Με την ακρίβεια, την οικονομική κατάσταση της χώρας και την ενεργειακή κρίση να αποτελούν το «top 3» των ανησυχιών των Ελλήνων σήμερα, 9 στους 10 δηλώνουν ότι δεν έχουν βάλει «μαχαίρι» μόνο στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που ικανοποιούν τις δευτερεύουσες ανάγκες τους, όπως η διασκέδαση, τα ταξίδια και τα καινούργια ρούχα και παπούτσια, αλλά σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και οι αγορές στα σούπερ μάρκετ.
Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Ανατιμήσεις «φωτιά» – στα τρόφιμα [πίνακας]
Το εντυπωσιακό είναι πως σχεδόν όλοι δηλώνουν ότι έχουν κάνει τουλάχιστον μία περικοπή εξόδων από τα 18 είδη που εξετάστηκαν στην πανελλήνια έρευνα της Focus Bari | YouGov, κυρίως επειδή δεν επαρκεί το εισόδημά τους και δευτερευόντως για προληπτικούς λόγους!
Διαβάστε επίσης: Σούπερ μάρκετ: Φωτιά και λάβρα οι τιμές τον Σεπτέμβριο – Ανατιμήσεις 11,1% στο καλάθι
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η διακύμανση του ποσοστού των Ελλήνων που δηλώνουν ότι τα περικόπτουν τα έξοδά τους για να βγάλουν πέρα. Τον Απρίλιο το 70% των Ελλήνων δήλωσαν ότι έχουν κάνει περικοπές ενώ σήμερα, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 97%: Όλοι!
Τον Απρίλιο, 49% έκαναν περικοπές λόγω ανεπαρκούς εισοδήματος. Σήμερα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 60%.
Οι περιοχές στις οποίες φαίνεται ότι δεν επαρκεί περισσότερο το εισόδημα για τις βασικές ανάγκες είναι στην Λοιπή Ελλάδα και αφορά σχεδόν 7 στους 10, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι 6 στους 10 και στην Αττική κάτι παραπάνω από 5 στους 10.
Υπερβολική ακρίβεια παντού
Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί ότι εκτός από τις τιμές καυσίμων, πετρελαίου και ειδών σουπερμάρκετ, έχουν ανέβει οι τιμές σχεδόν όλων των προϊόντων και υπηρεσιών.
Μάλιστα, λόγω της ακρίβειας, αλλά και της ανασφάλειας για την οικονομική κατάσταση, όλοι οι Έλληνες έχουν κάνει ακόμα μεγαλύτερες περικοπές σήμερα έναντι του Απριλίου 2022.
Γι’ αυτό επιλέγουν οικονομικότερους τρόπους διασκέδασης, λιγότερα ταξίδια και διακοπές και μείωση κατανάλωσης σε αγορές και υπηρεσίες.
Τι άλλαξε το τελευταίο εξάμηνο
Προκειμένου οι καταναλωτές να «παλέψουν» την ακρίβεια κάνουν οικονομία σε ρεύμα, βενζίνη και πετρέλαιο, αναζητούν προσφορές και εκπτώσεις, ενώ εξετάζουν πολλές και διαφορετικές εναλλακτικές προτού προβούν σε κάποια αγορά.
Πάντως η επιλογή της αγοράς των απολύτως απαραίτητων, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κλάδο του λιανεμπορίου, είναι εκείνη που απέκτησε περισσότερους θιασώτες το τελευταίο εξάμηνο.
Latest News
Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις - Οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χρηματοδοτεί άτοκα μικρές επιχειρήσεις μέσω των εταιρειών μικροπιστώσεων
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Στη «γυάλινη σφαίρα» της Moody's - Πού θα κάτσει η μπίλια για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η χώρα γνώρισε ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο λέει η Moody's, αλλά το εξωτερικό εμπόριο συνεχίζει να επιβαρύνει την ανάπτυξη
Πόσο μειώθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα - Τι λέει το υπουργείο Ανάπτυξης για τους ελέγχους
Εντός του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου εκατοντάδες έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας
«Παζάρια» των ασφαλιστών για να ψαλιδίσουν τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
Τι αντάλλαγμα ζητούν οι ασφαλιστικές για να φρενάρουν τις ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας - Τι λένε έγκυρες πηγές στον ΟΤ
Νέα «φωτιά» στις τιμές ακινήτων - Πώς κινήθηκαν ανά περιοχή το τέταρτο τρίμηνο [πίνακες]
Οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σημείωσαν άνοδο 7,9% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023 και αύξηση 2,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2024
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοδος 81% στις ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού το 2024
Χατζηδάκης: Οι αλλαγές που κάναμε βελτίωσαν σημαντικά τον εξωδικαστικό μηχανισμό
Άνοιξε η Πλατφόρμα KYC της Αναπτυξιακής Τράπεζας
Αφορά την υποδοχή αιτήσεων στο Ταμείο Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Η πρώτη «έξοδος» της Ελλάδας στις αγορές το 2025 - «Βγαίνει» με 10ετές ομόλογο
Η συναλλαγή αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες (πιθανότατα αύριο ή την Τετάρτη)