
Καθήκοντα ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (International Organization of Securities Commissions – IOSCO) ανέλαβε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μέλος του Management Board της ESMA, Βασιλική Λαζαράκου. Η ανάληψη των καθηκόντων πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2022 κατά τη συνεδρίαση που διεξήχθη στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Οργανισμού στο Μαρόκο, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Επιτροπή (European Regional Committee – ERC) του IOSCO. Η εκλογή της ΕΚ, η οποία είχε πραγματοποιηθεί ομόφωνα τον περασμένο Ιούλιο, θα έχει διάρκεια 2 ετών.
Στο πλαίσιο της ανωτέρω Συνόδου και κατά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Επιτροπής, η κα Λαζαράκου παρουσίασε τις σημαντικότερες εξελίξεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά αναφερόμενη ειδικότερα στα εξής: i) τις νομοθετικές εξελίξεις, όπως το νέο πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση. ii) Tο νέο πλαίσιο για τη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επισημαίνοντας τη σημασία του 5ετους Στρατηγικού Σχεδίου, του ετήσιου Επιχειρησιακού Σχεδίου καθώς και του νέου οργανογράμματος με την έμφαση που δίνεται στη λειτουργία ξεχωριστής διεύθυνσης για την αξιολόγηση των υποθέσεων, την καινοτομία και τη διαχείριση δεδομένων. iii) Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΚ, για τον οποίο εγκρίθηκε και σχετικό αίτημα χρηματοδότησής από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο IOSCO
Ο IOSCO, ο οποίος έχει την έδρα του στην Μαδρίτη, είναι το βασικό forum για τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των εποπτικών αρχών της κεφαλαιαγοράς και αναγνωρίζεται ως ο διεθνής φορέας για την θέσπιση προτύπων για τις αγορές κινητών αξιών. Ο οργανισμός επί του παρόντος έχει περισσότερα από 200 μέλη από περισσότερες από 100 χώρες, εκπροσωπώντας το 95% των κεφαλαιαγορών ανά τον κόσμο. Ο οργανισμός αναπτύσσει, εφαρμόζει και προωθεί την τήρηση διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων για την εποπτεία των κεφαλαιαγορών. Τέλος, συνεργάζεται στενά με την G20 και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) σε ένα πρόγραμμα παγκόσμιας ρυθμιστικής μεταρρύθμισης. Στα πλαίσια της ετήσιας συνόδου του οργανισμού στο Μαρόκο ανακοινώθηκε η ανάληψη της προεδρίας του νέου ΔΣ του οργανισμού από τον Jean-Paul Servais, επικεφαλής της ΕΚ του Βελγίου και πρόεδρο της ERC.
Η ERC
Η Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Επιτροπή (ERC), τα μέλη της οποίας αναλαμβάνει να εκπροσωπεί η ΕΚ διά της κας Λαζαράκου, είναι μία από τις τέσσερις περιφερειακές επιτροπές του IOSCO και επικεντρώνει τις εργασίες της σε περιφερειακά ζητήματα που σχετίζονται με τη ρύθμιση των κινητών αξιών στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Έχει 51 μέλη από την ευρωπαϊκή περιφέρεια και θα εκπροσωπείται στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του IOSCO για τα επόμενα 2 χρόνια από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κα. Λαζαράκου δήλωσε: «Σήμερα αποτελεί μια ιδιαιτέρως σημαντική μέρα για την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς ο ρόλος της αναγνωρίζεται κι ενισχύεται καθοριστικά μέσα από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Επιτροπής (ERC) και το διοικητικό συμβούλιο του IOSCO. Μία τιμητική στιγμή για εμάς, η οποία σηματοδοτεί ένα ταξίδι που θα διαρκέσει 2 έτη, περίοδος κατά την οποία θα συμβάλλουμε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του διαλόγου και ίδιου του οργανισμού. Μέσα από την παρουσία μας στα διεθνή σώματα αποσκοπούμε στην υιοθέτηση βέλτιστων προτάσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς».


Latest News

Η Ευρώπη επέστρεψε στον χάρτη - Πώς κερδίζει από το «America First»
«Στιγμές σαν κι αυτές συμβαίνουν μόνο μία φορά κάθε 100 ή 200 χρόνια» - Τι λένε traders για τις ευρωπαϊκές αγορές

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,34% η απόδοση στην επανέκδοση ομολόγου – Υπερκάλυψη 5,19 φορές
Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1,037 δισ. ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 25 Απριλίου 2025.

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Πιέζει τις ευρωαγορές η βουτιά της ASML
Η εταιρεία κρίσιμων τσιπ ASML σημειώνει πτώση 6,5%

Επανήλθαν οι ανησυχίες στην Ασία, πτώση στις αγορές
Οι ασιατικές μετοχές που σχετίζονται με τους ημιαγωγούς υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση της Nvidia ότι θα χρεωθεί περίπου 5,5 δισ. δολάρια για την εξαγωγή μονάδων επεξεργασίας γραφικών H20 στην Κίνα

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων

Στις αγορές με 10ετές ομόλογο βγαίνει σήμερα το Δημόσιο
Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Νέα πτώση στο πετρέλαιο - «Καμπανάκι» από τον ΔΟΕ
Οι επενδυτές αναζητούν έναν καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στο πετρέλαιο

Μικρή πτώση για τη Wall Street και «ξεκούραση» μετά τις φρενήρεις εβδομάδες - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα
Η Wall Street ξεκουράζετε μετά από φρενήρης εβδομάδες μεταβλητότητας - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα