Όταν η ΕΚΤ συνεδριάσει ξανά μέσα στην επόμενη εβδομάδα, φαίνεται ότι ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο θα μπορούσε να αρχίσει να σιγομουρμουράει το παλιό τραγούδι των Depeche Mode «I just can’t get enough» ως χορωδία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανάλυση της ING. Τα «γεράκια» έπεισαν τα λίγα «περιστέρια» που έχουν απομείνει για την ανάγκη να προχωρήσουν ξανά σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων. Σε αντίθεση με το τι συνέβη πριν τις συνεδριάσεις του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου, τώρα δεν υπήρξε κάποια δημόσια διαμάχη για το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, «το οικονομικό σκηνικό της συνεδρίασης της επόμενης εβδομάδας δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου από τον Σεπτέμβριο. Οι δείκτες εμπιστοσύνης συνέχισαν να πέφτουν, ενώ τα σκληρά δεδομένα δείχνουν μια ήπια συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης το γ’ τρίμηνο. Αν μη τι άλλο, οι προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη τον Σεπτέμβριο που έμοιαζαν ήδη πολύ αισιόδοξες πριν από έξι εβδομάδες έχουν γίνει ακόμη λιγότερο πιθανές. Περιττό να πούμε ότι οι προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης περιβάλλονται από εξαιρετικά υψηλό βαθμό αβεβαιότητας. Η ακριβής μετακύλιση των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και η ακριβής αντίδραση της δημοσιονομικής πολιτικής θα είναι κρίσιμοι αλλά και πολύ ασαφείς καθοριστικοί παράγοντες τους επόμενους μήνες».
Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. στις 27 Οκτωβρίου «βλέπουν» οι αναλυτές
Αστάθεια και αβεβαιότητα
Σύμφωνα με την ING, η αστάθεια και η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού δεν επιτρέπουν στους επενδυτές να επικεντρωθούν στη μακροπρόθεσμη εικόνα.
«Παρότι πιστεύουμε ότι κερδίζει έδαφος η άποψη της επιβράδυνσης της σύσφιξης λόγω της επικείμενης ύφεσης, αμφιβάλλουμε ότι πολλοί συμμετέχοντες θα τοποθετηθούν υπέρ αυτής. Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο βραχυπρόθεσμος ανοδικός κίνδυνος των επιτοκίων κυριαρχεί και θα κυριαρχεί όσο οι επενδυτές δεν έχουν δει απτές αποδείξεις πτωτικής τάσης του πληθωρισμού».
Στην παρούσα συγκυρία, λοιπόν, η ΕΚΤ κάνει τα στραβά μάτια στην ύφεση, αφού είναι αποφασισμένη να μειώσει τον πληθωρισμό και τις πληθωριστικές προσδοκίες. Για το σκοπό αυτό, «είναι δύσκολο να δούμε πώς η ΕΚΤ δεν θα αποφασίσει αύξηση ξανά κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Και καθώς η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης μοιάζει να έχει ολοκληρωθεί, όλα τα βλέμματα θα είναι επίσης στραμμένα σε άλλα, πιο ανοιχτά, ζητήματα: πλεονάζουσα ρευστότητα, ποσοτική αυστηροποίηση και το τελικό επιτόκιο» λέει η ING.
Η πλεονάζουσα ρευστότητα
Όσον αφορά την πλεονάζουσα ρευστότητα, αυτό φαίνεται να είναι το πιο πιεστικό θέμα – μια λύση θα μπορούσε ήδη να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Βασικά, υπάρχουν δύο πιθανές επιλογές: επαναφορά ενός πολλαπλασιαστή κλιμάκωσης ή εκ των υστέρων αλλαγή των όρων των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs) προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι πρόωρες αποπληρωμές.
Όσον αφορά την ποσοτική σύσφιξη, ότι οι αγορές έχουν προχωρήσει, το QT εξακολουθεί να είναι κάποια διέξοδος. Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πολλές φορές ότι τα επιτόκια θα έπρεπε πρώτα να έρθουν στα κανονικά ή ουδέτερα επίπεδά τους πριν ξεκινήσει οποιοδήποτε QT. Πάντως, οποιοδήποτε QT θα προτιμούσε να είναι ένα τέλος στις επανεπενδύσεις παρά πώληση ομολόγων.
Διαβάστε επίσης: Κνοτ-ΕΚΤ: Να εξετάσουμε και την ποσοτική σύσφιγξη
Μάλιστα, σύμφωνα με την ING, η σταδιακή κατάργηση των επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP) θα μπορούσε να ξεκινήσει την άνοιξη του 2023, το νωρίτερο.
Καταθέσεις
Όσον αφορά το επίπεδο των επιτοκίων, ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά δήλωσε σε συνέντευξή της στους Financial Times ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε «να πάει γρήγορα» σε επιτόκιο καταθέσεων 2% μέχρι το τέλος του έτους. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν προχώρησε σε παρόμοια σχόλια, υποδεικνύοντας ότι η ΕΚΤ βλέπει επί του παρόντος το ουδέτερο επιτόκιο ελαφρώς πάνω από το 1%. «Δεν περιμένουμε μια σαφή επικοινωνία σχετικά με το πού θα μπορούσε να είναι το επιτόκιο, αλλά βλέπουμε μια αυξανόμενη συναίνεση στην ΕΚΤ ότι τουλάχιστον το ουδέτερο επιτόκιο είναι επί του παρόντος ένα επιτόκιο καταθέσεων περίπου 2%», όπερ σημαίνει νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο και κατά 25 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο.
Latest News
«Βουτιά» 18% στα κέρδη της Ryanair - Μειώνει το στόχο για τους συνολικούς επιβάτες
Οι ναύλοι στο τρέχον τρίτο τρίμηνο θα είναι μόνο «μέτρια χαμηλότεροι» από την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair
Ετοιμάζονται για αναταράξεις οι αγορές… λόγω εκλογών στις ΗΠΑ [γραφήματα]
Η αστάθεια θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό των επομένων ημερών στις παγκόσμιες αγορές
Πέφτει αλλά δεν τιθασσεύεται ο πληθωρισμός στην Τουρκία - Ο δύσκολος γρίφος
Σε δυσεπίλυτο γρίφο μετατρέπεται η υπόθεση του πληθωρισμού στην Τουρκία καθώς ο ρυθμός αποπληθωρισμού δεν είναι ο επιθυμητός
Air France: Αναστέλλει τις πτήσεις πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα
«Η απόφαση ακολουθεί την παρατήρηση από πλήρωμα φωτεινού αντικειμένου σε μεγάλο ύψος στην ζώνη του Σουδάν», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ αναμένουν ταχύτερη ανάκαμψη σε ταξίδια και τουρισμό
Τα ταξίδια θα ανακάμψουν συμβάλλοντας 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική οικονομία
Βρετανία: Ο αριθμός των χαμηλότερα αμειβόμενων συρρικνώθηκε δραματικά
Το μερίδιο των χαμηλόμισθων Βρετανών πέφτει στο χαμηλότερο σημείο από το 1997
Πώς η Boeing έβαλε την αεροπορία των ΗΠΑ να πληρώσει με «καπέλο» 8.000% για σαπούνια
Πώς η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία πλήρωσε 8.000% παραπάνω την Boeing για διανομείς σαπουνιού μπάνιου αεροσκαφών C-17
Ο άνθρωπος πίσω από τον όρο «The Magnificent Seven» λύνει τη σιωπή του
Γνωρίστε τον αναλυτή που χρησιμοποίησε τον όρο Magnificent Seven για τις μετοχές τεχνολογίας που διαφεντεύουν τη Wall Street
Πώς η «οικονομική γρίπη» της Γερμανίας μεταδίδεται στην Ευρώπη – Οι συνέπειες για Ελλάδα
Η νέα κρίση που φέρνει το λουκέτο σε τουλάχιστον τρία εργοστάσια της Volkswagen δημιουργεί μεγάλη αναταραχή στη Γερμανία
Οι αποτυχημένες προσπάθειες «ανάστασης» της Intel και οι χειρισμοί Γκέλσινγκερ
O CEO της Intel, Πατ Γκέλσινγκερ, έθεσε υψηλές προσδοκίες για τις ικανότητες κατασκευής της εταιρείας αλλά και την ικανότητά της στον τομέα της AI, ωστόσο απέτυχε να ανταποκριθεί