερον πρόκειται για ένα ζήτημα πολύ σημαντικό τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πως θα εκδοθεί ερμηνευτική διάταξη της ισχύουσας νομοθεσίας, που θα λειτουργούσε θεραπευτικά τουλάχιστον για τους μελλοντικούς πλειστηριασμούς και ενδεχομένως να είχε και αναδρομική ισχύ.
Ωστόσο, υπό το φόβο του πολιτικού κόστους, υπάρχει πλέον σοβαρή πιθανότητα να μην αναληφθεί καμία πρωτοβουλία σε αυτή τη φάση και το θέμα να ξεκαθαρίσει δικαστικά.
Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστούν στην καλύτερη περίπτωση 3 – 4 μήνες για να λάβει την όποια απόφαση η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεδομένου ότι το μεσοδιάστημα για τον ορισμό δικάσιμου δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 60 ημερών.
Διαβάστε επίσης: Στο «σφυρί» γνωστό ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Καλαμπάκα
Άρα, στο πιο ευνοϊκό σενάριο, που δεν είναι και το πλέον πιθανό, τουλάχιστον μέχρι και το Φεβρουάριο όλα θα βρίσκονται στον αέρα, καθώς οι νομικοί εκπρόσωποι των δανειοληπτών έχουν τη δυνατότητα με ανακοπές να καθυστερούν πλειστηριασμούς ή να διεκδικούν την ακύρωση ακόμη και ολοκληρωμένων.
Δεδομένου δε πως η επόμενη χρονιά είναι εκλογική, με διπλή κατά πάσα πιθανότητα προσφυγή στις κάλπες, είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να παγώσει ο μηχανισμός των αναγκαστικών εκτελέσεων ακόμη και μέχρι το φθινόπωρο του 2023.
Κι αυτό διότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και τον Αύγουστο τα δικαστήρια κλείνουν.
Οι επιπτώσεις
Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, θα προκαλέσει σοβαρές αρρυθμίες στο πρόγραμμα ανακτήσεων από τα κόκκινα δάνεια, με τέσσερις κινδύνους:
Πρώτον να μην επιτευχθούν οι στόχοι των τιτλοποιήσεων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του σχήματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», οδηγώντας ακόμη και σε κατάπτωσή τους, επιβαρύνοντας με τον τρόπο αυτό το δημόσιο χρέος.
Δεύτερον, να αναγκαστούν οι τράπεζες να σχηματίσουν επιπλέον προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο των ομολόγων που διακρατούν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων.
Τρίτον, να παγώσουν οι πωλήσεις επισφαλών απαιτήσεων στη δευτερογενή αγορά, λόγω της ασάφειας στο νομικό πλαίσιο που διέπει τους πλειστηριασμούς, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τις ανακτήσεις.
Τέταρτον, να τεθεί εκ νέου ζήτημα αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό, εξέλιξη που θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει ακόμη και την πορεία της χώρας προς την επενδυτική βαθμίδα.
«Έχουμε κλωτσήσει το ‘’τενεκεδάκι’’ των πλειστηριασμών έως σήμερα πολλές φορές. Με τα μέτρα προστασίας των οφειλετών λόγω της κρίσης, με το κλείσιμο των δικαστηρίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και με τις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή. Δεν ξέρω αν έχουμε την πολυτέλεια για μία ακόμη καθυστέρηση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων» υπογραμμίζει πηγή ενός εκ των leaders στην αγορά των διαχειριστών.
«Ευελπιστώ ότι στην κυβέρνηση έχουν μετρήσει τα νούμερα και έχουν εκτιμήσει τις συνέπειες από την απόφασή τους να μην αναλάβουν άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία. Από την πλευρά μας πάντως θα συνεχίσουμε τη δουλειά που κάνουμε και θα αναμένουμε την οριστική επίλυση του θέματος που έχει δημιουργηθεί» σημειώνει το ίδιο στέλεχος.
Latest News
Έρχονται αυστηρές προδιαγραφές για τα Airbnb - Η ρύθμιση «κλειδί» και η ανατροπή στις μισθώσεις
Οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου αφορούν στα καταλύματα τύπου Airbnb και όχι τους κοινόχρηστους χώρους
Αirbnb για Βαρκελώνη: Κλειστά ακίνητα, εκτόξευση ενοικίων - Κερδισμένοι οι ξενοδόχοι
H Airbnb καλεί σε επανεξέταση της αυστηρής πολιτικής της Βαρκελώνης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά από 10ετή εμπειρία του μέτρου
Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς
Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό
Νέο ράλι στα ενοίκια και το 2025 - Τι εκτιμάει η αγορά [πίνακες]
Η έλλειψη προσφοράς και οι αυξήσεις τιμών καθιστούν τα ακίνητα με υψηλά ενοίκια δυσεύρετα
Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου
Χορός εκατοντάδων εκατομμυρίων στις μεταβιβάσεις ακινήτων – Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Στα 342 εκατ. ευρώ οι φόροι από αγοραπωλησίες για ακίνητα το 9μηνο – Πάνω από 33.100 ακίνητα αξίας 3 δις ευρώ άλλαξαν χέρια φέτος
Τα απλήρωτα κοινόχρηστα «μπλοκάρουν» τις μεταβιβάσεις ακινήτων
Σκέψεις για «μπλόκο» στις μεταβιβάσεις ακινήτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων χρωστούν κοινόχρηστα, πέφτουν στο τραπέζι
Στον «πυρετό» του real estate η Εκκλησία της Ελλάδος
Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον της Εκκλησίας για ακίνητα όπου υλοποιούνται projects εκατομμυρίων ευρώ
«Βόμβα» για το εμπόριο τα ενοίκια – Οι ιδιοκτήτες ζητούν διπλάσιες τιμές [γραφήματα]
Για εκτόξευση των τιμών στα ενοίκια μιλούν οι έμποροι – Φόβοι ότι οι πολυεθνικές θα μονοπωλήσουν τους δημοφιλείς δρόμους
Τα βήματα για την εξαγορά καταπατημένων ακινήτων - Τι πρέπει να κάνετε
Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τα καταπατημένα ακίνητα - Το τίμημα εξαγοράς προσδιορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία