![Philip Morris International: Δύο κινήσεις – ματ σε ΗΠΑ και Ευρώπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/106098713-gettyimages-1051880898.jpg)
Δύο κινήσεις – ματ, που ενισχύουν τον ηγετικό ρόλο της, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, έκανε η Philip Morris International (PMI), η οποία υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα εκπροσωπείται από τη θυγατρική της, την Παπαστράτος.
Η πρώτη κίνηση της PMI αφορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και σε μια τεράστια αγορά που πλέον μπορεί να εισέλθει το IQOS. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, η PMI αποκτά δικαιώματα εμπορικής διάθεσης του συγκεκριμένου προϊόντος στις ΗΠΑ, μετά τη λύση της εμπορικής συνεργασίας που είχε με τον όμιλο Atria. Οι δύο όμιλοι συμφώνησαν να τερματίσουν τη συνεργασία τους κι έτσι από τις 30 Απριλίου 2024 η PMI θα έχει τα πλήρη δικαιώματα για την εμπορική διάθεση του IQOS στην αμερικανική αγορά.
Η PMI θα καταβάλει στην Altria συνολικό χρηματικό ποσό ύψους 2,7 δισ. δολαρίων, έως τον Ιούλιο του 2023.
Η αρχική συμφωνία ανάμεσα στις δυο εταιρείες είχε ανακοινωθεί το 2013 και αντιπροσώπευε την κυριότητα της Altria επί ορισμένων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στις Η.Π.Α που σχετίζονται με την τεχνολογία IQOS.
Με τον τερματισμό της εμπορικής συμφωνίας των δύο εταιρειών, η PMI «ανοίγει» τον δρόμο στο IQOS – το κορυφαίο εναλλακτικό, μη καιόμενο προϊόν, στην Αμερική – τη μεγαλύτερη αγορά χωρίς τσιγάρο στον κόσμο.
Διαβάστε επίσης – Παπαστράτος, ΙΟΝ και LAMPSA Hotels οι πιο ελκυστικοί εργοδότες για το 2022
Το IQOS παραμένει το μόνο μη καιόμενο προϊόν που έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου. Η αδειοδότηση ολοκληρώθηκε το 2020, μετά από πολυετή έλεγχο του επιστημονικού φακέλου που είχε καταθέσει η PMI.
Η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης των πλάνων της για την εμπορική διάθεση του IQOS στις ΗΠΑ και προετοιμάζει σημαντικά θεσμικά βήματα για την κυκλοφορία του προϊόντος νέας γενιάς IQOS ILUMA, όπως είναι η υποβολή φακέλου στον FDA για έγκρισή του ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου, στο δεύτερο μισό του 2023.
Περισσότερα χρήματα για την Swedish Match
Αναφορικά με τη δεύτερη κίνηση που έκανε η Philip Morris International, αφορά στην προσπάθεια εξαγοράς της Swedish Match.
Τον Μάιο 2022, η θυγατρική εταιρεία της PMI, Philip Morris Holland Holdings B.V., ανακοίνωσε πρόταση προσφοράς ύψους 106 σουηδικών κορωνών ανά μετοχή στους μετόχους της Swedish Match. Η συνολική αξία της πρότασης ανερχόταν σε περίπου 16 δισ. δολάρια (161,2 δισ. σουηδικές κορώνες).
Με νέα ανακοίνωσή της, η Philip Morris Holland Holding B.V., αυξάνει την προσφορά της σε 116 σουηδικές κορώνες ανά μετοχή.
Στόχος της PMI είναι να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο εναλλακτικών, μη καιόμενων προϊόντων παγκοσμίως, το οποίο θα υποστηρίζεται από μια κορυφαία ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης για την επιστημονική τεκμηρίωσή τους. Επίσης, η ενδεχόμενη συνεργασία της με την Swedish Match θα βοηθήσει την PMI να εισέλθει άμεσα στις ΗΠΑ και να ανταγωνιστεί στην αναπτυσσόμενη αγορά των μη καιόμενων προϊόντων της, αναπτύσσοντας περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων νικοτίνης από το στόμα της Swedish Match.
Η κυριαρχία της Παπαστράτος
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε προνομιούχα θέση στη διεθνώς αναπτυσσόμενη αγορά των μη καιόμενων καπνικών, με την Παπαστράτος
Το 65% των καθαρών εσόδων της ελληνικής θυγατρικής, προέρχεται από καινοτόμα, μη καιόμενα προϊόντα, με στόχο το ποσοστό αυτό να φτάσει το 75%, μέχρι το 2023.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2022/10/909e9efd13144078a4be42ea0589cf2e.jpg)
Χρ. Χαρπαντίδης, διευθύνων σύµβουλος της Παπαστράτος
Σημειώνεται ότι την τελευταία πενταετία η Παπαστράτος έχει προχωρήσει σε επενδύσεις που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ, στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο, και έχει ενισχύσει σημαντικά την παραγωγική δραστηριότητά του.
Το 2021, αναβάθμισε τις γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για τα προϊόντα επόμενης γενιάς για το IQOS ILUMA, το οποίο διατίθεται στην ελληνική αγορά από το 2022. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, η καινοτομία των νέων ράβδων καπνού Terea παράγεται από 4 νέες γραμμές της Παπαστράτος, ενώ το 2023 αναμένεται να δημιουργηθούν 4 επιπλέον γραμμές παραγωγής, καθώς και 2 νέες γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης, ενισχύοντας σημαντικά τόσο την εγχώρια όσο και την εξαγωγική δραστηριότητά της εταιρείας.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Sony: Αυξημένα κέρδη τριμήνου λόγω αύξησης των εσόδων από το gaming](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_sony_MJ-600x352.png)
Αυξημένα κέρδη για τη Sony λόγω αύξησης των εσόδων από το gaming
Το τρίμηνο του Δεκεμβρίου είναι μια βασική περίοδος για τη Sony, καλύπτοντας την εορταστική περίοδο αγορών που είναι συχνά μια κερδοφόρα περίοδος για τις εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης
![ΗΠΑ: Οι ασφαλιστικές αντιμετωπίζουν ζημιές δισεκατομμυρίων από τις πυρκαγιές του Λος Άντζελες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/california-1-600x400.jpg)
ΗΠΑ: Οι ασφαλιστικές αντιμετωπίζουν ζημιές δισεκατομμυρίων από τις πυρκαγιές του Λος Άντζελες
Οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν αποσυρθεί από την αγορά της Καλιφόρνια πριν από την καταστροφή τον Ιανουάριο
![Κίνα: Όφελος 350 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις από τη στήριξη της καινοτομίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/beijing-china-600x400.jpg)
Όφελος 350 δισ. ευρώ για τις κινεζικές επιχειρήσεις από τη στήριξη της καινοτομίας
Οι φορολογικές πολιτικές του Πεκίνου για την υποστήριξη της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας είχαν όφελος 350 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις το 2024
![ΗΠΑ: Από την Ουκρανία, μέχρι τη Γροιλανδία – Οι ωμοί εκβιασμοί Τραμπ και η «δίψα» για σπάνιες γαίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Από την Ουκρανία, μέχρι τη Γροιλανδία – Οι ωμοί εκβιασμοί Τραμπ και η «δίψα» των ΗΠΑ για σπάνιες γαίες
Κομβικές στην τεχνολογική ανάπτυξη, οι ανά τον κόσμο σπάνιες γαίες μπαίνουν στο «κάδρο» του αναθεωρητισμού του Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Κίνα
![UniCredit: Σφοδρός ανταγωνισμός με Commerzbank για τις γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ot_unicredit_commerzbank2-600x352.png)
Στα χαρακώματα UniCredit και Commerzbank για τις γερμανικές ΜμΕ
Η UniCredit έχει εξαπολύσει μιντιακή επίθεση μέσω της θυγατρικής της στη Γερμανία θέλοντας να δείξει στους συντηρητικούς Γερμανούς επιχειρηματίες ότι τους λαμβάνει σοβαρά υπόψη
![Amazon: Ανοίγει κατάστημα ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης στο Μιλάνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Amazon-parafarmacia-600x331.png)
Με... ιταλικό αέρα το νέο φυσικό κατάστημα της Amazon
Η Amazon ανοίγει ένα «παραφαρμακείο» στο Μιλάνο, που θα διαθέτει μια σειρά από είδη ομορφιάς και προσωπικής φρροντίδας
![Πολυτέλεια: Η νέα τάση των πλούσιων Κινέζων που τρομοκρατεί τους οίκους πολυτελείας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/china-luxury-scaled-1-600x480.jpg)
Η νέα τάση στην Κίνα που προκαλεί τρόμο στους οίκους πολυτελείας
Πριν όχι πολλά χρόνια, οι Κινέζοι καταναλωτές ήταν τα αστέρια για όσους πούλαγαν πολυτέλεια, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει για την πλούσια ελίτ της τεράστιας χώρας.
![JPMorgan: Εργαζόμενοι υποβάλλουν αίτημα να σταματήσει η πλήρης επιστροφή στο γραφείο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ot__prosopa_JamieDimonJPmorgan-768x606-1-600x473.png)
Οχι στην επιστροφή στο γραφείο, λένε οι εργαζόμενοι της JPMorgan
Το αίτημα των εργαζομένων της JPMorgan έρχεται καθώς αυξάνονται και οι προσπάθειες για συνδικαλισμό
![Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_trump_alouminio-600x352.png)
Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία
Η αναστάτωση στις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι προετοιμασίες και η πίεση προς την κυβέρνηση
![Ευρωπαϊκές startup άμυνας: Σε ύψη ρεκόρ η ροή ιδιωτικών κεφαλαίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/EUROFIGHTER_J-600x400.jpg)
Στα ύψη οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup του αμυντικού τομέα
Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup που ασχολούνται με την άμυνα και συναφείς τεχνολογίες αυξήθηκαν κατά 24% το 2024 φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 5,2 δισ. δολαρίων